Nieuws Marketing

Een eigen munt voor Almelo om de stad vooruit te helpen

'Denktank' van idealistische Almeloërs ontwikkelt ideeën om de stad vooruit te helpen.

Van onze redactie 11 april 2016

Almelo Centrum Carlo ter Ellen

Het idee voor een lokale munt is eenvoudig, vertelt Geert ten Tusscher, samen met Marinus Trommel en Wouter Extercatte initiator van de Almelose munt. "De munt wordt bijvoorbeeld uitgegeven bij een groenteman om de hoek. Als die zijn zaak wil uitbreiden neemt hij op zijn beurt een lokale aannemer in de arm, die hij uitbetaalt in Almelo's geld. De aannemer huurt vervolgens een plaatselijke timmerman in, en die geeft zijn Almelose munten uit aan spijkers die hij in Almelo koopt. Op die manier blijft het geld rouleren in Almelo", aldus Ten Tusscher. "Zo stimuleer je de lokale economie en bevorder je het sociale contact in de stad", vult Extercatte zijn stadgenoot aan.

Social Trade OrganisationHet idee klinkt nieuw, maar dat is het niet, benadrukt Marinus Trommel, het derde lid van het trio 'duurzame strategische denkers'. "Het systeem voor een lokale munt is ontwikkeld door de stichting Social Trade Organisation, in Utrecht. Die heeft ook betaalsoftware ontwikkeld voor zo'n lokaal betaalsysteem."

Volgens Trommel kan het de stad enorm vooruithelpen. "Het is heel anders dan het er nu aan toe gaat. Verreweg de meeste euro's die in de stad worden uitgegeven, stromen op dit moment namelijk meteen de stad weer uit. Ze verdwijnen direct naar bedrijven ver weg, naar banken, investeerders, projectontwikkelaars en ga zo maar door."

Extra werkgelegenheid Door elkaar met lokaal geld te betalen veert de lokale economie op en ontstaat extra werkgelegenheid. Dat is bijvoorbeeld in het Engelse Bristol al gebleken. Ook in Leeuwarden wordt gewerkt met een lokale munt en in Breda wordt die binnenkort geïntroduceerd.

‘Doen-denker-caféDe Almelose initiatoren willen binnenkort Almelose ondernemers proberen te interesseren voor de munt. Zo staat de lokale munt geagendeerd voor het eerste 'doen-denker-café', dat gepland staat voor de derde vrijdag in mei, in het Huis van Katoen en Nu, aan de Rosa Luxemburgstraat. Het is bedoeld om ideeën te genereren en mensen samen te brengen om initiatieven als de lokale munt van de grond te krijgen in de stad.

Foto: Carlo ter Ellen