Nieuws Maatregelen

Kabinet vandaag bijeen: nieuwe maatregelen hangen in de lucht

Het kabinet komt vandaag bijeen om de nijpende coronacijfers te bespreken. Nieuwe maatregelen hangen in de lucht, de persconferentie wordt waarschijnlijk vervroegd.

Tobias den Hartog, Niels Klaassen 24 november 2021

Persconferentie maatregelen rutte de jonge lockdown

De kans bestaat dat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge komende vrijdag al nieuwe maatregelen aankondigen. Foto: ANP

Tot en met de persconferentie verschijnt dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de verwachte coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 26 november

Nu de coronacijfers exploderen, houden ingewijden sterk rekening met extra restricties, zo meldt het AD. Vanaf vandaag geldt weer de 1,5 meterplicht, maar ook het opnieuw optuigen van lockdownachtige maatregelen lijkt nabij. ‘Alles ligt op tafel', zegt een ingewijde.

Het kabinet hoopt nog altijd deze week een ‘knik’ te zien in de infectiegrafiek, maar die is vooralsnog niet te bespeuren. Met dinsdag ruim 23.000 nieuwe infecties, gemiddeld bijna 40 ic-opnames per dag en bijna 250 nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen erbij staan alle seinen op rood.

In deze liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws omtrent de persconferentie van Rutte en nieuwe maatregelen.

Het kabinet wilde eigenlijk ‘tot vrijdag, wellicht zelfs het weekend’ wachten om de balans op te maken, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) eerder deze week. Maar dat lijkt te ver in de toekomst. De persconferentie die voor vrijdag 3 december gepland stond, wordt hoogstwaarschijnlijk naar voren gehaald, misschien zelfs al naar komende vrijdag.

Maatregelen haast onvermijdelijk

Maar, zegt een bron, eerst moet er duidelijkheid komen over wat de deskundigen zeggen. ,,Eerst moeten we vandaag de stand van zaken horen van OMT-voorzitter Jaap van Dissel. En dan kan het spoorboekje ingaan, met een OMT-beraad, een Catshuissessie en een persconferentie. Maar de datums staan niet vast.”

Een lid van het OMT stelt dat er ‘een klein wonder’ moet gebeuren willen extra ingrepen onnodig blijken. ,,Het kan, er kan een kentering komen, gedrag is allesbepalend. Maar het ziet er nu natuurlijk heel slecht uit.”

Lees ook: Anderhalve meter afstand vandaag weer verplicht

Vraag is of er voldoende draagvlak is voor verscherpte maatregelen

Het kabinet worstelt nu wel met de vraag wat te doen. Met de enorme virusgolf lijken sluiting van sectoren als de horeca of detailhandel, bezoekverboden en misschien zelfs scholensluiting effectief, maar de vraag is of er voldoende draagvlak voor is. Daarbij gaat het virus nu hard rond onder basisschoolleerlingen en hun ouders, maar het OMT en de politiek hebben een schoolsluiting eerder taboe verklaard. Al meldt een Haagse ingewijde daarover dus: ,,Alles ligt op tafel.”

Dinsdagavond opperde Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care snel en ‘keihard in te grijpen’. Ook de sluiting van scholen vindt hij noodzakelijk. Anders, stelt Gommers, is er over tien dagen ‘code zwart’ van kracht op de ic’s, waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet.

Coronaminister De Jonge: 'We zijn nog heel ver van code zwart vandaan'

Minister De Jonge sprak dat direct tegen. Hij stelt dat ‘we nog heel ver’ van code zwart vandaan zijn. Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zei niet te verwachten dat dit zwarte scenario zich al de komende dagen of weken zal voordoen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws