CoronaMaatregelen

Lockdown-liveblog: Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona, topdrukte bij groothandels

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 39 minuten

Lockdown. Nederland is dicht. Toch weer. We houden je met deze liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en hoe daarop wordt gereageerd door ondernemers en brancheorganisaties.

Lees verder onder de advertentie

DEZE LIVEBLOG IS GESLOTEN. Richting de volgende persconferentie-Rutte in januari 2022 openen we een nieuwe Liveblog.

Laatste update: 26 december 2021 09:25

12 oktober 21:48

Lees verder onder de advertentie

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

24 december 13:30

Hoge Raad: Winkels en horeca hebben recht op huurkorting door coronamaatregelen

Horecabedrijven en winkels hebben vanwege de coronapandemie recht op huurkorting. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist na vragen over de kwestie door de rechtbank in Roermond. Volgens de hoogste rechtsprekende instantie is er sprake van onvoorziene omstandigheden als bedrijven door de coronamaatregelen worden geraakt.

Lees verder onder de advertentie

Lees hier meer over de uitspraak van de Hoge Raad.

24 december 10:30

Ondernemers verbijsterd over langetermijnplan corona: ’Dit is bedacht vanuit ivoren toren’

Ondernemers kaatsen de bal terug naar politiek Den Haag. Niet bedrijven moeten zich aanpassen aan corona, zo vinden zij. Maar het kabinet moet snel de zorgcapaciteit uitbreiden zodat de economie weer volop de ruimte krijgt. „Dit is heel slecht gevallen bij onze ondernemers.”

Lees verder onder de advertentie

Dat zeggen ondernemersorganisaties in reactie op de uitgelekte onderdelen van het langetermijnplan waar ambtenaren nu aan werken. De kern van dat coronaplan is dat de samenleving zich moet aanpassen aan corona. In de winter is dan minder mogelijk dan in de zomer. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het kabinet moet beginnen bij de organisatie van de gezondheidszorg: „Het is cruciaal is dat we alles ten aanzien van de zorg op orde gaan brengen: als het gaat om testen, boosteren, anders organiseren van de ic-capaciteit en de aanschaf van Covid-medicatie. Dat moet het hart van het langetermijnplan zijn,” zeggen zij gezamenlijk in de Telegraaf.

Kerstdiner in de zomer

„Dit is heel slecht gevallen bij onze ondernemers”, reageert Jan Meerman, directeur van INretail. Winkeliers in zijn achterban zien er niets in om zich te moeten aanpassen. „Er wordt heel gemakkelijk gezegd dat wij onze businessplannen maar moeten wijzigen. Vervolgens komen er allerlei ideeën over een kerstdiner in de zomer of andere veranderingen. Dit is bedacht vanuit de ivoren toren.”

24 december 10:05

Lees verder onder de advertentie

Topdrukte bij Makro: ‘Dit is heel zuur voor winkeliers’

Terwijl alle niet-essentiële winkels de deuren hebben gesloten, heerst er topdrukte bij de groothandels. Ook bij de non-foodafdelingen. Winterboots, televisies, speelgoed, lingerie, truien, zeepsets, champagneglazen, messensets; van alles gaat in de karretjes.

,,Hier is geen sprake van solidariteit’’, stelt IN Retail-directeur Jan Meerman. Hij vindt het ‘moreel niet kunnen’ dat de non-food openblijft. Lees meer over de topdrukte bij de groothandels in dit artikel

beeld deondernemer
Lees verder onder de advertentie

23 december 12:01

Populariteit afhaalpunten neemt af als gevolg van avondlockdown

De populariteit van afhaalpunten is sinds de avondlockdown afgenomen met 11 procent, meldt verzendplatform Sendcloud. Terwijl de druk voor pakketbezorgers toeneemt, kiezen consumenten bij het afrekenen van hun order minder vaak zélf voor verzending naar een afhaalpunt. Hoewel pakketpunten tijdens de gehele lockdown gewoon geopend blijven, lijkt het erop dat deze verzendoptie voor veel consumenten door de vroege sluiting minder aantrekkelijk is.

Ook is het aannemelijk dat het vele thuiswerken hieraan bijdraagt: mensen zijn vaker thuis om hun pakket zelf in ontvangst te nemen. Volgens Sendcloud neemt de druk op het pakketnetwerk af als consumenten vaker gebruikmaken van pakketpunten, waardoor de kerstaankopen op tijd in huis kunnen zijn.

Lees verder onder de advertentie

23 december 10:27

Meer supermarkten openen deuren op Eerste Kerstdag

Ook dit jaar zijn er meer supermarkten open op Eerste Kerstdag. Vorig jaar kon dat bij 40 procent van de supers, nu is dat 44 procent. Op Tweede Kerstdag zijn aanzienlijk meer supermarkten open: zo’n acht op de tien, iets minder dan vorig jaar, meldt het AD.

In de dagen vóór Kerstmis wordt het dringen in de supermarkt. Door de huidige coronamaatregelen zijn supers slechts tot 20.00 uur open, een poging vanuit de branche om de openingstijden op te rekken tot 22.00 uur om zo de drukte te spreiden, vond tot nu toe geen gehoor bij het kabinet. Maar niet alleen de beperkte openingstijden zorgen voor grotere drukte. ,,Restaurants zijn ook gesloten, daarom zullen opnieuw meer mensen thuis aan de slag gaan in de keuken en boodschappen moeten doen", verklaart Bob Gross van Openingstijden.nl. 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Dit zijn de openingstijden van supermarkten tijdens kerst 2021

23 december 07:30

'Minister Blok keurt alles goed wat de witte jassen zeggen. Daarvoor ben je geen minister van EZ'

'Als minister van EZ ben je toch voorstander van plannen die ervoor zorgen dat de economie een beetje blijft draaien? Dat doet hij dus nooit'. INretail-directeur Jan Meerman is in zijn nieuwe blog maar al te duidelijk over Stef Blok, de waarnemend minister van Economische Zaken. 'De steunmaatregelen. Daarvan zegt hij: wij denken dat die prima zijn en we zien geen reden om het te veranderen. Niet te geloven. Uiteindelijk heeft de Kamer afgedwongen dat de steun wordt aangepast'.

Lees verder onder de advertentie

Lees hier de blog van Jan Meerman.

beeld deondernemer

22 december 16:30

Lees verder onder de advertentie

Sluiting horeca zorgt voor toeloop bij speciaalzaak

Nederlanders willen ondanks de sluiting van restaurants luxe eten en drinken, waardoor het extra druk is bij speciaalzaken. De vraag naar de exclusiefste kazen is erg groot en ook stukken vlees van de slager zijn populair. Sommige slagers hebben het zelfs zo druk dat ze voorlopig geen kerstbestellingen van klanten kunnen aannemen.

,,Sommige slagers die met bestellingen werkten, hebben daar op een gegeven een stop op gezet", legt een woordvoerder van koepelorganisatie Koninklijke Slagers Nederland uit in dit artikel.

22 december 12:00

Dinsdag kort geding tegen de invoering lockdown

Bij de rechtbank in Den Haag dient dinsdag 28 december het kort geding tegen de invoering van de jongste lockdown. Het kort geding tegen de Nederlandse staat begint om 12.00 uur, heeft de rechtbank woensdag aangekondigd. De zaak is aangespannen door advocaat Bart Maes uit Breda. Die noemde de plotselinge invoering van de lockdown afgelopen zondag 'een klap in het gezicht' en 'een drama voor winkeliers, restauranthouders, hoteliers en studenten.'

De advocaat stond eind september ook tegenover de landsadvocaat bij de Haagse voorzieningenrechter. Dat kort geding ging over de invoering van de coronatoegangspas verloor hij. Evenals bij eerdere kort gedingen nam de rechter als uitgangspunt dat hij zich terughoudend moet opstellen bij het beoordelen van nieuwe maatregelen. Op 14 januari dient het hoger beroep tegen deze uitspraak bij het hof in Den Haag.

22 december 11:04

Motie Tweede Kamer aangenomen: sportbranche aanmerken als essentiële sector

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet uitzoekt of sport en bewegen aangemerkt kan worden als een essentiële sector. Het is voor de gezondheid belangrijk dat mensen blijven bewegen, en bovendien speelt sport een belangrijke rol in het welzijn van mensen, de samenleving en economie, vindt het parlement.

De Kamer vraagt het kabinet uit te zoeken 'onder welke randvoorwaarden sport en bewegen zo spoedig mogelijk toegevoegd kunnen worden aan de lijst van essentiële sectoren'. Dat is van belang omdat ook tijdens de strengste lockdowns die essentiële sectoren niet gesloten werden. Het gaat dan onder meer om supermarkten, tankstations en advocatenkantoren.

Demissionair premier Rutte zei dat hij de motie begrijpt, maar dat er wat meer tijd nodig is om dit goed uit te zoeken. ,,Dat gaat nu niet lukken, voor de kerst." Hij gaf toe dat het onderscheid tussen essentieel en niet-essentieel 'nergens op slaat'. ,,Maar goed, we bedoelen ermee: als je er niet heengaat, verhonger je niet." Lees meer over dit besluit in dit artikel. 

beeld deondernemer

22 december 10:22

Ceo WE Fashion: 'Elke winkel is essentieel'

Joris Aperghis, ceo van WE Fashion (ruim 200 gesloten winkels in Nederland), haalt in een bericht op LinkedIn uit naar het kabinet. Hij noemt het beleid een schande. 'Niet-essentiële winkels bestaan niet.'

Waar niet gedurfd wordt om te kiezen tusen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, trekt ze wel een harde lijn tussen type bedrijven. Met rampzalige gevolgen. Supermarkten kunnen het niet aanslepen, wij staan met legen handen. En anders dan bij de niet-gevaccineerden, is dat niet onze eigen keuze. Achter elke niet-essentiële winkel staat een persoon. Een gezicht. Een mens. Die iets heel normaals doet. Werken voor zijn centen. Zijn/haar (eventuele) gezin onderhouden. Niet-essentiële winkels bestaan niet.

Ruim 700 mensen hebben de post inmiddels geliked en de reacties stromen binnen. Lees meer over het bericht van Aperghis in dit artikel. 

Lees ook: Waarom Dirk Beljaarts (KHN) deze 'feestdagen' twee verschillende werelden ziet

22 december 00:35

EZK-minister Blok wil 'op dit moment' niet aan winkelen op afspraak

Winkelen op afspraak is 'op dit moment' uitgesloten, zegt demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken. Probleem, vindt hij, is vooral dat het winkelen op afspraak een stuk 'lastiger handhaafbaar' is dan het online bestellen en ophalen bij een winkel. ,,Maar het is niet zo dat ik zeg: het kan nooit niet", zegt demissionair minister Blok (VVD). ,,Als je geleidelijk naar een openstelling gaat, dan kan je zo'n maatregel inzetten." De bewindsman erkent op vragen van SGP-leider Kees van der Staaij ook dat de wens leeft bij winkeliers, is te lezen in onder meer dit artikel.

22 december 00:30

ABN AMRO: lockdown kost horeca 200 miljoen euro omzet per week

De huidige lockdown betekent dat de horeca elke week 200 miljoen euro aan omzet misloopt, berekenden economen van ABN AMRO. De bank stelt na onderzoek ook dat de personeelstekorten door de uitstroom van mensen naar andere sectoren alleen maar groter worden. De leisuresector, waartoe behalve de horeca ook reisorganisaties behoren, komt door alle problemen ook volgend jaar nog niet terug op het niveau van 2019.

beeld deondernemer

Lees ook: Retailers verkiezen winkelen op afspraak boven click&collect: 'Klanten willen een advies'

21 december 22:15

Kamerdebat lockdown: VVD en D66 spreken zich uit voor 2G-beleid

De Tweede Kamer kwam vandaag terug van kerstreces om te debatteren over de harde lockdown. Die krijgt steun van een meerderheid, al dringen partijen collectief aan op een langetermijnplan. Maar over een richting zijn ze het niet eens: VVD en D66 zien heil in 2G-beleid, andere partijen willen vooral meer ic-bedden regelen.

D66-Kamerlid Jan Paternotte" ,,Nederland begon laat met boosteren, de testcapaciteit was niet op orde. We hebben hier de 2G-discussie niet durven voeren.” Paternotte wil nog meer vaart bij de nieuwe prikronde, ook pleit hij voor de voorbereiding van noodhospitalen en wil hij 2G snel uitrollen, waarbij alleen genezen en gevaccineerde personen welkom zijn: ,,Net zoals in Italië gebeurt, in Zweden, Duitsland, Tsjechië, Estland, Ierland, Frankrijk. We moeten niet de kampioen langste lockdowns worden”, is te lezen in deze debat-samenvatting van het AD.

Lees ook: Open brief aan winkelend Nederland (en Mark Rutte)

21 december 21:00

Demissionair premier Rutte: strategie voor lange termijn komt eind januari

Eind januari komt het nieuwe kabinet met een strategie voor de omgang met corona op de langere termijn. Dat beloofde demissionair premier Rutte dinsdagmiddag. ,,Daar wordt de komende weken heel hard aan gewerkt.” (Video: AD).

21 december 16:52

Kabinet gaat niet-essentiële winkels op Schiphol toch sluiten na oproep Tweede Kamer

Het kabinet wil de niet-essentiële winkels achter de douane op Schiphol sluiten. Dit weekend werden winkels in de rest van het land gesloten, maar voor de luchthaven gold een uitzondering, tot verbazing van het parlement. "Mijn neiging zou zijn om die suggestie van de Kamer over te nemen", zei demissionair premier Mark Rutte.

