Nieuws Actueel

Naar Macedonië om watersport te herstellen

Zeilmaker Hugo Scharff rijdt in de zomer naar Macedonië met een vrachtwagen vol bootjes, zeilen en zwemvesten voor de jeugdopleiding van de vereniging Aquatica, meldt PZC.

Ton van der Nouweland 7 maart 2016

Schraff Ohrid

"Het verbaasde me. Een meer zo groot als de Oosterschelde, waarop maar een enkel bootje vaart. Zelfs in het hoogseizoen is het aantal watersporters op de vingers van één hand te tellen."

Zeilmaker Hugo Scharff uit Zierikzee gaat de laatste jaren met vakantie naar het Meer van Ohrid in Macedonië. "Het viel me op dat er wel ooit een bloeiende watersport heeft bestaan. Dat zie je aan de afbrokkelende kademuren en de verzakte steigers."

Scharff denkt te weten hoe dat komt: "Macedonië heeft zich na het uiteenvallen van Joegoslavië direct onafhankelijk verklaard. Daardoor is er praktisch geen oorlog geweest. Maar de economie heeft wel een flinke knauw gekregen. Ohrid was een industriestad, maar met het communisme verdwenen ook geleidelijk de geprivatiseerde auto- en de textielfabrieken. Hotels in Ohrid kwamen leeg te staan, de boulevard raakte in verval. De bevolking is nooit geleerd ondernemend te zijn, want onder het communisme had iedereen te eten. Het resultaat is dat mensen zich afwachtend opstellen. Geld voor aanschaf van een bootje heeft niemand, laat staan voor onderhoud. Zo groeit een hele generatie op die het meer alleen maar gebruikt om in te zwemmen. De nautische kennis is ook vrijwel verdwenen. Er is nog één smid, die stalen sloepjes bouwt. Als watersporter grijpt me dat aan."

ZeilcoachTijdens een vakantie met zijn gezin ontmoette Scharff de Macedoniër Stefan Stavrev. Hij richtte vorig jaar de watersportvereniging Aquatica op met als doel de watersport op het meer nieuw leven in te blazen. "Vorig jaar heeft Stefan in Bulgarije het certificaat internationaal zeilcoach gehaald", vertelt Scharff. "Omdat de jeugd de toekomst is, wil hij zeillessen gaan geven aan kinderen. In eerste instantie aan de kinderen van Ohrid, later ook aan kinderen van toeristen. Het ontbreekt hem alleen aan middelen. Ik heb hem beloofd te helpen."

"In onze Zeeuwse havens kom ik geregeld bootjes tegen die door de eigenaar zijn achtergelaten. Ik ben op zoek naar kleine bootjes voor de jeugdinstructie. Optimisten en Lasers bijvoorbeeld. Maar een meerpersoonsboot als een Valk kunnen we ook gebruiken. Het mogen best opknappertjes zijn. Ik ga er met de hogedrukspuit overheen en als er zeiltjes gerepareerd of vervangen moeten worden, zorg ik daar voor." Een oproep onder de leden van de watersportvereniging Zierikzee heeft al een rubberboot voor de coach opgeleverd. Scharff kan daar nog een buitenboordmotortje bij gebruiken en reddingsvesten in kindermaten zijn ook welkom.

"In juni hoop ik wat bij elkaar te hebben. Tien Optimistjes zou al mooi zijn. Dan ga ik er met de vrachtwagen naartoe. Wat zou het mooi zijn als ik daar een zeilmaker kon opleiden. Nee, zelf ga ik daar niet beginnen. Ik kan er niets verdienen. Daar is de levensstandaard te laag voor. Tweehonderdvijftig euro per maand is een modaal inkomen in Macedonië. Daardoor is het ook een van de goedkoopste vakantiebestemmingen in Europa."