Vier dagen werken, maar voor vijf dagen uitbetaald krijgen. Dat wil AFAS Software per 1 januari 2025 invoeren voor alle medewerkers. Dit is volgens ceo Bas van der Veldt mogelijk omdat de productiviteit per personeelslid is verhoogd. Met een vierdaagse werkweek krijgen medewerkers bovendien meer tijd voor persoonlijke ontwikkeling, mantelzorg en vrijwilligerswerk. En dat komt uiteindelijk ook de productiviteit op het werk ten goede.
Uit de bijna 500 stemmen op onze poll op Linkedin blijkt dat 48 procent van hen de invoering van een vierdaagse werkweek in het bedrijf wel ziet zitten omdat dit gelukkiger personeel oplevert. Daartegenover staat 29 procent die aangeeft de vijf werkdagen in een week echt nodig te hebben. En 20 procent twijfelt nog of heeft meer data nodig om het goed in te kunnen schatten.
Zorgelijke ontwikkeling die de kloof vergroot
Sjors Van der Weijden, eigenaar van Van der Weijden Versgemak, vindt het een zorgelijke ontwikkeling die de kloof tussen de onder- en bovenkant van de arbeidsmarkt alleen maar vergroot. ,,Ik ben benieuwd of deze luxe ook voor ingehuurde schoonmakers geldt. En het maakt het begrip ‘krapte op de arbeidsmarkt’ ook relatief.”
Ruben Wanders, ontwerper en eigenaar van Explicit Creations, denkt dat het juist voor iedereen goed is. ,,Wij zien het ook steeds meer en doordat we gezamenlijk goed afstemmen wie wanneer werkt, is het voor het management goed te organiseren waardoor in ons geval de productie er niet onder lijdt. Wel zien we dat hierdoor de vraag naar eigenaarschap en verantwoordelijkheid toeneemt. Overdracht en goed communiceren is hierdoor belangrijker dan ooit.”
Lees ook: Vierdaagse werkweek voor zelfde geld: sollicitaties stromen binnen bij AFAS
,,Als het kan, why not? Maar die vlieger zal niet voor elke organisatie opgaan”, zegt Nicoline Maes, online marketing Specialist en mede-eigenaar van SocialMarketingDoctors in een reactie. ,,Ik denk dat de invulling van die extra ruimte ook voor iedereen anders is. Zelf heb ik bij voorkeur flexibiliteit in mijn dag. Dat ik net wat langer met de hond naar buiten kan wanneer ik dat nodig heb of even een koffietje kan doen in de zon. Of een keer wat eerder naar mijn kinderen. Voor mij is een vijfdaagse werkweek dan prima.”
Vierdaagse werkweek stimuleert personeel
Soofos, een marktplaats voor online cursussen, verkortte vijf jaar geleden al de werkweek binnen het bedrijf van 40 naar 32 uur met gelijkblijvend salaris. Maar dan niet door één dag dicht te gaan, maar door iedere medewerker zijn of haar uren flexibel in te laten delen. ,,Vijf dagen van zes uur of vier dagen van acht uur, het is allemaal goed”, zegt medeoprichter Anton Verkooijen van Soofos, dat zeven medewerkers heeft. ,,Voor veel mensen is dit een belangrijke reden om bij ons te komen werken.”
Het succes van de vierdaagse werkweek hangt samen met de motivatie van het personeel
Anton Verkooijen Medeoprichter Soofos
Het bedrijf gelooft erin dat het goed is voor medewerkers om hun eigen leven in te delen en genoeg tijd te hebben voor privézaken. ,,We merken dat iedereen gemotiveerder is en harder werkt. De output is niet verminderd, maar gelijk gebleven. Het heeft iedereen gestimuleerd anders te werken en bijvoorbeeld vaker zelf beslissingen te nemen.”
Het bedrijf werkt volledig ‘remote’. Er is geen fysiek kantoor, maar alles gebeurt online en er zijn medewerkers die vanuit de hele wereld hun werk doen. ,, Medewerkers moeten er wel klaar voor zijn om die vrijheid aan te kunnen en de verantwoordelijkheid te pakken.”
Veel bedrijven kunnen zich dat niet permitteren
Olaf van Vliet Hoogleraar economie
Uiteraard zijn er wél wat regels. ,,We hebben op dinsdag een vaste online meeting waar iedereen bij aanwezig moet zijn. En iemand moet soms ook een uurtje langer door willen werken als dat nodig is. Het succes van de vierdaagse werkweek hangt samen met de motivatie van het personeel.”
Loonsverhoging van 25 procent
Experts zijn ook verdeeld. Volgens Olaf van Vliet, hoogleraar economie aan de Universiteit Leiden, is een vierdaagse werkweek met behoud van vijf dagen salaris niet heel realistisch. ,,Het zegt wel genoeg dat er nog geen enkele cao is waarin dat is vastgelegd”, zegt hij tegen NU.nl. ,,Veel bedrijven kunnen zich dat ook niet permitteren. We hebben het wel over een loonsverhoging van 25 procent. Dat geldt helemaal voor de publieke sector. Verder zijn er al veel mensen die in deeltijd werken.”
Werkgeversvereniging AWVN is voorstander van een betere verdeling tussen werk en privé, maar ziet dat in veel sectoren, zoals het onderwijs en de zorg, een vierdaagse werkweek niet haalbaar is. ,,Er is al een enorm tekort aan personeel en er zijn altijd handen nodig”, zegt een woordvoerder tegen Nu.nl. ,,Er worden eerder afspraken gemaakt over meer uren werken dan minder.”