Nieuws Regio

Eigenaarschap binnen de familie houden

Al drie generaties lang runt de familie Smets vanuit Valkenswaard de Smeva Groep. Wat er allemaal bij komt kijken om het bedrijf in familiehanden te houden, ervoer de familie in 1998, toen drie zonen en een dochter het aan­delenpakket van vader Frans Smets overnamen.

Babette Margés | De Ondernemer i.s.m. Witlox Van den Boomen 19 juni 2017

Smeva

Charles Smets heeft de dagelijkse leiding over de Smeva Groep, die wereldwijd koelingen en vriescellen levert. Hij vertelt over de overname. ,,Eerst was er de financiering. Wij wilden alle vier een deel kopen, maar het moest wel betaalbaar zijn. Daarmee heeft Witlox Van den Boomen ons geholpen.” Er werd een constructie bedacht waarin alle familieleden zich konden vinden.

,,Ook heeft Witlox Van den Boomen ons geadviseerd over de fiscale voor- en nadelen. Ze wezen ons op zaken waaraan we zelf niet direct dachten. Wat zou er bijvoorbeeld met de aandelen gebeuren als een van ons overleed? Of ging scheiden? Wij vonden het belangrijk het eigenaarschap binnen de familie te houden.”

Betrokkenheid

Vader Smets is inmiddels 85 jaar. Hij loopt nog steeds af en toe het bedrijf binnen. Veel medewerkers kennen hem. Smets: „Onze vader vertegenwoordigt een bepaalde cultuur. Eén van hard werken, eergevoel en het nastreven
van een hoge kwaliteit. Werknemers herkennen zich hierin.”

Die betrokkenheid wil de huidige generatie overbrengen op de volgende. Per slot van rekening zullen zij op den duur eigenaar worden. Smets: „We kunnen het bedrijf wel verkopen, maar dat is niet ons doel. We willen zo lang mogelijk ondernemen.

Roadmap

Daarom hebben we onlangs samen met Witlox Van den Boomen een roadmap opgesteld. Daarin komen allerlei vragen aan de orde. Hoe richten we de Smeva Groep in? Hebben we een raad van commis­sarissen nodig? Waar willen we over tien jaar staan?

Dit soort zaken komt ook aan bod wanneer we als familie bij elkaar zijn, maar we vonden het belangrijk er eens goed bij stil te staan, samen met een expert.”De vierde generatie Smets, bestaande uit zes kinderen, is nog te jong om onderdeel uit te maken van het familiebedrijf. Maar tegen de tijd dat het zover is, hoopt de huidige generatie een gezonde organisatie over te dragen.

Dit interview is gemaakt in samenwerking met Witlox Van den Boomen. Kijk voor meer informatie op wvdb.nl.

Een constructie waarin alle leden zich kunnen vinden

Charles Smets, Smeva Groep