Rutte zei aanvankelijk de regels op de luchthaven gelijk te willen houden met de regels in andere landen. Bovendien lopen reizigers achter de douane (aan de 'airside') toch al door elkaar. De premier veranderde van mening omdat hem was opgevallen dat men het in de Kamer "een beetje ingewikkeld" vindt dat voor taxfreewinkels andere regels gelden dan in de winkelstraat. Door de winkels toch te sluiten, lopen minder mensen door elkaar en is op het vliegveld minder personeel nodig, zei Rutte.

Om de winkels te sluiten, moet een spoedregeling opgesteld worden. Dat wil het kabinet komende week doen.

beeld deondernemer

21 december 16:25

Horeca: uitbreiding steun positief, maar nog lang niet voldoende

Horecaondernemers zijn in doorsnee blij met de extra steunmaatregelen van het kabinet om ze door de nieuwe lockdown te loodsen, meldt ANP. Maar deze steun alleen is niet genoeg.

De Amsterdamse horecaondernemer Riad Farhat, die meerdere zaken bezit, is blij met alle steun vanuit de overheid, maar hij vindt vooral dat ondernemers moeten bloeden omdat de overheid te laat is begonnen met de boostercampagne. Volgens hem zouden ondernemers ook voor de aangelegde voorraden moeten worden gecompenseerd.

Horecaondernemer Laurens Meyer, die verspreid meerdere horecazaken heeft, noemt het "bizar" dat de politiek de 'koelkastvergoeding' wegwuift. Volgens hem zijn horecaondernemers met de regeling zelf niet geholpen, aangezien het vergoedingen zijn voor gemaakte kosten. "Over ondernemersinkomsten wordt niet gepraat", verduidelijkt hij.

Het steekt Meyer ook dat grotere horecabedrijven zoals de zijne helemaal geen onkostenvergoeding krijgen. "Ben je groter, dan zoek je het maar uit." Volgens de horecabaas steken steeds meer ondernemers zich in de schulden. Bijkomend probleem is dat het moeilijker wordt om personeel gemotiveerd te houden. Daarbij kampt de sector al met structurele personeelstekorten.

Lees ook: Open brief aan winkelend Nederland (en Mark Rutte)

21 december 16:08

Thuiswerker kan voortaan 2 euro per dag krijgen voor koffie en verwarming

Werkgevers kunnen hun werknemers vanaf 1 januari een onbelaste thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag geven. Ook de Eerste Kamer heeft daar nu mee ingestemd. Het bedrag van 2 euro is gebaseerd op een berekening van het Nibud, dat becijferde wat de gemiddelde extra kosten zijn voor de werknemer die thuiswerkt. ,,Het gaat dan om kosten voor bijvoorbeeld koffie en verwarming", aldus het ministerie van Financiën tegen NU.nl.Als gevolg van de coronacrisis werken veel mensen thuis; dat is ook het advies van de overheid.

De verwachting is dat veel werknemers na de crisis hybride zullen werken: deels thuis en deels op kantoor. De onbelaste thuiswerkvergoeding moet daar financieel ruimte voor bieden.

21 december 15:00

Organisaties blij met verruiming steunmaatregelen: 'Herstelbeleid hard nodig'

ONL voor Ondernemers, MKB-Nederland, VNO-NCW en Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) zijn voorzichtig tevreden met de verruiming van de steunmaatregelen. Maar kort na het ingaan van een nieuwe harde lockdown is politiek Den Haag er nog lang niet. ,,De schulden lopen alleen maar op, de balans is zwak en investeren en schulden aflossen wordt daardoor steeds moeilijker.''

Hans Biesheuvel, de voorzitter van ONL voor Ondernemers, is deels tevreden over de verruimde steunmaatregelen, zo zegt hij in reactie op het nieuws van dinsdagochtend. Dat ondernemers al TVL kunnen aanvragen als ze 20 procent van hun omzet verliezen, in plaats van de eerder genoemde 30 procent, is volgens hem enorm belangrijk. Grote tegenvaller is echter dat er geen vergoeding komt voor de verloren voorraden van de horeca. ,,Kortom, als ik naar de verruiming van de steunmaatregelen kijk, zie ik twee plussen en een grote min. Wat ik nog eens wil benadrukken richting politiek Den Haag toe is: kom met goed herstelbeleid. Dat is keihard nodig." Lees hier het volledige artikel met alle reacties op de uitbreiding van de steunmaatregelen.

Lees ook: ONL: 'Keiharde kerstlockdown kan doodsteek zijn door schuldenproblematiek'

21 december 14:12

'2G kan helpen sommige sectoren eerder te openen'

Volgens het CDA kan het 2G-systeem, alleen gevaccineerde en genezen mensen toegang tot locaties waar een coronatoegangsbewijs verplicht is, helpen sommige sectoren eerder te openen uit de lockdown. ,,Als 2G effectief blijkt en de coronacijfers zich positief blijven ontwikkelen, kan dat systeem helpen." Dat zei Joba van den Berg in een debat in de Kamer over corona.

Begin deze maand kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan dat het voorstel pas in het nieuwe jaar in de Tweede Kamer zal worden behandeld. Er was op dat moment te weinig steun in de Kamer voor het voorstel, ook vanuit zijn eigen CDA.

Het CDA wil ook dat er opnieuw gekeken wordt naar het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële winkels. Sport en boekhandels dicht, terwijl slijterijen en coffeeshops open mogen zijn, dat vindt de partij "wel bijzonder". Ook zou er in dat kader naar de kappers moeten worden gekeken, omdat een kappersbezoek voor mensen belangrijk is.

Lees ook: Kabinet bevriest omstreden 2G-plan: meer tijd nodig

21 december 14:02

PVV wil supermarkten tot 22 uur openhouden voor spreiding klanten

Supermarkten moeten tot 22.00 uur 's avonds openblijven, vindt de PVV. ,,Met het oog op kerstinkopen is spreiden van klanten van groot belang", zegt Tweede Kamerlid Fleur Agema. De PVV vindt dat ook meubel- en kledingwinkels gewoon open kunnen blijven. ,,Het niet inademen van elkaars adem, een mondkapje dragen en ventileren zijn bewezen effectief. Sluitingen niet."

Premier Rutte kon dit weekend geen antwoord geven op de vraag waarom supermarkten eigenlijk om 20.00 uur dicht moeten tijdens de avondlockdown en de harde lockdown. ,,Ik zou het niet weten. Zo hebben we het vorige keer ook gedaan." Volgens Rutte blijven alleen supermarkten in de "deftige grote stad" zonder coronaregels later open dan 20.00 uur. Uit recente cijfers van Openingstijden.nl blijkt dat een op de zeven supermarkten normaal gesproken tot 22.00 uur open is.

beeld deondernemer

Lees ook: Extreme zorgen bij gesloten winkelsector, pleidooi voor winkelen op afspraak

21 december 13:56

'Waardering voor uitbreiding coronasteun'

VNO-NCW en MKB-Nederland spreken hun waardering uit richting het kabinet voor het uitbreiden van de coronasteun. Zij hadden op verruiming aangedrongen en zijn blij dat het kabinet snel door pakt, zo stellen zij in een gezamenlijke reactie.

'Dit helpt hopelijk ondernemers die opnieuw zo zwaar worden getroffen door de lockdown. Helaas vallen er nog altijd ondernemers buiten de boot. Ook hiervoor blijven we aandacht vragen, net als voor de mogelijkheid te kunnen stoppen tegen goede voorwaarden, zonder privé ook kapot te gaan. Ook het inkomen van de ondernemer zelf, dat tot dusver niet is gecompenseerd, is een punt van aandacht.'

MKB-Nederland en VNO-NCW laten weten de komende periode het gesprek met het kabinet verder te blijven voeren, over hoe om te gaan met de steun en compensatie in de toekomst. Volgens de organisaties is voor de discussie over de toekomst van steunpakketten een integraal plan nodig.

Lees ook: Dit zijn de steunregelingen voor ondernemers, vanwege de lockdown

21 december 10:45

Kabinet breidt steunregelingen uit vanwege lockdown, maar: geen voorraadvergoeding

Het demissionaire kabinet breidt de steunregelingen uit voor ondernemers, is te lezen in dit artikel. Werkgevers kunnen 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen in plaats van 80 procent, en bedrijven komen sneller in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondernemers kunnen al TVL aanvragen als ze 20 procent van hun omzet verliezen, in plaats van 30 procent. De verruiming van het pakket kost het kabinet naar verwachting zo'n 590 miljoen euro. Vanwege de aangescherpte regels besloot het kabinet het steunpakket toch terug te laten keren. Eind oktober liepen de meeste steunregelingen af. 

In een voorraadvergoeding voor horeca en winkels ziet het kabinet nu niets. ,,Een dergelijke regeling is slecht uitvoerbaar en maakt het niet goed mogelijk om tijdig steun te verlenen." Zelfstandigen die onder een eerdere regeling geld hebben geleend (Tozo), hoeven dit geld nog niet vanaf 1 januari terug te betalen. Zij hoeven pas vanaf 1 juli 2022 af te lossen.

21 december 08:24

Bruls wil dat nieuw kabinet tot haast maakt met coronastrategie voor lange termijn

Een duidelijke langetermijnstrategie over hoe om te gaan met het coronavirus ontbreekt op dit moment bij het demissionaire kabinet. Daarom moet een nieuw kabinet hier zo snel mogelijk mee aan de slag, zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, tegen NU.nl.

,,Het nieuwe kabinet moet direct na de bordesfoto van het podium rennen en als eerste met de meest verantwoordelijke ministers de langetermijnstrategie gaan oppakken", zegt Bruls. Zo'n strategie is er volgens hem nu amper omdat de maatregelen voor de korte termijn overheersen. Er moet verder vooruit worden gekeken, want ook na de omikronvariant krijgen we geheid te maken met nieuwe varianten die voor problemen gaan zorgen. ,,We zullen moeten accepteren dat het virus voor langere tijd onder ons is."

20 december 19:19

Extreme zorgen bij gesloten winkelsector, pleidooi voor winkelen op afspraak

Uit onderzoek van INretail onder gesloten winkels blijkt dat 83 procent van de retail-ondernemers (ernstig) bezorgd is over de impact van de lockdown op het voortbestaan van de onderneming. Er wordt veel mentale druk ervaren. Dat voor het tweede jaar op rij de winkels dicht moeten in een cruciale periode waar normaal veel omzet wordt gemaakt leidt tot onbegrip, woede en wanhoop. INretail pleit voor passende steun en meer perspectief, is te lezen in dit artikel.

Lockdown: maak winkelen op afspraak mogelijk

De verkoop uit online kanalen is voor 90 procent van de ondernemers volstrekt onvoldoende om het omzetverlies van de gesloten winkels te compenseren. INretail wil daarom groen licht van het kabinet voor winkelen op afspraak. 'Het geeft ondernemers ademruimte om deze lockdownperiode door te komen en het kan veilig. Ook winkels die niet met click&collect kunnen werken, worden zo geholpen. Begin dit jaar werd al duidelijk dat click en collect maar tien procent van de benodigde omzet oplevert. Het is geen serieus alternatief'.

beeld deondernemer

20 december 17:30

Economie groeit dit jaar ondanks harde lockdown met 4,5 procent

De Nederlandse economie groeit dit jaar met 4,5 procent en herstelt zich daarmee van de coronadreun van vorig jaar, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag. De nieuwe strenge lockdown heeft weinig invloed meer op dit jaar, maar zorgt wel voor grote onzekerheid voor volgend jaar. DNB ging tot voor kort uit van een economische groei van 3,6 procent voor 2022, maar zegt er meteen bij dat dit cijfer zeer onzeker is geworden door de nieuwe lockdown.

Mochten de strenge beperkingen aanhouden tot eind maart, dan groeit de economie een stuk minder hard, namelijk met 2,2 procent. Bij een nóg langere lockdown blijft een groei van slechts 1,4 procent over. Van een krimp zal hoe dan ook geen sprake zijn. Vorig jaar was er wel een krimp. De uitbraak van de pandemie zorgde toen dat de economie in 2020 met maar liefst 3,8 procent slonk. Daar staat dit jaar dus een groei van 4,5 procent tegenover. DNB dacht eerder dit jaar dat de groei zou uitkomen op 3 procent. Lees het hele artikel op Nu.nl.

Lees ook: Won Yip over 'tenenkrommende persconferentie-Rutte': nul logica en nul perspectief

20 december 16:14

Ministerie: website reisbranche geen vervanger officiële adviezen

Dat de reisbranche op een nieuwe website met eigen adviezen over vakantiebestemmingen komt, staat de sector vrij, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het ANP. Er moet wel een duidelijk verschil zijn tussen de adviezen van de branche en die van Buitenlandse Zaken. Het kan volgens het departement "niet lijken alsof deze informatie de officiële reisadviezen vervangt".

Het departement reageert op de website reisadvies.nu, die maandag is gelanceerd door de reissector. Daarin staan hun eigen adviezen over landen met een eventueel verhoogd risico. De opmaak ervan lijkt sterk op die van de website van de Rijksoverheid, en de site wijsopreis.nl, waar de officiële adviezen van het ministerie staan.

Die zijn "onafhankelijk en neutraal, op basis van staand beleid dat in afstemming met andere ministeries wordt vormgegeven". Het ministerie zegt dat het verder aan de reiziger zelf is "om een afweging te maken, ook in het licht van de huidige ontwikkelingen" rondom de besmettelijke coronavariant omikron.

Lees ook: Reisbranche start zelf platform voor reisadviezen: 'Overheid doet niks met onze kritiek'

20 december 16:05

Groothandels in overleg met horeca: 'Het is maatwerk'

Groothandels zijn sinds de aankondiging van de nieuwe lockdown volop in gesprek met horecaondernemers over hun bestellingen voor de kerstperiode. Dat laten Sligro en Makro aan het ANP weten. Veel horecazaken hadden al bestellingen gedaan. Zowel Sligro als Makro heeft contact gezocht met hun horecaklanten.

Door de ervaring met de eerdere lockdowns konden beide bedrijven snel schakelen. ,,Bovendien is het voor de horeca de afgelopen weken al steeds iets minder geworden", legt de woordvoerder van Sligro uit. ,,Eerst moesten ze om 20.00 uur dicht, toen om 17.00 uur en toen helemaal. Het is niet in een klap van helemaal open naar helemaal dicht gegaan."

20 december 14:17

Alle winkels Schiphol uitgezonderd van lockdown, personeel 'boos en angstig'

Medewerkers van winkels achter de beveiligingscontrole op Schiphol zijn verbijsterd over de uitzondering op de lockdown. In heel Nederland moeten alle niet-essentiële winkels tot 14 januari dicht, maar op de luchthaven mogen de winkels in de terminals openblijven.

Een anonieme winkelmedewerker zegt tegen NH Nieuws dat het personeel boos, angstig en gestrest is. Ze zijn bang om besmet te raken met het coronavirus en durven de situatie niet te bespreken met hun werkgever uit angst voor represailles. Een woordvoerder van Schiphol geeft aan dat de winkels alleen toegankelijk zijn voor reizigers en dat die sowieso op de luchthaven aanwezig zijn voor hun reis. Volgens Schiphol zorgen de al bestaande coronamaatregelen als mondkapjes, afstandsregels en spatschermen ervoor dat het personeel veilig kan werken.

Tweede Kamerlid Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) deelt de zorgen van het winkelpersoneel en roept het demissionaire kabinet op Schiphol alsnog opdracht te geven om de winkels te sluiten. Volgens haar wordt er met twee maten gemeten.

beeld deondernemer

20 december 14:10

Open brief Gerard van den Broek: 'Laten wij, als consumenten, het voorbeeld geven aan Den Haag'

'Wat we geleerd hebben van de vorige lockdown is dat we een enorme economische herstelcapaciteit hebben. Laten wij - als consumenten - het voorbeeld geven aan Den Haag, het voorbeeld van zelflerend vermogen.' Het is een duidelijke boodschap in de open brief aan aan winkelend Nederland, van De Ondernemer-directeur Gerard van den Broek. Support de ondernemers, juist nu.

'Het is om moedeloos van te worden. Geen grip op de eigen business, dat is voor een ondernemer enorm frustrerend. Je lot ligt in handen van mensen die, laat ik het netjes formuleren, niet bepaald aantonen dat ze weten waar ze mee bezig zijn. In bijna twee jaar is er immers vrijwel niets veranderd aan de situatie. Omikron is dan wel een nieuwe complicerende factor, maar het gebrek aan zelflerend vermogen van de beleidsmakers is minstens zo schadelijk. Een lockdown afkondigen lijkt daadkrachtig, maar camoufleert juist het gebrek aan daadkracht', schrijft Van den Broek. 'Laten wij, als consumenten, het voorbeeld geven aan Den Haag, het voorbeeld van zelflerend vermogen.'

Lees hier de volledige open brief van Gerard van den Broek.

20 december 13:53

Kappers: beroepsverbod werkt illegale knippraktijken in de hand

Het algehele beroepsverbod voor kappers werkt illegale knippraktijken in de hand. Bij kappersbrancheorganisatie ANKO komen steeds meer meldingen binnen over knipbeurten achter de voordeur of over kappers die het niet zo nauw nemen met de regels. Exacte cijfers heeft de ANKO nog niet. De ANKO vindt dat kappers zich aan de regels moeten houden, maar begrijpt heel goed waar de knipdrift vandaan komt.

Consumenten doen er alles aan om voor kerst alsnog een knipbeurt te krijgen, zegt een ANKO-woordvoerder. Daarnaast stipt de ANKO de in hun ogen gebrekkige steunmaatregelen aan. Zo zou de drempel voor steun te hoog zijn, omdat deze op kwartaalbasis wordt berekend. Veel kappers hebben de steun van een jaar eerder terug moeten betalen omdat niet volledig aan de voorwaarden was voldaan. Veel ondernemers staan volgens de organisatie financieel met de rug tegen de muur. Die worden met het uitblijven van gepaste steun verleid toch te gaan knippen.

Volgens de kappers zou er goed naar de compensatieregeling gekeken moeten worden. Deze zou bijvoorbeeld op maand- in plaats van op kwartaalbasis berekend moeten worden. Verder zou er ook aanvullende steun voor de ondernemer moeten komen.

beeld deondernemer

Breng direct jouw stem uit in dé ondernemersverkiezing van Nederland.Wie wordt de Meest Inspirerende Ondernemer van 2021?

20 december 11:24

ONL: keiharde kerstlockdown kan 'doodsteek zijn door schuldenproblematiek'

In een open brief aan het kabinet spreekt ONL voor Ondernemers bij monde van voorzitter Hans Biesheuvel van doorlopend paniekbeleid dat moet eindigen. Ook moet de rekening niet meer bij ondernemers komen en is er volgens Biesheuvel al sprake van het einde van veerkracht.

ONL komt tevens met een lijst aan voorstellen om het steunpakkettenbeleid aan te laten sluiten bij de problemen van ondernemers. Lees meer over de brief en de aanbevelingen in dit artikel.

Lees ook: MKB-Nederland: 'We houden het zo niet vol. Ondernemers niet, de hele samenleving niet'

20 december 10:00

'De onzekerheid is de grootste vijand van een ondernemer'

Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels valt het voor ondernemers niet mee om bij de boodschap 'alles gaat dicht', positief te blijven. ,,Om weer alles op te starten qua restaurant-boxen, click and collect of afhalen, dat is voor een zelfstandig ondernemer niet zo makkelijk. Vooral niet zo net voor de feestdagen. Dat voelt bijzonder machteloos, omdat er geen pijl op te trekken valt en het perspectief er bovendien ook nog niet is."

,,Die onzekerheid is misschien nog wel erger dan het dichtgaan. Doe je dit tot 14 januari? Wordt het daarna verlengd? Verandert er iets als de cijfers dalen? De overheid lijkt willekeurig te kiezen. Dan gaat het om stijging van de cijfers, nu om een preventieve lockdown en niemand weet wat ze in januari weer zullen zeggen. Die onzekerheid is de grootste vijand van een ondernemer die vooruit moet plannen en investeren."

Positief blijven en vertrouwen houden lijken de grootste uitdagingen nu. Volgens Wessels kan het helpen als ondernemers elkaar een hart onder riem blijven steken, ervaringen uitwisselen en elkaar inspireren om er toch iets van te maken. ,,En als je mogelijkheden hebt iets online te doen is dat natuurlijk altijd een goed idee."

20 december 08:45

KHN tegen overheid: 'Compenseer reeds aangeschafte voorraden horeca'

Horecaondernemers wachten nog altijd op een regeling ter compensatie van reeds aangeschafte voorraden die door de sluiting van de horeca niet verkocht zullen worden. Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robèr Willlemsen noemde het bij tv-programma Goedemorgen Nederland 'pijnlijk' dat de overheid er 'op deze manier' mee omgaat.

Volgens de branchevereniging zitten nog steeds veel ondernemers met flinke schulden van eerdere lockdowns. ,,Die kunnen dit er echt niet bij hebben.'' KHN wijst erop dat een jaar eerder ook een extra subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) werd ingevoerd. Daarnaast wil de branche ook dat er een duidelijke exitstrategie komt die ondernemers duidelijkheid moet geven voor de komende weken. Lees het gehele artikel hier.

beeld deondernemer

19 december 19:48

Lockdown: op basis van welke RIVM-cijfers nam het demissionaire kabinet dé beslissing?

Het RIVM heeft het kabinet voorafgaand aan de persconferentie van gisteren zeer verontrustende voorspellingen voorgeschoteld. In modellen wordt rekening gehouden met een extreme overbelasting van de zorg. De modelleurs van het RIVM benadrukken wel dat er zeer grote onzekerheden zijn.

Omikron kan tot een piek leiden ‘die de zorgcapaciteit ruim kan overschrijden’, schrijft het RIVM. Als er niet verder wordt ingegrepen, en de huidige avondlockdown dus van kracht blijft, liggen er in februari mogelijk drie- tot ruim vijfduizend coronapatiënten op de intensive care, schetsen de rekenmeesters. Op de gewone ziekenhuisbedden zouden tegen die tijd tussen de acht - en zeventienduizend mensen met corona kunnen liggen. Lees er in dit artikel van het AD alles over.

19 december 19:46

Inzamelingsactie voor Fries horeca-stel na emotioneel interview 1Vandaag

Hoe een oprecht, emotioneel tv-interview van de Friese horeca-ondernemer Baukje Haarsma (foto) van In de Brouwerij bij 1Vandaag resulteert in een inzamelingsactie. Lees en kijk mee.

beeld deondernemer

Lees ook: Horeca voelt zich lamgeslagen door lockdown

19 december 10:12

Terugkijken: de lockdown-persconferentie in 4 minuten

19 december 10:12

Click en collect, winkelen en boodschappen doen: dit zijn de regels

De detailhandel is gesloten, een aantal winkels is wel open, niet-medische contactberoepen sluiten hun deuren. Hoe werkt het met click en collect? Wat wie wel en niet mag en kan sinds vandaag, dat lees je hier.

19 december 08:45

Meerman (INretail): meteen weer in gesprek

De ochtend na de klap van de harde lockdown tijdens de persconferentie is INretail-voorman Jan Meerman alweer strijdvaardig. ,,We gaan binnen enkele dagen weer in gesprek met EZK. De winkels moeten zo snel mogelijk weer open en er moet zo snel mogelijk een betere steunregeling komen." Meerman verwacht dat veel ondernemers in de knel komen met de tegemoetkoming in de vaste lasten. ,,Die is gebaseerd op de omzet in een kwartaal en je komt pas in aanmerking voor steun als je meer dan 30 procent omzetverlies hebt geleden. Oktober en november waren niet slecht, maar de klap in december is voor veel ondernemers niet op te vangen." Meerman benadrukte gisteren dat het al lang niet meer alleen om financiële nood gaat. De psychische toestand van veel ondernemers krijgt door de lockdown ook een nieuwe beuk. Sommige ondernemers gaven bij hem aan dat zij open wilden blijven, een ondernemer met verschillende zaken vertelde hem dat hij wil stoppen.

18 december 21:39

VZN: 'Kabinet, oproep voor passende steun voor zelfstandigen'

,,Wat we vreesden is helaas bewaarheid geworden", vertelt Cristel van de Ven, voorzitter van VZN, de Vereniging Zelfstandigen Nederland. ,,Wij roepen het kabinet nu nogmaals op tot passende steun voor zelfstandigen in getroffen sectoren. Zij zijn de wanhoop nabij, na bijna twee jaar corona-ellende zonder duidelijk vooruitzicht. En verder blijft mijn oproep van eerder deze week staan: breng de Tozo terug want de Bbz-regeling is geen passende alternatief om zelfstandigen tijdens deze zoveelste lockdown uit de brand te helpen."

,,Grotere ondernemingen met hoge vaste lasten en personeel worden door onze overheid gestut. Zelfstandigen worden verwezen naar de bijstand. Dit kabinet meet met twee maten. Dat is onacceptabel”.

18 december 21:20

Horeca voelt zich lamgeslagen door lockdown

De horeca voelt zich lamgeslagen door de nieuwe maatregelen van het kabinet. Eigenaren van horecabedrijven zijn somber en pessimistisch over hun toekomst, blijkt uit een rondgang langs enkele horecazaken in het land. "Onrechtvaardig", noemt restauranteigenaar Dennis Dekkers in Nijmegen de maatregelen. 'Deze klap treft ons harder dan de vorige', zegt eigenaar Herman Hell van veertien zaken in Rotterdam. Hij spreekt van de 'zoveelste mokerslag'.

Deze, en meer reacties van horeca-ondernemers en Koninklijke Horeca Nederland, lees je in dit artikel.

Lees ook: Nederland in lockdown: dit zijn de coronamaatregelen, per 19 december

18 december 20:48

"Ik mag wel in een volle 747 naar Ibiza vliegen om daar te gaan feesten maar ik mag mijn sportschool die 100 procent op voorkoming van besmettingen is ingericht niet openen"

,,Het meest wrange zit hem in twee dingen: Hugo de Jonge beweert te pas en te onpas dat we het samen moeten doen. Dat is de gotspe van deze eeuw, komt niemand meer overheen tot het jaar 2100. En het tweede deel is de willekeur waarmee hele bedrijfstakken om zeep worden geholpen. Ik mag wel in een volle 747 naar Ibiza vliegen om daar te gaan feesten maar ik mag mijn sportschool die 100 procent op voorkoming van besmettingen is ingericht niet openen." Han de Hair, voorzitter van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES), reageert in dit artikel op de lockdown, en daarbij het sluiten van sportscholen binnen de nieuwe coronamaatregelen

,,Bij ons en ook bijvoorbeeld in de horeca waar gegeten wordt is het perfect voor elkaar. Daar komen die besmettingen niet vandaan. Is ook wetenschappelijk te onderbouwen. En deze willekeur leidt tot een ramp voor de vitaliteitsmotor van Nederland, terwijl in landen als België en Spanje de sportscholen als essentieel gezien worden en daarom zo lang als mogelijk open blijven."

beeld deondernemer

18 december 20:23

MKB-Nederland: 'Zoals het nu gaat, houden we het niet vol. Ondernemers niet, jongeren niet, de hele samenleving niet'

'Het is een hard gelag voor vele tienduizenden ondernemers dat ze - net als vorig jaar - vlak voor de kerst alsnog de deuren helemaal moeten sluiten'. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de persconferentie. Ze begrijpen dat de maatregelen – hoe erg ook - onontkoombaar zijn om de oprukkende omikron-variant in te dammen nu die steeds verder om zich heen grijpt.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn met kabinet en vakbonden in gesprek over een plan hoe de komende anderhalf jaar samen te leven met het virus zonder telkens in lockdown te hoeven. 'Want zoals het nu gaat, houden we het niet vol. Ondernemers niet, jongeren niet, de hele samenleving niet.'

18 december 20:09

INretail: 'Winkeliers gaan stoppen, andere winkeliers willen nu de deuren open houden'

Onder winkeliers heerst volledig onbegrip voor wat er vandaag is besloten, zegt directeur Jan Meerman van branchevereniging INretail. Hij hoort verhalen van ondernemers die er nu echt mee willen stoppen, maar ook ondernemers die tijdens de lockdown van plan zijn om open te blijven. Lees hier zijn volledige reactie.

18 december 19:53

Dit zijn de coronamaatregelen, per morgen:

  • Scholen, horeca, niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties moeten sluiten.

  • Dit geldt dus ook voor sportscholen, theaters, bioscopen, musea en zaken waar een niet-medisch contactberoep wordt uitgeoefend (zoals kappers).

  • Essentiële winkels als supermarkten blijven wel open (tot 20.00 uur), evenals het openbaar vervoer, bibliotheken en banken.

  • Professionele sportwedstrijden mogen doorgaan, maar dan wel zonder publiek.

  • Alle binnensportlocaties gaan dicht en competities worden stilgelegd.

  • Er komt geen avondklok. Tijdens de feestdagen geldt het advies om maximaal vier bezoekers thuis te ontvangen, de norm voor thuisbezoek op andere momenten is twee gasten vanaf dertien jaar.

  • Uitvaarten en huwelijken zijn onder voorwaarden mogelijk.

18 december 19:51

Nederland in lockdown, lege winkelstraten: dit zijn de eerste reacties van ondernemers

Nieuwe coronamaatregelen, opnieuw een lockdown. Wat vinden ondernemers? Lees mee met onder meer Daan Broekman ('De doodsteek, de dolk in de rug van het volk en van ondernemend Nederland'), Ed Bindels ('Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten'), Won Yip ('Dit is alweer de eerste misstap van ons nieuwe kabinet') en Hans van Tellingen ('Dit is volstrekte waanzin. De hele keten van de retail komt in de problemen').

Lees hier het artikel met de eerste reacties van diverse ondernemers.

beeld deondernemer

18 december 19:17

Rutte: "De lockdown gaat morgenochtend om 5.00 uur in en duurt tot 14 januari. Dan gaan we opnieuw wegen wat er nodig is"

,,De lockdown gaat morgenochtend 05.00 uur in en duurt tot 14 januari. Dan gaan we opnieuw wegen wat er nodig is. Als de cijfers meevallen, komen we eerder terug. De norm voor thuisbezoek gaat naar twee gasten vanaf dertien jaar. Buiten is twee mensen de maximale groepsgrootte, met uitzondering van de feestdagen. Dan geldt een maximum van vier thuis en buiten. Alle winkel sluiten de deuren. Het bestellen van eten is wel toegestaan. Essentiële winkels en diensten blijven op tot 20.00 uur. Het onderwijs en de buitenschoolse opvang sluiten de deuren. Er blijf noodopvang beschikbaar voor de groepen die daarvoor in aanmerking komen. We vragen scholen om zich voor te bereiden op onderwijs op afstand na de kerstvakantie. Daar komt op 3 januari duidelijkheid over."

Lockdown: ook onder meer horeca dicht

,,De musea, theaters, bioscopen en concertzalen zijn gesloten, net als de horeca en evenementensector. Uitvaarten en huwelijken zijn onder voorwaarden mogelijk. Alle niet-medische contactberoepen gaan dicht, zoals kappers. Alle binnensportlocaties gaan dicht en competities worden stilgelegd. Boven de 18 jaar geldt maximaal twee personen, op 1,5 meter. Professionele sport gaat door, maar zonder publiek. Het staat iedereen vrij een rondje te wandelen, fietsen of rennen, want sport is belangrijk. Op vakantie houd je je aan de regels van het land waar je bent."

18 december 19:14

Nederland nog eens in lockdown

,,In een zin samengevat: Nederland gaat vanaf morgen nog een keer in lockdown, nog een keer op slot. Dat is onvermijdelijk vanwege de golf die met de omikronvariant op ons afkomt. Omikron verspreidt zich nog sneller dan we al vreesden, dus moeten we nu al ingrijpen. Dat is het ingewikkelde verhaal dat wij vertellen". Hiermee opende demissionair premier Rutte de ingelaste persconferentie.

Bij de persconferentie is ook OMT-voorzitter Jaap van Dissel aanwezig. Hij vertelt: ,,Het OMT maakt zich zorgen over de omikronvariant, die nog maar voor een klein deel van de infecties zorgt, maar dat aandeel zal zeer snel toenemen. De toename is ongeveer een verdubbeling per twee tot drie dagen. In Amsterdam ligt het percentage al rond de 25 procent, en elders in Europa zien we hetzelfde. Zo tussen Kerst en de jaarwisseling zal de omikronvariant dominant worden, dan is de meerderheid van de infecties als gevolg daarvan."

,,Het OMT heeft aanvullende maatregelen geadviseerd. Die kunnen niet anders zijn dan een intensivering van de huidige maatregelen. Dan kom je al snel op een situatie zoals vorig jaar. Met zo veel onzekerheden over de eigenschappen van de omikronvariant, hoe ziek je ervan wordt en de potentie van de grote impact van de snelle verspreiding, maakt dat het OMT uit voorzorg een aanscherping adviseert om de verspreiding te vertragen. Met de tijd die we daarmee winnen, kan iedereen zich laten boosteren. Daarnaast kunnen we de zorg meer lucht en ruimte bieden tot de volgende golf."

beeld deondernemer

18 december 14:45

Haagse bronnen aan De Ondernemer: 'Harde lockdown per direct, tot en met 14 januari'

Haagse bronnen rond het OMT melden De Ondernemer dat het conceptvoorstel aan nieuwe coronamaatregelen inderdaad een brede lockdown omvat, die tot en met 14 januari zou moeten gaan gelden en per direct - zaterdag 18 december - ingaat. Het kabinet zou dit voorstel overnemen. De snelle, harde lockdown raakt dan onder meer horeca, retail (behalve de essentiële winkels), bioscopen, theaters en sportinstellingen. Vakantieparken zouden open mogen blijven, maar de voorzieningen binnen zo'n park gesloten.

