Podcast Sleutel tot Succes

Henk Jan Beltman (Tony's Chocolonely): 'Sta op. Probeer. Zorg dat je uiteindelijk trots kan zijn'

Luister mee en neem een niet te willen missen blik achter de schermen van de meest succesvolle en innovatieve bedrijven van ons land, bij monde van de topondernemers zelf. Na Michiel Muller (Picnic) en Taco Carlier (VanMoof) is de hoofdrol in deze aflevering van de podcastserie Sleutel tot Succes voor Henk Jan Beltman, de man die van de bijna slaafvrije Tony's Chocolonely-chocolade een wereldhit maakte.

Presentatie Hannelore Zwitserlood 28 december 2021

Van de eerste stappen tot het internationale succes van nu, over onder meer de factor geluk en ‘beren op de weg’. Topondernemers vertellen in Sleutel tot Succes openhartig over de lang niet altijd geplaveide weg van startup naar scale-up en daarna, doen uit de doeken hoe de toekomst van hun bedrijf en de branche eruit zou moeten komen te zien en hoe zij de economie zien veranderen.

Hannelore Zwitserlood, als stem bekend van onder meer Radio Veronica en Radio 538, neemt je met topondernemers in Sleutel tot Succes mee door de geschiedenis van de meest succesvolle bedrijven van ons land. In aflevering drie hoor je Henk Jan Beltman. De man achter de ontzettend populaire Tony's Chocolonely-chocoladerepen met de missie: slaafvrije chocololade maken.

''Een ondernemer moet inclusief zijn. Samen moet je iets proberen op te lossen''

Henk Jan Beltman, CCO Tony's Chocolonely

'We hebben drie jaar lang gesteggeld of ik wel de juiste man was'

In 2003 vraagt journalist en programmamaker Teun van de Keuken zich af of hij medeplichtig is aan slavernij. Medeplichtig omdat hij chocolade eet. En is er een manier om de slavernij op de cacaoplantages in West-Afrika voor altijd af te schaffen? 'Ja', bedacht hij met twee collega-journalisten. Een kleine twintig jaar later werken er zo'n tienduizend Afrikaanse cacaoboeren op de 'Tony'-manier.

In 2005 rolt de eerste Tony-reep uit de fabriek. Wat volgen zijn soms hobbels op de weg, ook in de beginjaren. Want slaafvrije chocolade, bestaat dat wel? 'Nee', vond een Zwitsers chocoladebedrijf dat naar de rechter stapte. Vijf jaar later is het merk gigantisch snel gegroeid. Het is ook het moment dat Beltman instapt, hij ziet toekomst in de mooie ambitie. Maar was de ondernemer wel de juiste man om het bedrijf van drie programmamakers over te nemen? ,,Teun vond mij in eerste instantie een principeloze, commerciële autoverkoper'', vertelt Beltman in Sleutel tot Succes. ,,We hebben drie jaar lang gesteggeld of ik wel de juiste man was.''

Henk Jan Beltman stapte in 2010 in Tony's Chocolonely. Foto: ANP.

'Holy shit... Wat een ontzettend gave rit is dit'

Op 11 september 2011 koopt Beltman uiteindelijk 51 procent van de aandelen van de chocoladefabrikant. Van medewerker bij Heineken tot Chief Chocolate Officer van Tony's Chocolonely. Eindelijk kan de ondernemer de wereld een stukje beter maken. Op zijn manier. Verbeterpunten? ,,Als je uiteindelijk zag hoe naïef die journalisten gesprekken aangingen met de grote chocoladebedrijven, had ik wel iets van: 'Holy shit... Wat een ontzettend gave rit is dit'.''

Beltman: ,,En wat worden er veel fouten gemaakt. Als je mensen keer op keer op hun tenen trapt, gaan ze niet veranderen. Teun is een echte schat, maar als hij jarig is, viert hij zijn verjaardag in zijn eentje. Hij heeft inmiddels op zoveel tenen gestaan... Niemand komt nog op zijn verjaardag. Teun is een goede journalist. Maar een ondernemer moet inclusief zijn. Samen moet je iets proberen op te lossen.''

''Juist van kritiek kun je veel beter worden. Zowel complimenten als kritiek moet je als ondernemer altijd met open armen ontvangen''

Henk Jan Beltman, CCO Tony's Chocolonely

'Chocolade is het middel om impact te maken'

Met een berg schulden na de overname op de bagagedrager wist Beltman het zeker. Nu moest hij zichzelf als ondernemer bewijzen. Bewijzen dat zijn plan, zijn ambitie, in de praktijk werkt. Vanaf het Westergasterrein in Amsterdam gaan Beltman en zijn nieuwe team aan de slag. De kennis van Afrika binnenhalen. Dat vereist investeren. Onder meer een team ter plekke in Afrika en lokale implementatie. De basis was na een poos gelegd. Wat dan? Hoe verder? Hoe groei je als impactorganisatie die chocolade maakt? ,,Ik wil laten zien dat je als ondernemer verantwoordelijkheid kunt nemen. Dat je het naar je toe kan trekken. Dat je zegt: 'Wij maken de wereld mooier'. De chocolade is het middel om impact te maken. Geld is het middel. Het zijn middelen die leiden naar een doel.''

Beltman vertelt over de verdere route naar slaafvrije chocolade, de internationale ambitie, winstgevendheid en legt uit wat 'Tony's Open Chain' inhoudt. Ook hoor je hoe het gaat met de samenwerkingen die het bedrijf heeft, wie het vaakst Tony's producten koopt en de kritische noten die Beltman moet kraken. ,,Juist van kritiek kun je veel beter worden. Zowel complimenten als kritiek moet je als ondernemer altijd met open armen ontvangen. Deel je zelf kritiek uit, dan moet je kritiek zelfs nóg beter kunnen ontvangen', adviseert de CCO. Meer adviezen van Beltman? ,,'Spijt duurt je hele leven. Angst duurt maar even'. Dat is wat mijn moeder altijd zei. Ga op je bek. Sta op. Probeer. Zorg dat je uiteindelijk trots kan zijn.''

Lees ook: Taco Carlier (VanMoof): 'We wilden niet zomaar een bedrijf oprichten, maar een beweging beginnen'

De Ondernemer en Topcast lanceren podcast serie ‘Sleutel tot Succes’

Robert van den Ham, content director bij De Ondernemer, over Sleutel tot Succes: ,,Verwacht in deze podcast serie nu eens vooral geen vraag-antwoord-gesprekken, we hebben met Topcast Media gekozen voor een verhalende, vertellende vorm. Het resultaat: topondernemers met boeiende praktijkverhalen, en Hannelore Zwitserlood, bekend van onder meer 538 en Radio Veronica, die dat professioneel verpakt in het complete geschiedenis van het bedrijf.”

Freek Heinen, managing director bij Topcast Media: ,,Als jong ondernemend podcastbedrijf twijfelden we uiteraard geen moment om de samenwerking met De Ondernemer aan te gaan voor een ambitieuze nieuwe podcast. Erg waardevol om de verhalen van Nederlandse topondernemers en -ondernemingen in deze vorm te kunnen vertellen. Hopelijk een inspiratie voor de (ondernemende) luisteraar."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details