Nieuws Regio

Hoe je als ondernemer de balans vindt tussen werk en privé

Het idee dat je werk en privé in deze tijd nog kunt scheiden is een illusie, schrijft organisatieadviseur Aty Boers. Ze is organisatie-adviseur, trainer, coach en auteur van De Coachingskalender 2018.

Aty Boers 21 november 2017

Aty Boers

In plaats daarvan kun je er beter voor zorgen dat je zo min mogelijk (werk)druk voelt. Ondernemers raken niet gestrest van hard werken, ze raken gestrest van het idee dat je zoveel dingen móeten doen, dat ze geen keuze hebben. Maar je hebt altijd een keuze! Dat idee alleen al kan lucht geven. Kiezen begint met antwoorden op waaromvragen. Vraag jezelf af: waarom wil ik ondernemer zijn, of dit bedrijf tot een succes maken? Zo maak je gerichte en betekenisvolle keuzes.

Lees ook: Eerst werken, dan opladen? Of opgeladen werken?

Ondernemers zijn van nature optimisten, ook wat betreft het inschatten hoeveel werk ze op een dag kunnen verzetten. Gooi die overvolle agenda overboord. Plan je dag niet meer dan 70 procent vol. Dan heb je altijd tijd voor onverwachte gebeurtenissen, zowel zakelijk als privé. Regelruimte noem ik dat. Het maakt je flexibel en sluit helemaal aan bij een belangrijke lean-regel: je doet meer als je minder dingen in een keer goed kunt doen.

Verscheur je to do lijst

Een to-dolijst mag efficiënt lijken, maar kan averechts werken. Niets is frustrerender dan aan het einde van de dag je lijst niet af hebben. Maak een lijst met 'dingen die ik zou kunnen doen' en kijk elke keer welke dingen je vandaag gaat en kunt doen. Een haalbare mix van urgente en belangrijke dingen. Zo doe je iedere dag wat je je had voorgenomen. Dat geeft energie.

Vraag hulp

Een valkuil voor ondernemers: alles zelf willen oplossen. Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger worden door samen te werken. Zorg dus dat je je deel voelt van een team. En vraag hulp. Dat is geen zwakte maar een kracht.

Wandelen of houseparty?

Vergeet niet te ontspannen. Je bent niets anders dan je smartphone, je batterij moet af en toe worden opgeladen.

Aty Boers is organisatieadviseur, trainer, coach en auteur van De Coachingskalender 2018.