Nieuws Prinsjesdag

Ronald Kleverlaan (MKB Financiering): ‘Wacht niet met actieplan tot er een nieuw kabinet is’

Ronald Kleverlaan is voorzitter van de Stichting MKB Financiering. Hij geldt als een belangrijke expert op het gebied van crowdfunding en alternatieve (non-bancaire) mkb-financiering. In de Prinsjesdag-special van De Ondernemer Live aan Kleverlaan de vraag hoe het staat met die non-bancaire mkb-financiering.

Van onze redactie 19 september 2023

Ronald Kleverlaan 3

Ronald Kleverlaan is voorzitter van de Stichting MKB Financiering. Foto: archief

,,We zien dat er nu heel veel non-bancair gefinancierd wordt. Een op de vier ondernemingen is momenteel non-bancair gefinancierd. Maar er is nog veel meer nodig. Er moeten allerlei veranderingen plaatsvinden. Daar moet de politiek een grote stap in maken. We merken dat die politiek nog twijfelt, niet echt doorpakt’’, aldus Kleverlaan.

Financieringshub die alles eenvoudiger en transparanter moet maken

Eerder heeft het demissionair kabinet bij de expert een opdracht neergelegd: een goede financieringshub die alles eenvoudiger en transparanter moet maken voor mkb’ers op zoek naar de juiste financiering. Daarvoor gaat Kleverlaan in overleg met banken en accountants. Wat is de status daarvan? ,,Het gaat goed. We zien dat er veel voortgang is. Je ziet dat banken interesse hebben om aan te haken. Adviseurs en accountants gaan er zeer actief in mee. Uiteindelijk moeten ondernemers drie dingen bij die hub kunnen vinden: informatie over wat non-bancaire financiering precies is, welke financiers met een keurmerk zijn er en - misschien nog belangrijker: welke adviseurs zijn er om ondernemers te helpen?’’

''Aanjagen alleen is niet voldoende. Zo’n aanjager moet ook voldoende mandaat hebben. Een breed mandaat vanuit de politiek''

Kijkend naar Den Haag ziet de Stichting MKB Financiering-voorzitter dat er heel veel plannen zijn rondom financiering voor het mkb. Er is aandacht en steun vanuit het Binnenhof. Maar er moet nu ook echt doorgepakt worden. ,,Aanjagen alleen is niet voldoende. Zo’n aanjager moet ook voldoende mandaat hebben. Een breed mandaat vanuit de politiek. Daarnaast moet er ook steun vanuit de markt zijn. Banken, accountants, non-bancaire financiers: ze moeten allemaal achter dat mandaat gaan staan. Er moeten harde noten gekraakt worden. Harde keuzes.’’ Wat die keuzes precies zijn, vertelt Kleverlaan in De Ondernemer Live.

Lees ook: Mona Keijzer (BBB) pleit voor lastenverlaging: 'Ondernemers zijn geen pinautomaat'

Een duidelijk actieplan voor mkb-financiering

Heeft Kleverlaan nog een andere boodschap aan de politiek, het huidige en vooral een nieuw kabinet na de verkiezingen van 22 november aanstaande? ,,Zorg ervoor dat een aanjager zo snel mogelijk aan de slag kan. Wacht geen jaar, wacht niet totdat er een nieuw kabinet is. Voor op de langere termijn: zorg ervoor dat er een duidelijk actieplan ligt voor mkb-financiering.’’ Enkele belangrijke punten voor dat actieplan stipt de financieringsexpert alvast aan in deze Prinsjesdagspecial.

Lees ook: Ronald Kleverlaan (MKB Financiering): 'Banken moeten intensiever samenwerken met non-bancaire instellingen'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws