Nieuws Regio

Hoe OutdoorXL zich ontwikkelde tot ski-specialist

In 2013 stapte OutdoorXL in wintersportuitrusting om het kampeerseizoen te overbruggen. Nu is de ski- en snowboardcollectie een van de grootste van Nederland. ,,We dachten dat we meer kans van slagen zouden hebben met een onderscheidende aanpak", zegt medeoprichter Mark Voogd.

Dit interview is gemaakt in samenwerking met OutdoorXL | Foto: Jan Kok 19 december 2017

Outdoor XL jankok

Al sinds de start van de winkel in 2005 hadden de broers Kees en Mark Voogd van OutdoorXL interesse in wintersport. Maar, het duurde nog acht jaar voordat de eerste stappen werden gezet. ,,We wisten dat de markt heel concurrerend is en dat we meer kans van slagen zouden hebben met een onderscheidende aanpak", legt Mark Voogd uit.

Bredere ski's

,,Een gelukkige bijkomstigheid was dat precies tijdens onze beginjaren een ontwikkeling gaande was met steeds bredere tailleringen voor pisteski's. Met name in de Verenigde Staten en Scandinavië verkochten merken steeds bredere ski's om mee op de piste te skiën. Inmiddels is dat ook in Nederland zo. Op die trend zijn wij aangehaakt."

Lees ook: Dochter oprichter outdoormerk Nomad nieuwe CEO van het Zevenaarse familiebedrijf

,,De ontwikkeling van bredere ski's is al langer aan de gang", zegt freeridespecialist Jack van Nunen, die de afgelopen twintig jaar veel ontwikkelingen heeft meegemaakt. ,,Eerst zag je het bij ski's voor buiten de piste, de freeride- ski's. Die bleven maar breder worden voor meer drijfvermogen in de verse sneeuw. Toen skimerken vervolgens gingen experimenteren met omhooglopende voorkanten van ski's, bleek dat je met bredere ski's ook super óp de piste uit de voeten kunt. Tegenwoordig is dat misschien wel het interessantste marktsegment.''

Bootfitting

Skischoenen is het andere specialisme waarop OutdoorXL zich focust. En daaraan kun je niet genoeg aandacht besteden. ,,Het kan al misgaan bij het bepalen van de maat", vertelt Goos van Eck, die de ski-afdeling van OutdoorXL heeft vormgegeven. ,,Skischoenen koop je al snel te groot. Daarom zoeken we samen met de klant een schoen uit die perfect past. En als er aanpassingen nodig zijn, regelen we dat ook. Bootfitting heet dat."

Nu, aan het begin van het seizoen staat het testen van ski's centraal. ,,Het is van belang veel ski's uit te proberen en ook gewoon heel leuk", vertelt Mark Voogd.