Regio

Geef elektrische rijders een warm welkom

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Steeds meer mensen rijden elektrisch. Dus ook steeds meer van jouw klanten. Zet je een laadpaal bij je bedrijf, dan straal je al op de parkeerplaats gastvrijheid uit.

Lees verder onder de advertentie

Maar de meeste auto’s rijden toch nog gewoon op fossiele brandstoffen?

Helemaal waar, maar het aantal hybride en elektrische auto’s neemt gestaag toe. Op dit moment rijden er ongeveer 160.000 elektrische voertuigen rond op de Nederlandse wegen. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen met daarin de opdracht aan het kabinet te streven naar het einde van de verkoop van alle benzine- en dieselauto’s binnen tien jaar.

Ik heb toch ook geen tankstation bij mijn bedrijf? Waarom zou ik dan wel een laadpaal neerzetten?

Bedenk dat je misschien niet alleen werknemers hebt die elektrisch rijden, maar ook klanten. De actieradius van een elektrische auto is nog niet zo groot. Bij de meeste elektrische auto’s ligt die nu tussen de 150 en 200 kilometer. Het is gastvrij om je klanten de mogelijkheid te bieden hun auto op te laden terwijl ze bij jou op bezoek zijn.

Dan moet ik zeker een vergunning aanvragen…

Nee hoor! Een laadpaal plaats je op je eigen grond. Dan moet je die eigen grond natuurlijk wel hebben – dat is misschien voor sommige ondernemers wel een punt. Maar in plaats van voor een laadpáál (die je neerzet) kun je ook kiezen voor een laadpúnt (die je ophangt) – en een laadpunt hoeft helemaal niet groot te zijn. Het kleinste laadpunt is maar 24 bij 37 centimeter. Dat is ongeveer zo groot als een placemat. Daarvoor heb je dus niet veel ruimte nodig. En je hebt zelfs geen paal nodig, want het punt kun je eenvoudig aan een muur laten bevestigen. De meeste laadpunten worden aangeschaft voor thuis, maar er is geen enkele reden waarom je zo’n punt niet bij je bedrijf zou plaatsen. Juist handig en gastvrij!

Lees verder onder de advertentie

Hoeveel kost een laadpaal of laadpunt?

Een laadpunt heb je al vanaf 750 euro exclusief btw en is in verschillende vermogens leverbaar. Heel populair onder ondernemers is de laadpaal met twee laadpunten van elk 11 kWh. Dat model kost ongeveer 2.400 euro, exclusief btw en installatiekosten. Het vermogen waarmee auto’s kunnen laden neemt alleen maar toe en een laadpaal gaat minimaal vijf jaar mee. Met een 11 kWh-laadpunt ben je dus toekomstproof.

Lees ook: Duurzaam ondernemen? Snel verdiend!

Maar hoe werkt dat dan? Kan iedereen straks zomaar zijn elektrische auto bij mijn bedrijf opladen?

Dat gaat niet zomaar. Voor het opladen van een elektrische auto heb je een laadpas nodig. Via die pas wordt de betaling geregeld. En als eigenaar van het laadpunt krijg je de gestegen stroomkosten vergoed, anders zou de stroom dubbel betaald worden. Deze vergoeding is meestal hoger dan ondernemers per kWh betalen en op deze manier kun je dus je laadpunt deels terugverdienen.

Lees verder onder de advertentie

Die laadpas werkt trouwens overal, dus ook bij publieke laadpalen. Op www.oplaadpalen.nl kun je zien waar je in Nederland en in de rest van Europa je elektrische auto kunt opladen.

Zou elektrisch rijden ook iets voor mij zijn?

Waarom niet? De overheid stimuleert elektrisch rijden – onder meer met een lage bijtelling van 4 procent voor CO2-vrije leaseauto’s – en dat blijft voorlopig nog wel zo. Bovendien wordt de actieradius van elektrische auto’s steeds groter; met veel nieuwe modellen kun je op één acculading al meer dan 400 kilometer afleggen. Ook leuk: de prijs van een autoaccu daalt veel sneller dan experts voorspelden (de prijs van de accu bepaalt voor de helft de prijs van de auto). En met het toenemende aantal laadpunten valt het bezwaar van de gebrekkige laadinfrastructuur vanzelf weg.

Ga je inderdaad over op elektrisch rijden, dan weet je met een laadpas van Eneco, met 100% Eneco HollandseWind®, altijd zeker dat je ook écht groen rijdt. En een laadpaal heb je straks al, gewoon bij je eigen bedrijf. Lekker makkelijk!

Lees verder onder de advertentie

Hoe zit het fiscaal wanneer je als ondernemer een laadpaal plaatst? Zijn er fiscale voordelen te behalen?

Zeker. Sowieso 28 procent via de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Investeer je 2.500 euro, dan loopt je voordeel op tot 784 euro. Minder bekend, maar daarom nog niet minder interessant, zijn de Milieu-investeringsaftrek (MIA), 36 procent in het eerste jaar, en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL), waarmee je zelf bepaalt wanneer je je investering afschrijft.

Meer weten over fiscale voordelen voor laadpunten? Download dan de whitepaper.

Meer info? Neem contact op met Eneco.

Lees verder onder de advertentie