Aangeboden door Essent

Branded Content Regio

‘Ik ken ondernemers die helemaal geen energierekening meer hebben’

Een paar jaar geleden ondervond Bas van den Brenk nog grote scepsis, als hij ondernemers adviseerde over hoe ze hun bedrijf energie-efficiënter konden maken. “Wat is dit eigenlijk voor onzin? Ik heb een business te runnen!”, was een veelgehoorde reactie. “Maar de toon is compleet veranderd”, zegt de service-expert van Essent. “Inmiddels wil tachtig procent van de ondernemers iets doen voor een beter milieu. Ze weten alleen niet zo goed waar ze moeten beginnen. “Goed dat je me helpt”, krijg ik nu vaak te horen.”

DE ONDERNEMER I.S.M. ESSENT 19 februari 2018

Art6 essent

Van den Brenk heeft inmiddels ruim 1.100 EnergieFitScans uitgevoerd. Deze scan brengt het energieverbruik van een bedrijf volledig in kaart. Met het besparingsadvies dat daaruit komt rollen, kunnen ondernemers aan de slag om hun pand duurzamer te maken. “De eerste vraag die ik wil beantwoorden is: hoe kan het energieverbruik zo ver mogelijk worden gereduceerd? De tweede: hoe kan het restverbruik zo veel mogelijk duurzaam en zelfstandig worden opgewekt, met bijvoorbeeld zonnepanelen?”

Wat is uw rol als service-expert?

De scan is slechts het vertrekpunt. Wij kunnen ondernemers van a tot z begeleiden: we geven advies, regelen de uitvoering en bieden nazorg. Allemaal bij één contactpersoon. Deze mate van ontzorgen is uniek. Googel maar eens naar zonnepanelen of isolatie: je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. We geven een gedegen advies, leggen alle opties voor en kunnen die vervolgens ook direct leveren.”

Waarom is het belangrijk dat ondernemers besparen op hun energieverbruik?

“Meerdere redenen. Ten eerste verplicht de overheid ondernemers om energiebesparende maatregelen te nemen. Er worden boetes uitgedeeld aan bedrijven die dit niet doen. Maar los daarvan, kunnen we onze ogen niet sluiten voor klimaatveranderingen. CO2-reductie is de aankomende jaren hét thema binnen de Nederlandse economie. Ondernemingen gaan de boot missen, als ze nu niet overgaan op een energie-efficiënte bedrijfsvoering. Bovendien, als je de terugverdientijden ziet, ben je een dief van je eigen portemonnee als je die kans laat liggen.”

U gaat voor de scan twee keer bij een bedrijf langs. Wat doet u bij het eerste bezoek?

“Tijdens een ronde door het pand van ongeveer een uur, neem ik het verbruik op in een daarvoor speciaal ontwikkelde app. Ik kijk grondig naar vijf punten: verlichting, verwarming, regeltechniek en apparatuur, zoals thermostaten en printers, isolatie. Tot slot onderzoek ik de mogelijkheid om duurzaam energie op te wekken. Met andere woorden: is er plek voor zonnepanelen?”

Lees ook: 'De zon schijnt toch wel, daar moeten we gebruik van maken'

Daarna schrijft u een besparingsadvies?

“Precies. Ik verwerk al die technische data in een overzichtelijk verslag in klare taal. Traditionele energierapporten staan vaak bol met ingewikkelde gegevens, over bijvoorbeeld het isolatiemateriaal van de gevel. Deze informatie gebruik ik ook voor berekeningen, maar de ondernemer krijgt een simpel overzicht te zien. Daaruit kan hij duidelijk opmaken wat een maatregel kost, hoeveel het hem oplevert en hoe hij dit kan aanpakken. Het rapport moet aanzetten tot actie.”

Wat zijn populaire maatregelen?

“De meeste ondernemers beginnen met ’laaghangend fruit’: maatregelen die relatief goedkoop zijn en meteen iets opleveren. Denk aan de combinatie van regeltechniek, zoals een thermostaat, met ledverlichting. Maar zonnepanelen zijn toch wel het sexyst, voor zover je verduurzaming sexy kan noemen. Ik ken ondernemers die, sinds ze hun dak hebben volgezet met panelen, helemaal geen energierekening meer hebben.”

Maar daar heeft Essent toch niets aan?

“Essent verkoopt dan inderdaad geen energie meer, maar heeft wel de kanalen om energiebesparende producten te leveren. Dat is een steeds belangrijker onderdeel in de energiehandel. En de ondernemer bespaart geld. Een win-winsituatie dus. Bovendien is het bedrijf daarmee een stuk duurzamer geworden. En dát is misschien nog wel het waardevolste.”

Interesse in gratis bespaaradvies? Interesse in gratis bespaaradvies? Ga dan nu naar de website van Essent en ontdek of de EnergieFitScan op locatie (t.w.v. € 500) voor u interessant is.