Nieuws Personeel

Transavia annuleert 240 Schiphol-vluchten: 13.000 boekingen getroffen

Transavia annuleert tussen 7 juli en 14 augustus 240 vluchten vanaf Schiphol vanwege de beperkingen die de luchthaven heeft opgelegd door de drukte en het personeelstekort. Daardoor worden ruim 13.000 boekingen getroffen. Volgens de ANVR is Transavia creatief met oplossingen rond de geannuleerde vluchten.

AD.nl 22 juni 2022

Transavia vliegtuig personeel

Een Transavia-vliegtuig. Foto: ANP

Voor 70 procent is een vervangende vlucht gevonden, bijvoorbeeld vanaf een andere luchthaven. Van de overige 30 procent is het ticket geannuleerd. Transavia laat weten dat het met een aantal ingrepen, zoals een beperkte ticketverkoop, de impact voor passagiers op hun vlucht zoveel mogelijk wil beperken. Het annuleren van vluchten was onvermijdelijk volgens de maatschappij, meldt het AD.

Passagiers zonder alternatief ontvangen direct een teruggave van de ticketkosten

Voor de periode van 7 juli tot en met 14 augustus gaat het om 240 vluchten. Daarbij is onder andere gekeken naar vluchten waar vaker op een dag op wordt gevlogen én vluchten die ook via de andere luchthavens te bereiken zijn. Op die manier kan aan ruim 70 procent van de getroffen passagiers een alternatieve vlucht worden aangeboden.

De passagiers voor wie er geen alternatief was, ontvangen direct een teruggave van de ticketkosten of kunnen hun reis uitstellen naar een ander moment (28 aug 2022 - maart 2023). Reden voor deze ingrepen is het tekort aan personeel op Schiphol deze zomer en de verplichte reductie in capaciteit voor de luchtvaartmaatschappijen. Transavia informeert woensdag alle getroffen passagiers die vliegen tussen 7 juli en 14 augustus. Op die manier hebben ook de passagiers die in de eerste weken van augustus op vakantie gaan alvast zoveel mogelijk duidelijkheid over hun reis.

''Passagiers teleurstellen gaat geheel in tegen onze klantgerichtheid, we bezorgen juist graag zoveel mogelijk reizigers een mooie vakantie''

Marcel de Nooijer, ceo Transavia

'Transavia betreurt het ten zeerste dat zij passagiers moet teleurstellen door deze capaciteitsreductie'

Ook is bij het annuleren van boekingen zoveel mogelijk gekeken naar andere oplossingen voor passagiers zoals het vertrek van een andere luchthaven of vertrek op een andere dag. Voor 70 procent van de in totaal ruim 13.000 boekingen is dat gelukt en krijgen passagiers een alternatieve vlucht aangeboden. Voor de andere 30 procent van de boekingen werd geen directe oplossing gevonden. Zij kregen direct de kosten van het ticket terug gestort of kunnen zonder wijzigingskosten hun ticket omboeken voor de periode na 28 augustus.

,,Transavia betreurt het ten zeerste dat zij passagiers moet teleurstellen door deze capaciteitsreductie als gevolg van het personeelstekort op Schiphol”, zegt Marcel de Nooijer, ceo van Transavia. ,,Na twee coronajaren waren veel Nederlanders weer hard toe aan een onbezorgde reis. We doen er alles aan om zoveel mogelijk passagiers op reis te laten gaan en kunnen het grootste deel van de reizigers een alternatief aanbieden. Maar er is een groep die gedupeerd raakt door deze reductie in capaciteit. Dat doet pijn.''

De Nooijer: ,,Passagiers teleurstellen gaat geheel in tegen onze klantgerichtheid, we bezorgen juist graag zoveel mogelijk reizigers een mooie vakantie. Daarbij hebben wij het ook nodig om weer volop te kunnen vliegen om financieel gezond te worden. Dit is een enorme strop voor onze passagiers en voor ons bedrijf. Het gedwongen reduceren van het aantal passagiers is zeer ongewenst en moet eenmalig en kortstondig zijn.”

Lees ook: Elske Doets: 'Gezond toerisme vraagt om samenwerking, niet om schadeclaims'

Verkoop vanaf Eindhoven, Rotterdam en Brussel blijft open: snel vol

De verkoop vanaf de luchthavens in Eindhoven, Rotterdam en Brussel blijft gewoon open, hoewel de vluchten daar nu snel vol lopen. Mocht er toch capaciteit vrijkomen met vertrek vanaf de luchthaven Amsterdam, omdat omgeboekte passagiers geen gebruik maken van het aangeboden alternatief, dan zal de verkoop van tickets op Amsterdam weer worden open gesteld.

Lees ook: Schiphol schrapt definitief zomervluchten, ANVR spant rechtszaak aan

ANVR: Transavia creatief met oplossingen rond vluchten

De ANVR is te spreken over hoe Transavia de problemen probeert op te lossen. Volgens de belangenorganisatie gaat Transavia creatief te werk om oplossingen te vinden voor het verminderen van het aantal vluchten vanaf Schiphol, vanwege de beperkingen die de luchthaven heeft opgelegd. Dat zegt directeur Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR. Het is volgens Oostdam vooral belangrijk dat het aantal annuleringen zoveel mogelijk wordt beperkt door Transavia.

Transavia heeft onder meer gekeken naar bestemmingen waar meer dan één keer per dag op wordt gevlogen en bestemmingen die ook via andere luchthavens te bereiken zijn. Oostdam stelt dat de maatschappij zoveel mogelijk heeft gezorgd voor alternatieven. Transavia kondigde eerder ook al aan minder tickets voor de zomer te verkopen om zoveel mogelijk teleurstelling te voorkomen.

Volgens Oostdam is het natuurlijk wel een drama voor mensen van wie de vluchten komen te vervallen. "Maar dat is niet de schuld van Transavia", aldus de ANVR-voorzitter. De ANVR is namens reisorganisaties bezig met een schadeclaim tegen Schiphol vanwege de chaos op de luchthaven en het schrappen van vluchten. Oostdam stelt dat eind augustus duidelijk wordt hoe groot de schadeclaim zal zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws