Nieuws Radio

Data-expert Van den Berg: 'Kleine ondernemer denkt te moeilijk over data'

Veel ondernemers met kleine bedrijven zijn zich er nog niet van bewust dat ze al heel gemakkelijk waardevolle data kunnen verzamelen. Dit zegt Job van den Berg als data-expert. In het live radioprogramma Met de kennis van nu geeft de expert van Blue Field Agency een aantal waardevolle tips.

Van onze redactie 17 juni 2022

Data verzamelen expert job berg

Het verzamelen van data is eenvoudiger dan dat veel kleine ondernemers denken. Foto: Shutterstock

,,Ik denk niet dat veel kleine ondernemers beseffen hoe makkelijk het is om belangrijke data van klanten te ontvangen”, zegt Van den Berg in gesprek met presentator Ron Vergouwen. ,,Velen denken nog altijd dat data erg complex is, dat het veel budget kost en iets onhaalbaars is. Maar kleine beetjes data die makkelijk te verzamelen zijn, kan al heel veel betekenen.”

Controleren van eigen vermoedens

Als voorbeeld komt Van den Berg met het checken van eigen percepties. ,,Heb je bijvoorbeeld het vermoeden dat jouw klanten in de ochtend minder blij zijn, stel ze dan eens wat vragen bij de kassa. Of leg daar een vragenlijstje neer. Het is echt heel simpel en aan de hand van antwoorden zul je snel bepaalde verbanden kunnen leggen.”

Job van den Berg, Chief Data & Insights Officer Blue Field Agency.

Lees ook: Waarom het 'datavonkje' ging branden bij expert Job van den Berg

Wanneer Vergouwen hem vraagt of ondernemers gedurende de coronacrisis hun kans hebben gepakt als het gaat om data verzamelen, zegt Van den Berg dat zij toen hele andere prioriteiten hadden. ,,Maar met de gegevens die ze destijds binnen hebben gehaald, kunnen ze nu alsnog heel makkelijk kostbare data in huis halen.”

Drempel laag om data te verzamelen

,,Veel ondernemers zijn namelijk een webshop begonnen om click & collect aan te kunnen bieden”, verklaart Van den Berg. ,,Dat betekent dat klanten toen een account hebben aangemaakt. Gebruik de verzamelde mailadressen om aanbiedingen aan te kondigen, kortingen tijdens speciale dagen als Black Friday te doen, enzovoorts. De drempel is laag nu je de gegevens toch al in je bezit hebt.”

De complete uitzending van 'Met de kennis van nu' met daarin het gesprek met data-expert Job van den Berg (Blue Field Agency) kun je via de link hieronder terugluisteren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws