Aangeboden door Eneco Zakelijk

Nieuws Duurzaamheid

Een nieuwe toekomst voor kinderen: Ronald McDonald huis schakelt om uit idealisme

Zieke kinderen een nieuwe toekomst geven, daar draait het om bij het Ronald McDonald huis in Rotterdam. Een groene en duurzame toekomst welteverstaan. Daarom zetten ze in op verduurzaming. Manager Natasja Jongenotter vertelt aan schrijver/columnist Özcan ‘Eus’ Akyol over omschakelen uit idealisme en geeft tips voor je bedrijf. Wil jij ook omschakelen met je bedrijf en bijdragen aan een duurzame toekomst? Download de whitepaper ‘Slim verduurzamen in 5 stappen’.

Van onze redactie 7 oktober 2020

Eneco Ronald Mc Donald Huis

Ondernemers schakelen steeds meer om naar duurzame energie. De komende jaren krijgt iedereen ermee te maken. Deels omdat het moet, bijvoorbeeld als gevolg van wetgeving. Maar vaker nog omdat het kansen biedt. In deze serie video’s in samenwerking met Eneco vertellen ondernemers tegen schrijver/columnist Özcan ‘Eus’ Akyol over hun ‘omdatjes’.

Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt ervoor dat zieke kinderen en hun familie dicht bij elkaar kunnen zijn, bijvoorbeeld in het geval van een ziekenhuisopname. Het fonds heeft daartoe twaalf huizen, twaalf huiskamers en drie vakantiehuizen door het hele land. Vorig jaar werden er dik zesduizend gezinnen ontvangen. Het doel: kinderen een nieuwe toekomst geven.

Natasja Jongenotter, manager van Ronald McDonald huis Sophia Rotterdam, vindt dat de toekomst van kinderen beter en groener moet. Daarom is haar vestiging volop aan het omschakelen: “Verduurzaming zit bij ons in het DNA”, zegt zij in een video-interview tegen Eus. Bekijk de video hieronder.

Je wilt verduurzamen, maar hebt je handen vol aan het runnen van je dagelijkse business. Of je wilt extra stappen maken, maar weet niet hoe. Welke slimme oplossingen kun je inzetten voor het omschakelen met je bedrijf? In deze whitepaper delen wij vijf praktische stappen om tot wel 30% te kunnen besparen op je energierekening. Download de whitepaper ‘Slim verduurzamen in 5 stappen’.

Duurzaamheid

Bij de bouw tien jaar geleden werd de gasaansluiting al weggelaten met het oog op duurzaamheid. De laatste jaren raakte de verduurzaming in een stroomversnelling. Er kwam led-verlichting en het plastic ging in de ban. “We hebben stenen bekers voor gebruik in huis en papieren bekers om mee te nemen.” Wil jij stappen ook zetten om je bedrijf te verduurzamen én energie te besparen? Download de whitepaper ‘Slim verduurzamen in 5 stappen’.

De 34 kamers zijn aangepakt, met energiezuinige tv’s, waterbesparende douchekoppen, luxaflex die licht en geluid tegenhouden en extra lange gordijnen die de warmte binnenhouden. Mooie bijvangst: “Terugkerende gasten zeggen dat de kamers warmer aanvoelen.”

De keuken is voorzien van nieuwe vaatwassers die sneller klaar zijn en minder water verbruiken. Ook zijn er kookkranen geïnstalleerd. “Het steeds opwarmen van water in een waterkoker is energieverslindend.”

De trots van het Ronald McDonald huis ligt op het dak: zonnepanelen leveren ongeveer de helft van het stroomgebruik van het pand. Jongenotter kan via een online dashboard op tablet of computer inzien hoeveel de panelen opwekken en hoeveel energie is bespaard. In de lift hangt een scherm dat de energiebesparing ook voor de gasten inzichtelijk maakt.

Energiebesparende gordijnen

De manager heeft deze besparingen niet zomaar uit de mouw geschud. Ze heeft een energie-expert ingeschakeld die een scan heeft gemaakt van het pand en helpt om het energieverbruik te monitoren. “De energie-expert is met ons door het pand gelopen en adviseerde om de gordijnen te vervangen voor energiebesparende gordijnen. Ik wist niet eens dat die bestonden.”

Wat nog op het wensenlijstje van Jongenotter staat? De aanleg van een ‘groen’ dak. “Groene daken zorgen voor verkoeling en vergroening van de stad. Om de zonnepanelen heen hebben we nog wel wat ruimte. We willen bovendien graag een bijenfamilie op het dak hebben. Een imker is al gevonden, nu de bijen nog. Bijen zijn goed voor ons ecosysteem. Dan gaan we eigen honing verkopen.”

Haar advies: begin met eenvoudige maatregelen zoals het weren van plastic. En wil je meer weten over verduurzaming: vraag het een expert. Bovendien weet ze uit ervaring dat subsidies voor verduurzaming, via gemeenten of landelijke overheid, een stuk eenvoudiger zijn aan te vragen dan je wellicht zou denken. Hoe je dat aanpakt? “Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Gewoon even googlen.”

Je wilt verduurzamen, maar hebt je handen vol aan het runnen van je dagelijkse business. Of je wilt extra stappen maken, maar weet niet hoe. Welke slimme oplossingen kun je inzetten voor het omschakelen met je bedrijf? In deze whitepaper delen wij vijf praktische stappen om tot wel 30% te kunnen besparen op je energierekening. Download de whitepaper ‘Slim verduurzamen in 5 stappen’.