Nieuws Personeel

Inspecteur zorg krijgt lekenhulp

Arnold Mandemaker 28 januari 2016

Zorginspectie1065

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zet dit jaar een nieuw middel in om burgers meer te betrekken bij de zorg: leken-inspecteurs. Patiënten en mantelzorgers gaan samen met de professionele inspecteurs controles uitvoeren. Dat meldt het AD donderdag.

Ervaringsdeskundigen uit de zorg hebben een grote meerwaarde, zegt inspecteur-generaal Ronnie van Diemen. "Ze kunnen zorgverleners net even op het andere been zetten. Ze kijken met andere ogen naar zorg en kwaliteit van leven. Hun kennis is nodig om de zorg in de toekomst goed te houden."

PatiëntPatiëntenfederatie NPCF, waarbij 160 patiëntenverenigingen zijn aangesloten, juicht het initiatief toe. "Wie anders dan een patiënt is beter in staat om de zorg te beoordelen,'' zegt woordvoerder Thom Meens. De IGZ heeft vooraf met de NPCF overlegd over de opzet van de inzet van leken-inspecteurs en wordt ook betrokken bij de selectie van kandidaten. Iedereen die persoonlijke ervaringen heeft met de zorg kan zich aanmelden. De IGZ stelt geen bijzondere eisen bij de werving.

Het inzetten van leken past in het streven van de IGZ om een beter contact te leggen met patiënten en de mensen om hen heen. De organisatie kreeg vaak het verwijt te werken vanuit een ivoren toren. De IGZ wil graag 'het verhaal van de cliënt horen', zegt Van Diemen: "We moeten leren naar zorg te kijken door de ogen van de burger."

De resultaten van een eerste proef stemmen tot tevredenheid. De leken trekken samen op met professionele inspecteurs. Hun opdracht tijdens controles: ogen en oren goed de kost geven en geboden zorg beoordelen vanuit het gezichtspunt van patiënten, familie en mantelzorgers.

De IGZ zet al langere tijd mystery guests in, professionals die zonder zich bekend te maken op bezoek gaan bij zorginstellingen en daarover rapporteren.

Begin dit jaar is de nieuwe Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de zorg (Wkkgz) ingegaan. Deze wet moet de burger meer zeggenschap geven over de zorg. Van Diemen: "Ik hecht hier veel waarde aan. Niet iedereen hoeft alle ins en outs te weten, maar het gaat erom dat de kracht van patiënten en cliënten wordt versterkt." Zo wordt het een stuk makkelijker om contact te leggen met de IGZ of een klacht in te dienen.