Terwijl mensen nog op het terras zitten te pimpelen, doemt in de ooghoeken een andere grote horecajongen op: kerst. De eerste reserveringen voor de donkere dagen lopen al binnen, bij sommige zaken gaat het zelfs al erg vlot. ,,Zestig procent is al gereserveerd”, zegt Tim Wijdemans van het Tilburgse restaurant La Nouvelle Auberge tegen het AD.
Het ligt in de lijn met vorig jaar, vertelt Wijdemans, toen de restaurants binnen een mum van tijd volgeboekt waren. ,,Na corona wilden de mensen er graag op uit. Nu ook. En dat geeft toch een prettig gevoel voor de ondernemer.” Bij het restaurant is er diner op kerstavond en lunch en diner tijdens eerste kerstdag, tweede kerstdag zijn ze gesloten. ,,Dan kunnen de medewerkers mooi bij familie of vrienden zijn”, zegt Wijdemans.
De eerste reserveringen? ,,Die kwamen een paar weken geleden al binnen
Paul Kappé, chefkok en eigenaar Monarh
Na de zomervakantie al
De eerste reserveringen? ,,Die kwamen een paar weken geleden al binnen", zegt Paul Kappé, chefkok en eigenaar van de Tilburgse sterrenzaak Monarh. ,,Na de zomervakantie begint dat al te lopen.” De sterrenzaak was lang de enige in de regio met een Michelinster maar heeft er collega's bijgekregen: Alma in Oisterwijk en Pikaar in Hilvarenbeek.
Bij Alma zijn de reserveringen niet geopend, dat gebeurt nog. ,,We willen niet te ver vooruitlopen”, zegt Malou Hagenaars. Ook de nieuwe, jonge sterrenchef Cas Pikaar heeft de ijzers nog niet in het vuur. ,,Maar we hebben nooit iets te klagen, dat zal redelijk snel vol zitten”, zegt hij.
Lees ook: Marleen (35) had geen diploma's en plan, nu opent ze haar vierde horecazaak
Tweede kerstdag verandert
Auberge is niet de enige die op tweede kerstdag dicht blijft. Chefkok Hans Verhoeven van het Tilburgse restaurant Kok Verhoeven bespeurt een zekere ‘tweede kerstdag-moeheid’. Dat mensen de dagen ervoor al zo vaak uit eten zijn gegaan en het dan niet per se meer hoeft.
Vroeger had hij vijf zittingen: diners op kerstavond en eerste en tweede kerstdag en op die twee laatste ook nog een lunch. Nu heeft hij alleen nog een diner op kerstavond en op eerste kerstdag. Erg? Nou, dat is het hem juist: vorig jaar deed hij er ook voor 300 personen take away bij, dat mensen zelf thuis aan de slag konden met een menu. Tijdens corona was dat super succesvol, vertelt Verhoeven. ,,En het loopt nog altijd goed. Het fijne is dat het personeel dan een dag vrij heeft.”
Wat je veel ziet is dat mensen er even lekker met zijn tweeën op uit gaan, niet in een grote groep
Niels Janse, SEC
Tweede kerstdag is echt een andere dag aan het worden, ziet ook Niels Janse van SEC in Oisterwijk. Hij gaat zich nog beraden wat hij dan met het restaurant doet. Misschien iets met à la carte of muziek, het kan nog alle kanten op. ,,Waardoor het verandert? Dat is echt giswerk hoor, misschien door het grote aanbod? Wat je wél veel ziet is dat mensen er even lekker met zijn tweeën op uit gaan, niet in een grote groep.”
Lees ook: SVH en Orbisk willen met hulp AI voedselverspilling in horeca terugdringen