Nieuws Politiek

MKB-Nederland en VZN betreuren val kabinet-Rutte IV

Het kabinet-Rutte IV is gevallen. De coalitiepartijen zouden dat gezamenlijk hebben besloten, kon het niet eens worden over een strenger migratiebeleid. MKB-Nederland en VZN betreuren dat, stellen zij in een verklaring.

Van onze redactie 7 juli 2023

Laatste update: 7 juli 2023 23:00

Mark rutte verkiezingen premier coronacrisis

Premier Mark Rutte, in een eerdere podcast van De Ondernemer.

Het kabinet is gevallen: en nu?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Op doordeweekse dagen, rond lunchtijd, is er de digitale nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag. Met dan natuurlijk het laatste ondernemersnieuws, en de komende tijd ook aandacht voor de effecten voor ondernemers van de val van het kabinet Rutte IV. Meld je eenvoudig en gratis aan via deze link.

'We staan in Nederland voor grote en urgente opgaven en ons land loopt op diverse terreinen vast. Dat vraagt om slagvaardigheid en vooral om snelle uitvoering van al het beleid dat bijvoorbeeld ten aanzien van klimaat en energie al is gemaakt. We mogen daar onder geen beding verdere vertraging oplopen', stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Lees ook: Renske Leijten (SP) over kabinet: 'Wel luisterend oor voor grote bedrijven, kleine ondernemers worden niet gehoord'

'Zowel burgers als ondernemers moeten erop kunnen blijven rekenen dat de problemen die er spelen – van koopkracht en arbeidsmarkt tot woningbouw en stikstof – niet tot het aantreden van een nieuw kabinet blijven liggen. We gaan er dan ook vanuit dat wetgeving voor en uitvoering van belangrijke dossiers doorgezet worden nu het kabinet demissionair is. Hetzelfde geldt voor de besluiten die nodig zijn in verband met de oorlog in Oekraïne', aldus de ondernemersorganisaties.

'Nu blijft het nog langer onduidelijk hoe we in Nederland de arbeidsmarkt gaan hervormen'

Cristel van de Ven (VZN)

Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) noemt het 'zonde dat het kabinet gevallen is'. ,,Nu blijft het nog langer onduidelijk hoe we in Nederland de arbeidsmarkt gaan hervormen met ruimte voor zelfstandig ondernemerschap en eigen initiatief. Het is wachten op verkiezingen, voor de ruim 1 miljoen zzp'ers die ons land kent. En dan is het aan een nieuw kabinet om hier op door te pakken".

Terug naar begin dit jaar met Annemarie van Gaal: ‘Hoe de politiek opereert is onhoudbaar. We moeten een andere afslag nemen'

De val van kabinet-Rutte IV „betekent onzekerheid voor boeren, tuinders, kwekers en telers”, aldus voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Sjaak van der Tak tegen het ANP. „In het belang van alle boeren en tuinders in Nederland” hoopt Van der Tak dat snel een nieuw kabinet zal aantreden.

Lees ook: Drie politici, drie stellingen: duurzaamheid, arbeidsmarkt, mkb-bank

'Verkiezingen in oktober of november'

Landelijke verkiezingen zijn gebonden aan een strak tijdschema. Daarom duurt het nog maanden voordat je een vakje rood mag kleuren op het stemformulier. De inschatting van de - nu demissionaire - coalitie is dat de verkiezingen in oktober of november worden gehouden. November lijkt volgens bronnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken het meest waarschijnlijk, omdat er in oktober ook nog een herfstvakantie zit waarin geen verkiezingsdatum wordt geprikt.

,,Als je de termijnen van de Kieswet in acht neemt, rekening houdt met de zomer- en herfstvakantie én wilt dat gemeenten zich gedegen kunnen voorbereiden op de verkiezingen, komen wij uit op half november", zegt een woordvoerder van de Kiesraad op AD.nl.

Lees ook: Elrie Bakker (JA21): 'Grootste probleem is dat er bestuurskundigen of politicologen in de politiek zitten en geen ondernemers'

Met de kabinetsval komt een einde aan een coalitie die maar niet ontsnapte aan de spoken uit het verleden. Partijen worstelden met diep wantrouwen. Van de straat tot de hoge colleges van Staat: niemand hield van dit kabinet.

Lees hier een uitgebreide analyse over het kabinet Rutte-IV van politiek verslaggever Niels Klaassen van het AD.

MyChannels Video ID: 386827

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws