Nieuws Toerisme

ANVR wil versoepeling reisadviezen bij stoppen coronasteun: 'We kunnen moeilijk de reissector opdoeken'

Reisbranchevereniging ANVR is woedend op het kabinet over het stoppen van de coronasteun per 1 oktober. Georganiseerde reizen naar landen buiten de EU liggen door een oranje reisadvies nog grotendeels stil. Daar staat binnenkort dus geen financiële compensatie meer tegenover. De koepelorganisatie pleit voor versoepeling van het reisadvies of nieuwe steunmaatregelen. Gebeurt dat laatste niet, dan dreigt de ANVR leden te gaan ondersteunen die toch naar oranje gebied willen reizen.

Van onze redactie 31 augustus 2021

ANVR corina maatregelen coronasteun stoppen 1 oktober reisbranche reizen reisorganisatie code oranje reisadvies

Foto:

,,Dat hebben wij tot nu toe niet gedaan, omdat we ons netjes hielden aan de reisadvisering vanuit de overheid", zegt een woordvoerder. Als nieuwe overheidssteun uitblijft en reisorganisaties en reizigers naar oranje gebied willen reizen, zegt de ANVR hen te ondersteunen. ,,We kunnen nu bijna niet anders. We kunnen moeilijk de hele reissector opdoeken."

Lees ook: Dramatische tijden: ‘Helft verrereisexperts valt dit jaar om als wereld niet van slot gaat’

Hoop op specifieke steun voor reisbranche

Het kabinet maakte maandag officieel bekend per 1 oktober de algemene coronasteunregelingen te staken. Voortzetting van steun aan ondernemers en werkgevers zou het economisch herstel in de weg zitten, zo zeiden demissionair ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Stef Blok (Economische Zaken). De vrees is dat door het aanhouden van de steun mensen blijven werken in sectoren waar geen werk is, in plaats van over te stappen naar sectoren waar personeel nodig is.

,,Wij hopen dat het kabinet zich nog herneemt en met specifieke steun voor de reisbranche komt", aldus de ANVR. Anders zijn reizen buiten de EU volgens de woordvoerder niet meer tegen te houden.

Lees ook: Uniglobe Travel verwacht binnen twee jaar herstel van zakelijke reizen: 'Behoefte aan fysiek contact is groot'

Reisbedrijven zullen tot tweede kwartaal 2022 steun nodig hebben

De ANVR gaf eerder aan te denken dat reisbedrijven nog tot in het tweede kwartaal van 2022 steun nodig zullen hebben. De brancheorganisatie voorspelde tevens dat de komende tijd zeker de helft van de reisbedrijven nog de helft minder omzet draaien.

De hoge besmettingsaantallen die ontstonden na de versoepelingen van de coronamaatregelen eerder dit jaar hebben de reisbranche ongeveer 100 miljoen euro gekost aan annuleringen, is in dit artikel te lezen.

'Stoppen coronasteun ongehoord en onacceptabel'

Het kabinetsbesluit leidde niet alleen binnen de reisbranche tot woede. Koninklijke Horeca Nederland reageerde naar aanleiding van de berichtgeving maandag verbolgen en noemde het kabinetsbesluit ‘ongehoord en onacceptabel'. ,,Het kabinet laat ondernemers, met de haven in zicht, alsnog keihard vallen.”

Ook Hans Biesheuvel van werkgeversorganisatie ONL vindt het zuur voor sectoren die nog steeds worden getroffen. ,,Het maakt het coronabeleid nog onduidelijker als er 20 september weer maatregelen komen. Ik vind het logischer om na deze datum naar buiten te komen.” Lees hier het hele artikel.

Lees ook: Reisaanbieders eisen vaccinatiebewijs van klanten, ANVR toont begrip

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws