Nieuws Retail

Prognose: omzet supermarkten stijgt dit jaar, maar daalt in 2022

De omzet van supermarkten stijgt dit jaar nog, maar daalt licht in 2022. Dat is de prognose van marktonderzoeker IRI. Door de coronacrisis zaten mensen meer thuis, waardoor de supermarkten veel meer verkochten, maar de heropening van de horeca zal volgend jaar zorgen voor daling van die omzetten, denkt het onderzoeksbureau.

REDACTIE/ANP 16 juli 2021

Omzet supermarkt spar stijging

Voor 2022 voorspelt IRI een daling van 1,2 procent van de totale supermarktomzet. Foto: ANP

Voor heel 2021 verwacht de marktonderzoeker een omzetstijging van anderhalve procent, als de 52 weken van dit jaar vergeleken worden met die van 2020. Als het volledige jaar 2020, met daarin 53 weken, wordt vergeleken met dit jaar, zorgt de week verschil voor een omzetdaling van 0,6 procent dit jaar.

'Voor de komende vakantieperiode zullen de omzetcijfers onder die van vorig jaar liggen, omdat mensen nu meer op vakantie gaan in het buitenland'

Omzet groeide met name in maanden januari en februari: nieuwe lockdown coronacrisis

De voorspelde omzetgroei van dit jaar komt met name door de maanden januari en februari, waarin de coronacrisis tot een nieuwe lockdown leidde. Voor de komende vakantieperiode zullen de omzetcijfers onder die van vorig jaar liggen, omdat mensen nu meer op vakantie gaan in het buitenland in plaats van op vakantie in eigen land. Na de vakantie zal de omzet in lijn zijn met vorig jaar.

Voor 2022 voorspelt IRI een daling van 1,2 procent van de totale supermarktomzet, inclusief online bestellen van boodschappen. Dit alles mits er geen nieuwe strenge coronamaatregelen komen waardoor mensen weer meer thuis moeten zitten.

Lees ook: Groei online boodschappen doen voorbij: ouderen zelf op pad

Nieuwe coronamaatregelen in 2022? Dan alsnog een lichte omzetstijging

De marktonderzoeker wijst nog wel op de vele onzekerheden over de manier waarop het coronavirus zich zal ontwikkelen en wat de uiteindelijke effecten zijn van de maatregelen, zoals het vaccineren. Als er weer coronamaatregelen komen, zal er volgend jaar geen daling maar een lichte stijging in de omzet van supermarkten te zien zijn, denkt IRI.

Mis vanaf nu geen ondernemersnieuws meer, schrijf je in voor onze dagelijkse update. In 2 minuten tijd ben jij weer op de hoogte.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws