Nieuws Politiek

Social media-ondernemer Jan de Keijzer: 'Vooral Thierry Baudet en Caroline van der Plas doen het goed op Twitter'

Een beetje zelfcensuur kan geen kwaad, zegt social media-ondernemer Jan de Keijzer over het Twitter-gebruik van politici. Liever dan elkaar vliegen afvangen en beschimpen zou de minister van Communicatie in ons Ondernemerskabinet zien dat het over de inhoud gaat.

Van onze redactie 14 maart 2023

Laatste update: 14 maart 2023 21:56

Jan de Keijzer online marketing ondernemerskabinet provinciale staten verkiezingen

Het Ondernemerskabinet

Omdat het te lang stil bleef vanuit Den Haag, dossiers zich bleven opstapelen en veel ondernemers niet nog langer op antwoorden willen wachten, introduceerde De Ondernemer rond Prinsjesdag vorig jaar een symbolische voorzet, noem het formatie, van een heus Ondernemerskabinet. Met als vanzelfsprekend ondernemers uit verschillende branches, met verschillende achtergronden en vanuit die gedachten met een duidelijke boodschap. In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten gingen we nog eens op bezoek bij de ministers om hun standpunten te horen.

Kijk hieronder het interview met Jan de Keijzer. Tekst gaat verder onder de video.

Veel 'bagger en gezeik' op Twitter, dat is wat de minister van Communicatie in het Ondernemerskabinet vooral ziet als het gaat om de social media strategie rondom de Provinciale Verkiezingen. ,,Politici zijn zeer actief op social media, en dat is een goede zaak. Maar ik mis dat ze duidelijk maken waar die verkiezingen eigenlijk over gaan. Dan wordt het duidelijk voor de volgers.” In plaats daarvan proberen ze elkaar vliegen af te vangen.

Dat gaat heel ver, zegt De Keijzer. ,,De toon is best agressief. Ik vind dat je als minister een voorbeeldfunctie hebt. Maar op Twitter, het meest gebruikte kanaal voor politici, is het vooral onderling gezeik. En dat ziet de burger ook.” Volgens de communicatie-adviseur zouden politici kritisch naar hun Twitter-gebruik moeten kijken.

Lees ook: Provinciale Staten Verkiezingen: ook het Ondernemerskabinet laat van zich horen

Kijk ook buiten Twitter

Dat social media gebruikt worden om maatschappelijke beweginging los te maken, kan De Keijzer wel billijken. Maar soms gaan ze te ver. ,,Ik zie zelfs bedreigingen en dat hoort natuurlijk niet thuis in de media.”

Sommige politici doen het goed. Wellicht opmerkelijk, maar vooral Thierry Baudet en Caroline van der Plas zijn volgens onze communicatieminister goed bezig. ,,Zij maken het persoonlijk en dat werkt gewoon goed.” In het verlengde daarvan heeft De Keijzer advies aan politici die zich op de socials begeven. ,,Wees persoonlijk en kijk wat je buiten Twitter nog aan social media platforms kunt gebruiken."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws