Nieuws Regio

Restauranteigenaar Jansen opent eigen hotel 'omdat er weinig luxe kamers zijn in Zeeland'

Joris Jansen, eigenaar van restaurant Auberge des Moules in Philippine, maakt lange dagen. Toch opent hij er nog een hotel bij.

Mariska den Hartog-Versteeg | De Ondernemer I.S.M. Auberge des moules in Philippine 14 oktober 2017

Joris jansen auberge des moules philippine

Het restaurant bestaat al bijna vijftig jaar en is gespecialiseerd in Zeeuwse schaal- en schelpdieren en vis. Auberge is een begrip in Zeeland en daarbuiten. Vooral bij onze zuiderburen.

Joris Jansen: ,,Mijn dag begint regelmatig met het naar school brengen van onze dochter. Daarna ben ik rond half tien op de zaak. Ik check even of er bijzonderheden zijn met de mosselknippers en de mensen die vanaf acht uur aan de schoonmaak bezig zijn. De mosselknippers spoelen de mosselen in een speciale machine waarin ze gepokt en gesorteerd worden. Dat gebeurt van acht tot elf uur. Als de tijd het toelaat, ga ik van tien tot elf sporten, dat probeer ik twee keer per week te doen. De meeste reserveringen komen tussen tien en twaalf telefonisch en online binnen. We zijn met twee man bezig om de telefoon op te nemen en de reserveringen te plannen.

Lees ook: Zoetermeerse ondernemers openen restaurant bij stadsboerderij

Het keukenteam begint vanaf tien uur aan de mise en place. Vanaf twaalf uur arriveren de eerste gasten en draai ik de lunch mee. Vaak heb ik na de lunch korte afspraken voor verschillende dingen. Bijvoorbeeld met (wijn)leveranciers, met medewerkers over de foodtrucks, menubesprekingen met klanten of met mensen die bezig zijn met de opzet en verbouwing van ons hotel. We hebben gemerkt dat de zakenmarkt aantrekt en dat er weinig luxe kamers zijn in Zeeland. In dat gat stappen wij.

We gaan snel beginnen met bouwen zodat we voor de zomer klaar zijn. Behalve de zakenmarkt hopen we ook op toeristen en op mensen die komen eten in het restaurant en geen zin hebben om daarna weer naar huis te rijden. Dan is het een extra service van Auberge.

Werken met een fijn team

Wanneer de bemanning van Auberge vanaf half zes in enkele shifts gegeten heeft, eet ik met mijn vrouw en kinderen in het restaurant. Soms op het gemakje, vaak gehaast, want het restaurant is doorlopend geopend. Het diner is ondertussen begonnen in het restaurant. Rond middernacht verlaten de laatste gasten meestal het restaurant. Als het gezellig is, kan het ook een stuk later worden voor we opruimen en afsluiten. Even een drankje met de overgebleven medewerkers. Het managen van het restaurant is intensief, maar we hebben een fijn team waarin sommigen al langer dan 25 jaar bij ons werken. En ondanks dat het lange, intensieve dagen zijn, is het vooral heel leuk. Ik spreek veel mensen en geniet erg van het horecavak.”