Nieuws Coronavirus

Persconferentie-Rutte: er mag weer meer open, met ook meer bezoekers

Veel positief nieuws voor ondernemers bij de laatste corona-persconferentie op woensdag. Premier Rutte: ,,We krijgen meer ruimte, omdat we afstand houden." Meer bezoekers in horeca en bij evenementen, sportscholen weer open en zelfs concerten zijn onder voorwaarde weer toegestaan, zo lang het virus rustig blijft dan. Een overzicht van de versoepelingen voor ondernemers, alle versoepelingen gelden vanaf 1 juli (tenzij anders aangegeven).

Van onze redactie 24 juni 2020

Rutte persconferentie corona versoepelingen

Meer bezoekers toegestaan horeca

Er geldt niet langer een maximum aantal mensen op één bijeenkomst, mits er anderhalve meter afstand wordt gehouden én mensen een triage gesprek hebben gehad bij binnenkomst. Wanneer het ‘gezondheidspraatje’ niet plaats vindt, geldt een maximum van honderd bezoekers binnen en 250 bezoekers buiten. Reserveren blijft in alle gevallen verplicht, tenzij het gaat om buitenactiviteiten. De verhogingen in bezoekersaantallen waren al uitgelekt de afgelopen dagen.

Wanneer afstand houden op een terras niet mogelijk is, mogen er ook ‘kuchschermen’ geplaatst worden. Uit onderzoek blijkt dat dit een goed alternatief is van de anderhalve meter afstand. Het kuchscherm geldt overigens niét voor tafels binnen. Daar blijft het devies om afstand te houden.

Evenementen kunnen opstarten

Braderieën en kermissen kunnen weer georganiseerd worden. Wel moeten de 'standaard' regels van anderhalve meter worden gehanteerd. Ook voor festivals en optredens is er goed nieuws, mits aan de afstandseis wordt voldaan kunnen die ook weer open. Door de aanvraagtermijn van vergunningen kunnen deze reëel niet voor half augustus starten, verwacht de premier.

Goed nieuws vervoerders

Touringcars kunnen weer met volle bussen gaan rijden. De regel dat geen mensen uit verschillende huishoudens in één auto plaats mogen nemen wordt afgeschaft. Ook mogen alle stoelen in (ov-)bussen weer gebruikt worden. Mondkapjes worden in zowel ov- als touringcarbussen verplicht. In auto's worden deze geadviseerd.

Sport(scholen)

Voor sportactiviteiten komt ook een tweedeling tussen binnen en buiten. Sportscholen mogen weer open vanaf 1 juli. Daar komen wel extra richtlijnen voor van het RIVM, die werden niet bekend gemaakt.

Casino's, sauna's, sportclubs en sportkantines mogen per 1 juli weer open. Ook sekswerkers mogen dan weer beginnen.

De deuren van nachtclubs en discotheken moeten nog wel gesloten blijven tot 1 september.