Nieuws Duurzaamheid

D66 en VVD willen met garantiefonds van 150 miljoen euro mkb helpen verduurzamen

Romke de Jong, Tweede Kamerlid van D66, kondigde het de afgelopen week al aan op De Ondernemer: het mkb moet meer financiële steun in de rug krijgen om te verduurzamen door middel van een microfonds. Die ambitie krijgt nu meer vorm. D66 en VVD vragen het kabinet 150 miljoen te steken in zo’n fonds. Wat gaat dat bij groen licht betekenen?

Van onze redactie 3 juli 2023

Verduurzamen krediet fonds mkb d66 vvd

Beeld: Shutterstock

Het beoogde garantiefonds voor microfinanciers moet het mogelijk maken goedkope leningen te verstrekken waarmee kleinere ondernemers kunnen investeren in duurzaamheid. Dat gebeurt volgens Den Haag nog te weinig omdat kleine bedrijven hiervoor niet terecht kunnen bij banken.

‘Microleningen helpen een bakker die over wil gaan op elektrische ovens’

,,Wij zien een ruime meerderheid in de Kamer voor dit voorstel", aldus De Jong maandag in het FD. Hij dient aanstaande donderdag met VVD-Kamerlid Thierry Aartsen de motie in. ,,Er zijn verschillende subsidies. Goede subsidies, maar ze worden meestal achteraf pas verstrekt. Niet alle ondernemers hebben vooraf alle middelen om groen te investeren’’, aldus de Friese D66-politicus eerder bij De Ondernemer.

,,In Overijssel zag je de laatste jaren dat een partij als Qredits (microfinancier, red.) een enorme rol pakte door ondernemers wel op een vroeger punt financieel te helpen, zodat investeren sneller en eenvoudiger gaat en men niet hoeft te wachten op die subsidies. Juist deze microleningen helpen een bakker die over wil gaan op elektrische ovens of de mkb’er die zonnepanelen op het dak wil plaatsen.’’

''Leningen zijn óf veel te duur óf ze krijgen ze niet eens. Daarom komen wij met een fonds van 150 miljoen euro voor speciale leningen met verlaagde rentes voor verduurzaming voor kleine ondernemers''

Thierry Aartsen, Tweede Kamerlid VVD (foto onder)

Goedkoop investeren in het vergroenen van een bedrijf

,,Ondernemers willen vergoenen'', benadrukt De Jong maandag nog maar eens tegen dit medium. ,,Maar dat geld hebben ze vaak niet zomaar op de plank liggen. En als banken al zo’n lening willen geven, dan zijn die rentes fors. Dat komt voor een ondernemer dan niet uit. Daarom helpen we ondernemers zodat ze goedkoop kunnen investeren in het vergroenen van hun bedrijf. En met zo’n groene investering gaat de energierekening ook nog eens omlaag. Deze regeling moet zo snel mogelijk van start, zodat ondernemers aan de slag kunnen.''

Leningen met verlaagde rentes voor verduurzaming kleine ondernemers

,,Het is tijd dat we ook kleine ondernemers gaan helpen met vergroenen. Veel mkb’ers kijken naar zonnepanelen, isolatieglas, elektrische bestelbusjes, et cetera, maar hoeven niet bij hun bank aan te kloppen. Leningen zijn óf veel te duur óf ze krijgen ze niet eens. Daarom komen wij met een fonds van 150 miljoen euro voor speciale leningen met verlaagde rentes voor verduurzaming voor kleine ondernemers’’, aldus Thierry Aartsen maandag.

Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland, ziet het plan alleszins zitten. Dat schrijft hij op LinkedIn. ,,Goed initiatief van Thierry Aartsen en Romke de Jong. Financieren van een ‘groene investering’ tegen een lage rente, naar bewezen model van Qredits, gaat mkb-ondernemers helpen.’’

Lees ook: Bakker Johan Pater (Amarant) wil van gas af, maar er is onvoldoende stroom

BMKB-Groen-regeling

Er is al een regeling actief die het mkb moet helpen bij het bekostigen van het verduurzamen, de zogenaamde BMKB-Groen-regeling. Het gaat om een lening waarbij de overheid garant staat. De garantie is maximaal 12 jaar.

Voorwaarden voor de BMKB-Groen

  • Het gaat om een mkb-bedrijf dat gevestigd is in Nederland, Bonaire, St. Eustatius of Saba.
  • Het is een onderneming met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot 50 miljoen euro óf een balanstotaal tot 43 miljoen euro.
  • Als de ondernemer investeert in bedrijfsmiddelen, moeten deze in de EIA-lijst staan.
  • Het maximaal aandeel van overige bedrijfsmiddelen voor energie-investering is 50 procent.
  • Door de investeringen krijgt het bedrijfspand minimaal energielabel C.

Romke de Jong, Tweede Kamerlid van D66.

Lees ook: Romke de Jong (D66) over groene financiering mkb: ‘Je bedrijf is meer dan een reeks getallen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws