Nieuws Financiën

Studenten samen met rijke alumni TU Delft en Erasmus aan het roer van investeringsfonds voor startups

De universiteitsfondsen van de TU Delft en Erasmus Universiteit en vijftig vermogende afgestudeerden van beide universiteiten komen voor Nederlandse begrippen met iets unieks: een investeringsfonds met studenten in de hoofdrol. Graduate Entrepreneur moet startups en later scale-ups uit tech, business en social tot wasdom gaan brengen. ,,Te veel breken er namelijk niet door.”

Eduard Voorn 22 april 2021

Studenten op TU Delft campus

Studenten voor de karakteristieke hoogbouw, met rode zijgevel, van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica. De campus ligt hemelsbreed 20 kilometer van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Foto: Marco de Swart

Waarom is dit niet eerder gebeurd? Op het eind van het interview stelt oud-student aan TU Delft en Erasmus Universiteit Gert Jan van der Hoeven deze vraag, om deze zelf te beantwoorden. ,,Los van elkaar zijn TU Delft, Erasmus Universiteit en de daaraan verbonden fondsen (Erasmus Trustfonds en Universiteitsfonds Delft) succesvol, maar de combinatie maakt het nog krachtiger. Met het optuigen van Graduate Entrepreneur, een bundeling van die twee werelden om te komen tot één ecosysteem, is één plus één geen twee, maar drie, misschien wel vier of vijf.”

Lees ook: Recordinvestering: 715 miljoen euro naar Nederlandse startups

Van der Hoeven gaat in het dagelijks leven om met vele tientallen miljoen euro’s als managing partner van H2 Equity Partners. Hij investeert al 30 jaar in Nederlandse bedrijven. Zo nam H2 in februari van dit jaar een meerderheidsbelang in techbedrijf Faber en verkocht een maand eerder haar deelneming in Poultry Machinery Joosten aan Marel. De aanleiding om met hem te praten is het feit dat twee machtige netwerken elkaar gevonden hebben, die van oud-studenten aan de TU Delft en de Erasmus Universiteit. ,,Hier zit zoveel kennis en ervaring in, daar moet gebruik van gaan worden gemaakt.”

Niet alleen zaaigeld maar ook coaching

Aan het gesprek via Teams neemt ook ondernemer en investeerder Sandro van Hellenberg Hubar deel. Na zijn studie in Rotterdam begon hij in 1986 met twee partners het bedrijf Xindao om het in 2017 te verkopen. Hij is lid van de Rotterdamse OndernemersCirkel, het zakennetwerk van oud-leden van RSC/RVSV (het corps, red.), en stelt vanuit daar zijn kennis en contacten beschikbaar. ,,Al vallend en opstaan zijn we in 1986 begonnen en in die tijd hadden we leermeester, laat staan fondsen. Graduate Entrepreneur is niet alleen voor de coaching, mentoring, maar ook voor het verstrekken van wat we pre-seed geld noemen. Het gaat dan om bedragen van 10.000 euro tot 75.000 euro die commerciële investeringsfondsen niet verstrekken.”

De kloof tussen Delft en Rotterdam overbruggen

De twee universiteiten liggen hemelsbreed misschien zo’n twintig kilometer uit elkaar. Vanaf de hoogbouw van Erasmus MC, in het centrum van Rotterdam, is de bekende rode gevel waarneembaar van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica van de TU Delft. Toch gaapt er een kloof tussen deze twee werelden van tech (Delft) en business en social (Rotterdam). ,,Een goede stap is geweest dat de Erasmus Universiteit vorig jaar zomer een belang heeft genomen in techincubator Yes!Delft”, vertelt Van der Hoeven. ,,Het doel daarvan is de ecosystemen in Rotterdam en Delft met elkaar te gaan verbinden. De rector magnificus van de Erasmus Universiteit benaderde ons eind 2019 om te kijken of ook de twee universiteitsfondsen voor ondernemerschap konden aanjagen en financieren. Ondernemerschap moet een prominentere rol krijgen op de campussen. De achtergrond is dat het aantal start- en scale-ups dat in Nederland daadwerkelijk doorbreekt heel erg laag is. Ten opzichte van de VS lopen we flink achter.”

"Het is een ‘giving back'-initiatief: learn, earn, return"

Sandro van Hellenberg Hubar

Van der Hoeven, Van Hellenberg Hubar en nog 48 andere vermogende oud-studenten als Philips-voorman Frans van Houten en Picnic-oprichter Michiel Muller hebben het Pre-Seed Fund van Graduate Entrepreneur inmiddels door schenkingen voorzien van circa 3 miljoen euro, maar het moet uitgroeien tot zeker 6 miljoen. ,,Het is een ‘giving back'-initiatief: learn, earn, return”, legt Van Hellenberg Hubar uit. ,,De schenkingen doen we aan de twee universiteitsfondsen die het geld overhevelen naar Graduate Entrepreneur. Om een goed werkend Rotterdams/Delfts ecosysteem te hebben moet je zeker 200 tot 250 startups per jaar een goede zet geven. Er ontstaat dan een symbiose die zichzelf versterkt. Maar we gaan beginnen met twintig tot dertig per jaar. Mocht het tot een succes leiden dan vloeien de verdiensten terug naar de fondsen om daar weer meer startups uit te kunnen steunen.”

Behoefte aan nieuwe businessmodellen

Naast dit fonds wordt er gewerkt aan het optuigen van een fonds om scale-ups te financieren, het Graduate Entrepreneur Seed Fund. Dit fonds zal zich richten op grotere vervolginvesteringen en moet in de tweede helft van dit jaar zijn opgericht. Op dit moment worden commerciële durfinvesteerders, maar ook pensioenfondsen gepolst. In stappen moet dit fonds een omvang gaan krijgen van 100 miljoen euro. Opvallend is dat 20 procent van het verstrekte vermogen aan het Seed Fund een schenking moet zijn.

Waar is behoefte aan? Van der Hoeven hoeft niet lang na te denken. “Ideeën van multidisciplinaire teams. We zijn geïnteresseerd in nieuwe businessmodellen, iets waar je tech en business gecombineerd ziet worden. Picnic van Michiel Muller is een ander businessmodel, maar zonder de disruptor-techniek was het niet mogelijk geweest.”

Studenten zijn ogen en oren van Graduate Entrepreneur

De ‘dagelijkse leiding’ van Graduate Entrepreneur is in handen van een studentenraad die bestaat uit acht ondernemende studenten van de twee universiteitssteden. Masterstudent Nienke Roef (23) is voorzitter van de ploeg: ,,We spreken de taal van de studenten. Nu al stromen de reacties binnen van studenten die ideeën hebben voor een startup. Met twee zijn we inmiddels in een vergevorderd gesprek om geld te krijgen uit Graduate Entrepreneur Pre-Seed Fund.”

De studentboard is de voelspriet van Graduate Entrepreneur en hebben een belangrijke stem bij komende investeringen. “De toegankelijkheid van het fonds is van belang”, gaat Roef verder. “We willen bewust heel laagdrempelig zijn om zo de inclusiviteit te vergroten. Het fonds is er echt voor iedereen.”

Op de foto staat Nienke Roef

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws