Nieuws Maatregelen

Soap rond politiek Den Haag duurt voort, ergernis bij ondernemers

Ondernemers vrezen dat ze nog geruime tijd in onzekerheid zitten. Dit omdat de formatie van een nieuw kabinet weleens lang op zich kan laten wachten nu de positie van demissionair premier Mark Rutte verzwakt is door het debat over de uitgelekte documenten van de verkenners. Bovendien heeft een van de coalitiepartijen (ChristenUnie) laten weten niet met Rutte in een nieuw kabinet te stappen.

Tom van Gurp (NU.nl) 2 april 2021

Laatste update: 3 april 2021 19:55

Tweede kamer rutte debat lockdown corona

Foto: ANP.

Biesheuvel: 'Is het voor bedrijven nog de moeite waard om zich in de schulden te steken?'

ONL-voorzitter Biesheuvel stuurde eerder deze week een brief naar premier Rutte. Daarin drong hij erop aan met een herstelplan voor de economie te komen. Ook wil hij een beter vaccinatiebeleid, evenals een duidelijk plan voor de heropening van onder meer winkels en horeca, schrijft NU.nl. ,,Die drie zaken zijn essentieel. Je hoeft niet te wachten op een nieuwe regering om dit aan te pakken. Zorg voor genoeg steun in de Tweede Kamer, voer het in, en ga daarna formeren. Dan maakt het niet uit hoelang dat duurt", aldus Biesheuvel.

Hij ergert zich vooral aan het feit dat bedrijven nu langer in onzekerheid zitten. ,,Veel ondernemers steken zich nu in de schulden, in de hoop dat ze snel weer open mogen. Maar ze willen wel weten of dat allemaal nog de moeite waard is, en daarvoor hebben ze duidelijkheid van de politiek nodig. Maar door al het gedoe van de afgelopen dagen is er alleen maar meer onzekerheid."

Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): 'Belastingschuld ondernemers twee jaar renteloos bevriezen'

VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten eveneens voor snel herstelplan

Ook VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich zorgen over de traagheid in Den Haag. ,,We zitten midden in een grote crisis die een zware wissel trekt op bedrijven. Perikelen rond de formatie mogen onder geen beding de aanpak van die crisis en de steun aan ondernemers raken."

Net als ONL pleiten de twee organisaties voor een snel herstelplan en vragen ze de politiek daar niet mee te wachten tot er (na lang formeren) een nieuw kabinet is. ,,Ondernemers zijn gebaat bij een gezwinde formatie en een stabiel kabinet, want we staan voor tal van grote uitdagingen."

"Ik heb niet gezien dat de meeste partijen dit beleid tijdens de verkiezingscampagne fundamenteel ter discussie hebben gesteld"

Bas Jacobs, hoogleraar economie aan de Erasmus School for Economics

Duidelijker coronabeleid geen garantie bij nieuw kabinet

Dat er met een nieuw kabinet een einde komt aan de onzekerheid, betwijfelt Bas Jacobs, hoogleraar economie aan de Erasmus School for Economics. ,,Het coronabeleid van het kabinet is onduidelijk en geeft daarmee onzekerheid. Maar ik heb niet gezien dat de meeste partijen dit beleid tijdens de verkiezingscampagne fundamenteel ter discussie hebben gesteld." Een nieuw kabinet betekent daarom volgens hem niet automatisch dat er ander, duidelijker coronabeleid komt.

Lees hier de blog van De Ondernemer-directeur Gerard van den Broek: Geen Van Dissel meer: het is nú tijd voor ondernemers-OMT

Hij betwijfelt sowieso of de perikelen van de afgelopen week veel gevolgen hebben voor het coronabeleid. ,,Het vaccineren gaat gewoon door en het coronasteunpakket kan zonodig worden aangepast door het huidige, demissionaire kabinet."

'Extra onzekerheid als VVD niet de grootste blijft'

Toch is een scenario denkbaar waarin wel degelijk extra problemen ontstaan voor ondernemers, denkt Jacobs. ,,Het kan dat Rutte nu zo beschadigd is dat het niet lukt om een nieuw kabinet te vormen. Dan moeten er nieuwe verkiezingen komen, waarbij het bovendien de vraag is of de VVD de grootste blijft. In zo'n geval zou veel extra onzekerheid ontstaan, wat slecht is voor bedrijven."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws