Nieuws Arbeidsmarkt

Tekort aan persoonlijke ontwikkeling voor bijna helft personeel reden om nieuwe werkgever te zoeken

45 procent van de Nederlandse werknemers is geneigd op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever bij onvoldoende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van GoodHabitz naar het belang van persoonlijke ontwikkeling op de werkplek.

Van onze redactie 1 juni 2022

Nieuwe baan wisselen mok

Wat doe jij als ondernemer om je personeel gelukkig en tevreden te houden? Foto: Shutterstock

Wanneer men daadwerkelijk de stap zet om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever, vindt 46 procent van de Nederlandse werknemers dat persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden een (zeer) grote rol spelen bij de keuze voor een nieuwe werkgever. Maar: hier speelt de leeftijd van de werknemer wel een rol in.

Millennials vinden dit over het algemeen belangrijker dan Generatie X. Zo zijn respondenten in de leeftijdsgroepen 25-34 (52 procent) en 35-44 jaar (48 procent) gevoeliger voor persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden dan de leeftijdsgroep 45-55 jaar (37 procent), aldus GoodHabitz, een bedrijf dat online trainingen voor teams, medewerkers en organisaties aanbiedt.

''In de huidige arbeidsmarkt is lastig om het juiste talent te vinden voor je organisatie, maar deze vervolgens behouden is de échte uitdaging''

Milan Hofmans, GoodHabitz

Werksfeer en een goede werk-privébalans ook belangrijk bij keuze werkgever

Wat nog meer belangrijke aspecten zijn in de keuze voor een nieuwe werkgever? Volgens maar liefst 83 procent speelt werksfeer een belangrijke rol, maar ook een goede werk-privébalans (80 procent) en zelfstandigheid in de functie (74 procent) zijn onmisbaar. Pas daarna komen de meer ‘traditionele’ aspecten als salaris (73 procent) en een vast contract (73 procent).

Milan Hofmans, Country Director Nederland bij GoodHabitz: ,,In de huidige arbeidsmarkt is lastig om het juiste talent te vinden voor je organisatie, maar deze vervolgens behouden is de échte uitdaging. Uit ons onderzoek is nu gebleken dat persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer een nog grotere rol speelt in het behouden van talent dan gedacht. Om talent niet kwijt te raken aan de concurrentie, is het daarom essentieel om te blijven focussen op de verdere ontplooiing van medewerkers. Zo houd je talent binnen boord en blijf je klaar voor de toekomst.”

Lees ook: Torenhoge werklast sinds corona: zo houd je het hoofd boven water

Onderzoek: werknemers in Denemarken, Portugal en Zwitserland nog kritischer

In de rest van Europa is men zelfs nog een stuk kritischer als het gaat om persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer. Daar kijkt gemiddeld 3 op de 5 werknemers (58 procent) bij onvoldoende persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden graag of het gras elders groener is. De uitschieters bevinden zich in Denemarken, gevolgd door Portugal en Zwitserland. Om gezien te worden als interessante werkgever zijn persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden dus onmisbaar voor organisaties, zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Lees ook: Steven Gudde (Olympia) over ouderwetse personeelswerving: ‘De grootste vijand van de werkgever is de werkgever zelf’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws