Nieuws Actueel

Bruto uurloon: 95 eurocent

Door handig te winkelen in de wetgeving betaalt scheepswerf GS Yard nauwelijks premies en loonbelasting voor zijn Roemeense werklieden. Nederlands personeel belandt op straat, schrijft De Volkskrant.

Jonathan Witteman 7 maart 2016

Scheepswerfdamenshipyard

Ze keken vreemd op, de scheepsbouwers van GS Yard uit het Groningse Waterhuizen, toen ze maandagochtend 15 februari bij de scheepswerf aan het Winschoterdiep arriveerden. Langs de rotonde bij frietkot De Kombuis stonden vier spandoeken tegen rood-witte schrikhekken. Sommige werknemers reden een extra rondje over de rotonde om de spandoeken goed te kunnen lezen. 'De zakkenvullers!' stond op een van de spandoeken, met daarboven de namen van de twee Duitse eigenaren van de scheepswerf, Daniel Gausch en Christian Hochbein. 'Roemenen aan het werk, prima, maar dan gelijke lonen en belasting als de Nederlanders!'

De spandoeken waren de avond ervoor neergezet door ex-werknemer Marcel van Haaften. De bonkige kraanmachinist (56) was vijf maanden eerder 'buiten de poort gepleurd'. Hij raakte zijn baan kwijt omdat hij eigenaren Gausch en Hochbein twee keer zoveel geld kostte als zijn Roemeense collega's, is althans Van Haaftens eigen verklaring.

Niet dat Van Haaften nou zo'n riant salaris opstreek, met 2.400 euro netto in de maand. Maar door handig te winkelen in de wetgeving van de EU en Roemenië betalen zijn werkgevers nauwelijks loonbelasting en sociale premies voor de Roemeense kraanmachinisten, plaatwerkers, pijpfitters, lassers, steigerbouwers en schilders op de werf. Zelfs al zouden ze het willen, kunnen hun Nederlandse collega's daar onmogelijk tegenop concurreren zonder zo ongeveer het leeuwendeel van Boek 7, Titel 10 van het Burgerlijk Wetboek - waarin de belangrijkste regels van het Nederlandse arbeidsrecht staan - met voeten te treden.

Lees verder op Volkskrant.nl