Nieuws Regio

Steden maken opmars in verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente

Gemeenten hebben tijdens de coronacrisis hun dienstverlening voor ondernemers verbeterd en ondernemers ervaren dat ook zo. Dat blijkt uit de zesde editie van de tweejaarlijkse verkiezing van de mkb-vriendelijkste gemeente, waarvoor bijna 20.000 ondernemers zijn geraadpleegd door MKB-Nederland. Opvallend dit jaar zijn de goede scores van grotere steden, met name Eindhoven. De mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland is echter voor de derde keer op rij Rijssen-Holten.

Redactie De Ondernemer 15 juli 2021

Eindhoven centrum

Van de grotere steden is Eindhoven de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland. Foto: Gemeente Eindhoven

Ondernemers oordelen in dit coronajaar positiever over onder meer service, beleid en communicatie van hun lokale overheid dan in de voorgaande editie van het onderzoek. Gemiddeld krijgen gemeenten het rapportcijfer 7 als het gaat om tevredenheid. Twee jaar terug stond dat verzamelcijfer nog op een 6,7.

Lees ook: MKB-Nederland: 'Stijging OZB voor bedrijven onverantwoord'

,,Wat we zien, maar zeker ook van ondernemers in het land persoonlijk horen, is dat corona heeft gezorgd voor meer en intensiever contact met de lokale bestuurders en meer onderling begrip”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ,,Veel gemeenten hebben zich extra ingespannen om door corona getroffen ondernemers te ondersteunen. Corona heeft veel ellende gebracht, maar heeft ook maar weer eens onderstreept hoe belangrijk ondernemers zijn voor de lokale economie en leefbaarheid. Gemeenten hebben daar op geacteerd.”

Vergunningverlening versoepeld, terrassen verruimd en heffingen geschrapt

Lokale overheden hebben bijvoorbeeld de vergunningverlening versoepeld, terrassen verruimd toen binnenhoreca niet mogelijk was en heffingen geschrapt voor ondernemers in gesloten sectoren. Als specifiek voorbeeld noemt Vonhof de stad Breda, die van plek 94 twee jaar geleden is gestegen naar de zevende plek nu. Daar heeft de gemeente in samenwerking met bierbrouwers en andere partners bijvoorbeeld een reddingsplan voor de horeca ontwikkeld, met onder meer passende tegemoetkomingen, gratis coaching en kredietfaciliteiten voor ondernemers.

"Coronacrisis brengt lokale overheid en ondernemers dichterbij elkaar"

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Opvallende beter scores grote gemeenten als Almere en Tilburg

Opvallend is de positionering van de grote steden dit jaar. Die doen het aanmerkelijk beter dan andere jaren. ,,Vijf steden uit de G40 in de top-10, dat is nog niet eerder voorgekomen. Twee jaar geleden stond er niet één stad in”, zegt Vonhof, die denkt dat vooral steden als gevolg van corona dichterbij ondernemers zijn komen te staan omdat zij meer geld en mogelijkheden hebben om noodmaatregelen te treffen voor ondernemers (zoals loketten inrichten, opdrachten naar voren halen en voucherregelingen). Gemeenten zijn door de crisis kritischer gaan kijken naar de inrichting van hun ondernemersdienstverlening en hebben die opgeschaald.

Eindhoven is de mkb-vriendelijkste stad

Eindhoven mag zich op grond van het onderzoek de mkb-vriendelijkste stad noemen. De lichtstad van Nederland eindigt net achter Rijssen-Holten en vóór Almere op de tweede plek. ,,Ook van Eindhoven weten we dat het lokale bestuur in deze coronatijd steeds zeer intensief contact heeft gehad met ondernemers”, aldus Vonhof. ,,Mooi is dat de gemeente een paar jaar geleden de ambitie heeft uitgesproken om de mkb-vriendelijkste stad van Nederland te worden. Dat is gelukt.”

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland) wil aanpassingen TVL-regeling

Eindhoven neemt als mkb-vriendelijkste stad het stokje over van Almere, dat zichzelf overigens ook opnieuw heeft verbeterd. Almere was twee jaar geleden met een elfde plek de best scorende stad, dit jaar staat de gemeente op de derde plaats.

De andere steden in de top-10 zijn Deventer (vijfde), Tilburg (zesde) en Breda (zevende). Bijzondere vermelding verdient ook Amsterdam, dat daar met een elfde plek net achteraan komt. De hoofdstad heeft een enorme opmars gemaakt: in 2016 bungelde zij nog in de onderste regionen van de ranglijst, twee jaar geleden haalde ze de top-100 niet.

Rijssen-Holten eindigt opnieuw bovenaan

Hoewel de concurrentie dichterbij komt, is Rijssen-Holten voor de derde keer op rij de mkb-vriendelijkste gemeente. De Overijsselse gemeente haalt behalve de hoogste overall score (7,9) ook de eerste positie waar het gaat om communicatie en beleid en staat derde op het gebied van de lasten (7,7 tegenover 6,4 gemiddeld).

"Mooi is dat de gemeente een paar jaar geleden de ambitie heeft uitgesproken om de mkb-vriendelijkste stad van Nederland te worden. Dat is gelukt"

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Raadsverkiezingen aanjager voor economisch beleid

De resultaten van dit tweejaarlijkse onderzoek van MKB-Nederland komen ruim op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. De ondernemersorganisatie verwacht hiervan veel terug te zien in de verkiezingsprogramma’s, die nu worden geschreven, en straks in het economisch beleid van de lokale overheden.

De verkiezing van de mkb-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova onder bijna 20.000 ondernemers, die zich kunnen uitspreken over het beleid in hun gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de zesde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als prikkel voor gemeenten om zich actief en met gericht mkb-beleid in te zetten voor lokale ondernemers.

Top-10 van mkb-vriendelijkste gemeenten

Dit zijn de tien best scorende gemeenten in de top-100 die MKB-Nederland heeft opgesteld op basis van onderzoek door Lexnova.

  1. Rijssen-Holten (voor de derde keer bovenaan)
  2. Eindhoven (vorige keer plek 13)
  3. Almere (vorige keer plek 11)
  4. Noordoostpolder (vorige keer tweede)
  5. Deventer (koploper tevredenheid en lokale lasten)
  6. Tilburg
  7. Breda (vorige keer plek 94)
  8. Roermond
  9. Amstelveen
  10. Terneuzen

Bekijk de complete lijst bij MKB-Nederland.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws