Nieuws Actueel

Wordt dit het eerste vijfsterrenhotel van Brabant?

Hofhuizen, klooster. Het nieuwste hotel van Breda kan bogen op een rijke historie en droomt van een mooie toekomst, schrijft BN/De Stem.

Berry van der Heijden | Foto: Peter van Trijen 3 mei 2016

Nassau hotel breda vijfsterrenhotel

Historisch en modern, luxueus en sober, goud en zwart, nonnen die verleidelijk ogen; hotel Nassau Breda biedt het allemaal. De tegenstelling is de basis van de mystiek van het hotel, dat gisteren de deuren opende voor genodigden. Vanaf Hemelvaartsdag kunnen gasten er terecht en het is al helemaal volgeboekt. De officiële opening van het hotel, dat het eerste vijfsterrenhotel van Brabant moet worden, is op 15 september.

Aannemer Van de Ven uit Veghel begon twee jaar geleden met de klus. Nu is de ingrijpende verbouwing van de drie historische hofhuizen Assendelft, Bruheze en Waalwijk, de kapel en het voormalige klooster aan de Nieuwstraat klaar. Sfeer- en stijlvol is gewerkt om zo veel mogelijk oude elementen te behouden. Maar de inrichting is eigentijds.

Finetunen"Een complex hotel", zegt directeur Paul Schuur. "Geen van de 95 kamers is hetzelfde, maar elke kamer moet wel aan dezelfde wetten en regels voldoen. We zijn nog aan het finetunen." Dat blijkt. Af en toe sjokt een bouwvakker met een ladder voorbij.

Zaterdag is met 76 kamers proefgedraaid. Bouwvakkers van Van de Ven met hun eega's hebben alvast een nachtje in het hotel geslapen. En er was een feest in de kapel, die nieuwe glorie uitstraalt. Het bijzondere licht dat door de gebrandschilderde ramen valt, krijgt een eigentijdse aanvulling in stemmig paarse uitlichting. Ja, hier kun je een feestje bouwen.

Culinaire juweeltjesPaul Schuur is trots op het enorme werk. De laatste weken waren meer dan tweehonderd man in de weer om aankleding en inrichting op tijd klaar te hebben, zegt hij.

Nog maar enkele weken geleden werden de eerste apparaten voor de keuken geleverd, waar chefkok Bart Tromp nu de scepter zwaait. Hij beloofde in restaurant Liefdegesticht met vijftig couverts aan het Franciscanessenplein culinaire juweeltjes uit te serveren. En ja, de langzaam gegaarde ossenhaas smolt gisteren bijna op de tong.

VerrassendManager sales en marketing Pauline Brinkman: "De belangstelling is enorm. Maandagavond was Liefdegesticht al volgeboekt." Die naam vervangt de werknaam brasserie De Liefde. "In Liefdegesticht zit een tegenstelling en dat past helemaal in ons concept", legt Brinkman uit. De gangen zijn vol verrassende wendingen, zeker als je van verdieping wisselt. De belijning van het elegante donkerbruine behang van de gangen doet chique kalmerend aan.

Verrassend zijn ook de doorkijkjes in oude kelders. "Aan kleurstelling en details is ruim aandacht besteed", vertelt Brinkman. "Het motief in de vloerbedekking op de 71 superior kamers (25 vierkante meter), 18 executive kamers (28 vierkante meter), 5 junior suites (33 vierkante meter) en 1 panoramasuite (35 vierkante meter) is een weerslag van de gebrandschilderde ramen in de kapel."

BiechtstoelHet motief komt ook langs de trappen terug. In muurversieringen zijn de gewelfbogen van de kapel te herkennen. Langs enkele deuren vertellen doopvontjes van vroeger. De biechtstoel in de kapel geeft mijmertijd. Vanaf het koor op de eerste verdieping is het uitzicht over de kapel en het zicht op plafondgewelven en vloer indrukwekkend.

Hotelexploitant Odyssey Group van Bredaas nieuwste aanwinst mag het prestigieuze merk Autograph Collection voeren en daar is het hotel trots op, valt op te maken uit de woorden van Pauline Brinkman. "Ons hotel is een versterking van de centraal gelegen, Bourgondische, historische Nassaustad, met casino, Efteling, Beekse Bergen en golfterreinen. Komt goed."

Vijf sterren? Nog een maandje of zes wachten

Nassau Hotel Breda met vijf sterren? Nou, nog niet helemaal. Een eventuele vijfsterrenstatus verleent Koninklijke Horeca Nederland, maar dat duurt nog even. Pas na zes maanden komen de controleurs van de bond langs om een lange lijst van eisen te checken. Dat gaat verder dan bijvoorbeeld de vraag of er een strijkplank is op de kamer, een minibar, wifi, of een tweede televisie.

De sfeer in het hotel moet een warme deken zijn van gastvrijheid en persoonlijke service. "De ambitie is er en de uitstraling ook", vindt hotelmanager sales en marketing Pauline Brinkman. Als het lukt, dan is Hotel Nassau het eerste vijfsterrenhotel in Noord-Brabant.

De kamerprijs begint ruwweg op 200 euro, maar wisselt per dag, kamertype en seizoen. Ook restaurant Liefdegesticht wordt meegewogen. Dat hoopt op termijn trouwens een Michelinster te verwerven.

Nederland heeft nu 25 vijfsterrenhotels, de meeste in de Randstad.