In de eerste week van januari staat een evaluatie van de lockdown, met alle coronamaatregelen, op de planning, al dan niet om verder aan te scherpen.

'Snelle, harde lockdown per direct'

Deze snelle, harde lockdown is volgens het RIVM en OMT noodzakelijk vanwege de toenemend aantal besmettingen van de omikron-variant, die voor de zorg tot grotere problemen dan ooit zou leiden. Om juist dat argument nader toe te lichten is ook RIVM-directeur Jaap van Dissel (foto) vanavond bij de persconferentie aanwezig. Deze begint om 19.00 uur.

beeld deondernemer

18 december 14:30

Vanavond persconferentie Rutte, De Jonge én Van Dissel

Wegens de snelle opmars van de omikronvariant geven demissionair premier Mark Rutte, zorgminister Hugo de Jonge én Jaap van Dissel van het RIVM zaterdagavond een persconferentie. Een woordvoerder van het kabinet bevestigt dat de conferentie om de gebruikelijke tijd van 19.00 uur wordt gehouden.

Het kabinet is niet gerust op de 'zorgelijke beelden omtrent' de nieuwe variant van het coronavirus, en zal vermoedelijk besluiten tot een harde lockdown. Volgens betrokkenen heeft het Outbreak Management Team dat geadviseerd.

Zaterdag overdag spreken de meest betrokken bewindspersonen over strengere maatregelen. Daarbij zei De Jonge dat de 'zorgen heel groot' zijn over de besmettelijkere omikronvariant. Justitieminister Ferd Grapperhaus zegt dat het kabinet de signalen van het Outbreak Management Team zeer serieus neemt. Betrokkenen spreken van een 'alarmerend advies'.

18 december 14:25

Heel Holland shopt: topdrukte in winkelstraten door lockdown

Met de lockdown in het achterhoofd worden de laatste kerstinkopen vandaag gedaan. Dat zorgde voor topdrukte in Brabantse winkelstraten, zoals die van Tilburg. Video: AD.

18 december 14:30

INretail: kabinet moeten waken voor blinde paniek

In plaats van de samenleving volledig op slot zetten moet het kabinet kiezen voor intelligentere maatregelen in haar corona-aanpak. Dan kan de maatschappij blijven doordraaien, vindt INretail. ,,Dit zijn de allerbelangrijkste weken van het jaar voor winkels. Het draagvlak in de retail voor de maatregelen die rondgaan is nihil. INretail roept het kabinet met klem op de rust te bewaren, duidelijkheid te verschaffen en leiderschap te tonen.

Lockdown? Volg Europese aanpak

Neem een voorbeeld aan Europese landen, vindt INretail. Die nemen gefaseerde maatregelen en boosteren dag en nacht. ,,Het is beschamend als onnodige maatregelen worden afgekondigd die ondernemers opnieuw een gigantische klap gevenl. Straks gaat iedereen naar België en Duitsland waar alles gewoon open is.”

INretail pleit voor een intelligente aanpak want winkels zijn al bijna twee jaar geen besmettingsbron tijdens deze coronacrisis en eerder hanteerde het kabinet een functionerend beleid van verschillende risiconiveaus. Daarbij was winkelsluiting een extra verzwaarde maatregel bovenop het niveau ‘zeer ernstig risico’ en werden eerst andere maatregelen van kracht. De huidige maatregelen leiden bovendien al tot veel minder bewegingen in winkelgebieden, blijkt uit de grote steden monitor van INretail. Het is ook de vraag hoe de overheid de drukte bij essentiële winkels gaat organiseren want daar kan extra toestroom verwacht worden. Het online koopkanaal is geen alternatief, want nu al overbelast.

18 december 12:55

Pré-lockdowndrukte in winkelstraten, bij kappers en woonboulevards

Bij grote klus-, tuin- en meubelketens viel de drukte op zaterdagochtend, die door de dreigende lockdown werd verwacht, vooralsnog mee. Het lijkt erop dat zaterdag voorlopig de laatste dag is waarop mensen nog snel even fysiek de laatste kerstversiering, andere sfeeraankopen of bouw- en klusmaterialen kunnen inslaan. Het kabinet zal later op zaterdag een harde lockdown aankondigden, zo is de verwachting. Dan moeten ook alle niet-essentiële winkels dicht.

Volgens een woordvoerder van de Intergamma, het bedrijf achter ketens Karwei en Gamma, is de ochtend vrij normaal verlopen. De klusketen heeft ook geen extra personeel ingezet om de verwachte drukte aan te kunnen. De verwachting is dat de drukte in de loop van de dag zal toenemen. Ook een rondgang onder verschillende filialen van Intratuin leert dat er van grote drukte nog geen sprake is.

In verschillende winkels van woonwinkelketen IKEA lijkt het vooralsnog ook niet drukker dan op een normale zaterdag. Ook bij Woonmall Alexandrium in Rotterdam is het nog niet drukker dan gebruikelijk. In Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam is het ook nog niet te druk. Bij verschillende filialen van Hornbach lijkt het al wel al wat drukker te worden, lees hier mee over de verwachte drukte in winkelstraten en bij kappers.

beeld deondernemer

18 december 12:45

"Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten"

,,Het advies 'alles sluiten' komt over als paniekvoetbal. Dit staat in schril contrast met het beslissingsproces rond de boosterprik waar maanden te laat mee begonnen is. Ook hiervan wordt de rekening dus weer gepresenteerd bij ondernemers", zo reageert Ed Bindels, ondernemer achter de Amac-winkelketen en Food District Liemès, in dit artikel op de mogelijk snel in te voeren harde lockdown. ,,De invloed van horeca- en winkelsluiting op besmettingen is amper onderbouwd - het lijkt zelfs amper invloed te hebben - en daarom in mijn ogen symboolpolitiek. Vermoedelijk dat ze in omringende landen daarom niet voor deze maatregel kiezen."

Ook Bindels (op de foto hieronder) spreekt over de financiële impact die de lockdown - weer - gaat het hebben op ondernemers. ,,Wat wel bekend is, is dat ondernemers samen vele miljoenen verlies gaan maken en daar vermoedelijk amper of geen compensatie voor krijgen. December is de maand waarin meestal dé zeer noodzakelijke winst van het jaar wordt gemaakt. De sluiting van scholen na dit weekend (al lang bij met OMT bekend als een grote infectiebron) zal vermoedelijk wel een grote impact hebben. Als De Jonge en Rutte in een bedrijf zouden werken zou ik ze visieloos en incompetent management verwijten."

beeld deondernemer

12 oktober 21:48

LEES VIA DEZE LINK DE EERDERE BERICHTEN OVER DE CORONAMAATREGELEN.