Nieuws Maatregelen
Coronacrisis: extra steun kabinet voor horeca en evenementenbranche
Het derde steunpakket voor ondernemers wordt uitgebreid vanwege het oplaaiende coronavirus. De horeca en enkele honderden evenementenondernemers krijgen een eenmalige vergoeding voor gemiste inkomsten. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) wordt uitgebreid zodat meer sectoren er gebruik van kunnen maken. 'Een stap in de goede richting', vinden MKB-Nederland en VNO-NCW.
Laatste update: 27 oktober 2020 14:46

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro uit voor de extra steun. ,,We kunnen dit betalen", verzekerde Hoekstra. ,,Maar het blijft geld dat we moeten lenen en later moeten terugbetalen."
De horeca krijgt een vergoeding voor de aangelegde en nu onbruikbare voorraad vanwege de tijdelijke sluiting. Het is ook een vergoeding voor de gemaakte kosten die cafés en restaurants hebben gemaakt om hun zaak coronaproof te maken. Het gaat om 2,75 procent van de gemiste omzet, gemiddeld denkt het kabinet dat dit bedrag uitkomt op 2.500 euro per ondernemer.
Meer bedrijven krijgen compensatie
De tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL), samen met de loonsubsidie (NOW) en zzp-hulp (Tozo) de belangrijkste reddingsboei, wordt uitgebreid.
Die was enkel bedoeld voor sectoren die direct hard zijn getroffen door de coronacrisis. Nu worden ook toeleveranciers ervoor gecompenseerd. Aanvankelijk wilde het kabinet dat ondernemers dit onderling zouden oplossen, door bijvoorbeeld afspraken te maken over huurverlaging. ,,In deze situatie denken wij toch dat het verantwoord is om die regeling uit te breiden", zegt Wiebes nu in een toelichting.
Eerder sijpelde via De Volkskrant dit al door: Dit wordt het derde steunpakket: extra hulp horeca, cultuur en evenementenbranche
Doordat veel muziekevenementen en kermissen niet door zijn gegaan, krijgen ook deze ondernemers sectoren een extra uitkering. Het gaat om een eenmalige vergoeding die is gebaseerd op gemiste inkomsten van afgelopen zomer. Het kabinet denkt dat het om zo'n achthonderd ondernemers gaat die gemiddeld 14.000 euro krijgen.
Er komt een zogenoemd Time Out Arrangement, een soort winterslaap voor bedrijven. Zolang de economie (deels) op slot zit, doen de bedrijven niets, worden maatregelen weer versoepeld, kunnen zij opengaan.
Ondernemingen die in de kern gezond zijn, hoeven zo geen faillissement aan te vragen. Dit plan wordt nog verder uitgewerkt.
Steunpakket ingehaald door het virus
Het derde steunpakket loopt van oktober tot en met juni 2021. De maatregelen zijn alleen ingehaald door het virus. De besmettingen en het aantal ziekenhuisopnamen lopen zo snel op, dat het kabinet extra maatregelen (gedeeltelijke lockdown) heeft genomen.
Dat duwt ondernemers alleen wel verder in de problemen, waardoor de roep om extra steun voor sectoren die hard zijn getroffen, zoals de horeca, cultuur en evenementen, steeds luider klonk. Het pakket was al zo ingericht dat meer omzetverlies ook meer overheidssubsidie betekent.
VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Aanpassingen derde steunpakket stap in de goede richting'
‘De aangekondigde aanpassingen in het derde steunpakket zijn een stap in de goede richting om bedrijven in zwaar getroffen sectoren met meer maatwerk door de crisis te loodsen. Komende tijd moeten we echter nauwgezet bekijken of dit voldoende is voor deze sectoren, want dat is de vraag. Dit hebben we ook met het kabinet afgesproken.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de nieuwe maatregelen van het kabinet waarover zij de afgelopen weken hebben onderhandeld.
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, vertelt: ,,Met deze aanpassingen komt er ruimte voor meer maatwerk per sector. Bovenop het bestaande steunpakket komt er in totaal voor 50 miljoen extra compensatie voor de evenementensector en ondernemers in de culturele sector. De vraag is echter of dit voldoende is. De verhoging van de TVL voor de horeca is teleurstellend. Het is goed dat voor het time-out arrangement nu een eerste aanzet is gedaan, maar daarmee zijn we er nog niet. We hebben de afgelopen maanden steeds bepleit dat ondernemers die de komende periode tijd nog niet of nauwelijks perspectief zien, de mogelijkheid moeten hebben om hun bedrijf tijdelijk stil te leggen of te stoppen, zonder dat iemand het kleedje onder hen vandaan trekt. Daar biedt de regeling nu nog te weinig zekerheid voor."
'Goed dat SBI-codes worden losgelaten'
,,Het is goed dat het kabinet er nu toch toe heeft besloten de SBI-codes los te laten zodat, in ieder geval tot eind dit jaar, iedere ondernemer met flink omzetverlies een tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) kan krijgen. Daar hebben wij ons steeds hard voor gemaakt," stelt Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW. ,,Dit is broodnodig omdat nog steeds ondernemers, bijvoorbeeld in het transport, buiten de boot vielen. We blijven de komende weken met het kabinet in gesprek om te kijken of de steunmaatregelen verder aangepast moeten worden als de corona-maatregelen aanhouden en de coronacrisis zich verder verdiept. Ook de aanstaande versobering van het steunpakket per 1 januari zullen we waarschijnlijk opnieuw moeten wegen.’