Nieuws Maatregelen

Marktkooplui zetten kort geding door, ondanks mogelijke versoepelingen

Marktkooplieden gaan door met hun eerder aangekondigde kort geding tegen de overheid wegens de gedeeltelijke sluiting van markten, ondanks geruchten dat het kabinet toch al met versoepelingen komt. Dat laat voorzitter Louise Wesselius van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) weten. Zij wil dat ook non-foodkramen weer worden toegelaten.

Van onze redactie 8 april 2021

Markt marktkooplui kraam

,,Woensdag kwam het nieuws naar buiten dat de terrassen en winkels wellicht weer mogen openen vanaf 21 april. Rechtstreeks vanuit Den Haag bereikte ons het bericht dat deze versoepelingen ook voor de warenmarkten zullen gelden", zegt Wesselius. Maar alles zou volgens haar nog wel afhangen van de besmettingscijfers en van de specifieke voorwaarden om volledig open te mogen gaan.

De rechtszaak die dient op 14 april bij de rechtbank in Den Haag, wil CVAH gewoon door laten gaan. ,,We hebben vorig jaar al aangetoond dat de markten veilig en verantwoord open kunnen aan de hand van de CVAH-protocollen. We zijn er klaar voor", aldus de voorzitter van de belangenvereniging.

Lees ook: Plan kabinet: eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs

Markten zijn vooralsnog alleen open voor kramen die voedingswaren verkopen of essentieel geachte drogisterijwaren, terwijl andere marktkooplieden worden geweerd om coronabesmettingen tegen te gaan. De CVAH vindt dit een onzinnige maatregel en stelt dat markten weer volledig open kunnen, omdat het besmettingsrisico in de open lucht veel beperkter zou zijn dan binnen. Door de lockdownregels zitten volgens de CVAH 5000 ondernemers met non-foodkramen noodgedwongen thuis.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws