Podcast

Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter Elzinga blijft vinden dat overheid maximumprijzen moet gaan bepalen

De prijzenwet invoeren om de koopkrachtcrisis tegen te gaan. Snel. Het kabinet kan dan een maximumprijs bepalen voor bijvoorbeeld boodschappen en energie. Het idee is van FNV. Economen, hoogleraren, ondernemersorganisaties zien het niet zitten. En vanuit politiek Den Haag blijft het stil.

Van onze redactie 18 augustus 2022

,,Het gaat kennelijk niet vanzelf. Er zijn van die markten, daar werken vraag en aanbod niet, omdat het monopolies zijn of oligopolies die de prijs bepalen. Er is geen goede vraag- en aanbodwerking als je ziet dat er zulke hoge winsten gemaakt worden. En de consumenten hebben geen keuze, die moeten gewoon afnemen tegen een prijs die wordt aangeboden. Juist voor dit soort noodsituaties hebben we de prijzenwet."

In De Ondernemer-podcast - hierboven te beluisteren -motiveert FNV-voorzitter Tuur Elzinga zijn voorkeur voor de prijzenwet verder; een plan dat ook is ontstaan door de uitslag van het FNV-onderzoek naar 'de scheve welvaartverdeling'. Daarin kwam onder meer naar voren dat 80 procent van de ondervraagden voor het zwaarder belasten van grote bedrijven is. Ook daar reageert Elzinga in de podcast op

Lees ook: Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter wil dat Den Haag 'prijzenwet' gaat inzetten

Elzinga pleit dus voor het inzetten van de prijzenwet uit 1961, waarmee het kabinet een maximumprijs zou kunnen invoeren voor boodschappen of energie. Dat bedrijven dan omzet moeten inleveren, vindt hij niet onredelijk. ,,Wat we nu zien is dat door de inflatie de burgers verarmen, terwijl bedrijven recordwinsten maken. Er is geld zat, maar dat zit allemaal bij bedrijven."

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels legt uit: Prijsstijging communiceren naar je klanten: hoe doe je dat?

'Prijzenwet kun je niet breed voor alle producten toepassen'

Reacties op zijn prijzenwet-advies zijn er genoeg, maar (nog) niet vanuit politiek Den Haag. Onder meer economen, hoogleraren en ondernemersorganisaties hebben het nodige aan te merken. Emeritus hoogleraar Sylvester Eijffinger stelde eerder al in dit artikel het terecht te vinden als de overheid ingrijpt, maar vindt de prijzenwet het verkeerde instrument. Eijffinger ziet vooral praktische en technische bezwaren bij de prijzenwet. ,,Om een maximum te kunnen vaststellen moet je heel veel van een product weten. Wat is bijvoorbeeld de basisprijs van een product? Maar ook in de uitvoering voorzie ik problemen. Wie gaat de wet handhaven? Gaan we weer boa's inzetten?".

Die bezwaren, die snapt Elzinga, zegt hij in de podcast. ,,Technisch is het best ingewikkeld. De samenleving is complexer dan toen de wet er in 1961 kwam. Je kunt het niet breed voor alle producten toepassen, dat lijkt mij ondoenlijk. Maar als bepaalde producten en diensten zijn die extreem bijdragen aan inflatie, zoals de energieprijs, dan is de prijzenwet daar specifiek wel degelijk voor toe te passen."

FNV-voorzitter Tuur Elzinga. Foto: ANP.

Lees ook: FNV: 80 procent bevolking is voor zwaarder belasten grote bedrijven

In de podcast reageert Elzinga onder meer ook op recente uitspraken van ministers om vanwege de hoge energieprijzen de lonen te verhogen, het 'bedrijfsleven-als-pinautomaat'-gevoel van ONL-voorman Hans Biesheuvel, de oprichting van een 'economisch OMT' dat econoom Cor Molenaar voorstelt en als het om loonsverhoging en meer winstbelasting gaat, wat dan de rol van het MKB is.

'Wie zijn nou de mensen die het geld verdienen, ook bij mkb-bedrijven, dat zijn toch de medewerkers'

,,Mensen die het geld verdienen moeten daar een goede boterham van kunnen eten. En wie zijn nou de mensen die het geld verdienen, ook bij mkb-bedrijven, dat zijn toch de medewerkers. En in veel gevallen is misschien de baas van het mkb-bedrijf meewerkend voorman- of vrouw, maar de mensen die het werk doen moeten daar een fatsoenlijke boterham van kunnen eten. En ook bij heel veel mkb-bedrijven gaat het gelukkig hartstikke goed. Natuurlijk zijn er ook verschillen, zijn er mkb-bedrijven waar het minder goed gaat, alle begrip voor, maar als het goed gaat bij een bedrijf, dan moeten de mensen die het bedrijfsresultaat bij elkaar hebben gewerkt daarvan meeprofiteren," vertelt Elzinga in de podcast.

Lees ook: Werkvereniging over koopkrachtcrisis: ‘Compenseer zzp'ers net zo als werknemers in vaste dienst’

En 'Den Haag' is op vakantie

Koopkrachtcrisis, inflatie en 'niemand geeft thuis in Den Haag', schreef INretail-directeur Jan Meerman eerder al in zijn blog op onze website. Dat heeft ook Tuur Elzinga ervaren. Geen inhoudelijke reactie nog, op de prijzenwet. 'Op vakantie', is ook zijn bondige verklaring, in de podcast. Maar de koopkrachtcrisis, die ís er.

Tuur Elzinga reageert op ramingen CPB

De CPB-ramingen van vrijdagochtend laten volgens Elzinga zien wat iedereen eigenlijk al wist: we zitten midden in een catastrofale koopkrachtcrisis. Steeds meer huishoudens houden aan het eind van hun geld een flink stuk maand over. ,,De armoede, met name onder kinderen, neemt dit en ook volgend jaar hard toe. Dat is absoluut ongepast en onnodig! Want we zijn en blijven een rijk land. Het probleem is de verdeling.''

Elzinga: ,,De overheidsfinanciën zijn prima, de winstgevendheid van het bedrijfsleven is meer dan prima, alleen de huishoudens verarmen. De economie valt daardoor wel degelijk terug. Dat is dus de schuld van het bedrijfsleven die hun winstgevendheid weigert te delen met de mensen die daarvoor keihard hebben gewerkt.''

Er kan daarom volgens de FNV-voorzitter geen dag langer worden gewacht met een hele grote loongolf. ,,Wij gaan daarvoor knokken! In de bedrijven, maar ook in de publieke sectoren zoals onder andere de zorg en het onderwijs. Daarnaast moet er een hele forse verhoging komen van het wettelijk minimumloon naar minimaal 14 euro met een meestijgende AOW en uitkeringen. Ook de politiek moet aan knoppen draaien om de energiekosten binnen de perken te houden.''

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details