Nieuws Duurzaamheid

The LIVEKINDLY co.: oud-Unilever topman Kees Kruythoff start wereldwijde vegan movement

Vastberaden om de wereldwijde voedselconsumptie op de schop te gooien en een duurzame toekomst te realiseren, startte oud-Unilever topman, Kees Kruythoff in maart dit jaar the LIVEKINDLY co. Ondersteund door de tot nu toe 200 miljoen euro aan funding, topondernemers en internationale leiders timmert de organisatie hard aan de weg om uit te groeien tot ’s werelds grootste plantaardige multinational en plantaardige consumptie de norm te maken.

Van onze redactie 28 september 2020

Vegan voedsel unilever topman innovatie

Foto: Unsplash

Met plantaardig eten als cruciaal onderdeel voor het realiseren van een duurzame toekomst en de inzet van the LIVEKINDLY co. om plantaardig consumeren een volwaardig onderdeel te maken van ieders eetpatroon, is het geen verrassing dat het initiatief is geselecteerd voor de top tien. 19 oktober zal bekend worden of de organisatie de prijs in ontvangst heeft mogen nemen.

Lees ook: Oud-Lidl-topman Erwin Meijer wil plant-based meat markt veroveren

Groei plantaardig voedsellandschap accelereren

Het vervangen van een dierlijke maaltijd door een plantaardig alternatief per dag, per persoon, per jaar staat gelijk aan de besparing van 760.000 liter water en de co2-uitstoot van een autorit van 5.000 kilometer. Met een stijging in het bewustzijn over de negatieve effecten van dierlijk consumeren en produceren, en de komst van moderne technieken om waardige alternatieven te creëren, wordt plantaardig eten steeds populairder. The LIVEKINDLY co. streeft ernaar deze plantaardige beweging te ondersteunen en te versnellen.

De opgehaalde funding wordt dan ook ingezet om de productie van plantaardige producten op te schalen en het aanbod van hoogwaardige alternatieven voor dierlijke producten in supermarkten wereldwijd uit te breiden. Het opbouwen van een collectief aan kwalitatieve plantaardige merken is daarom doel nummer één.

Experts uit de voedingsindustrie

Daar laat de organisatie geen gras over groeien; in een half jaar tijd werden voedingsmerken The Fry Family Food Co., LikeMeat en het recent aangekochte Oumph! aan het portfolio toegevoegd. De kennis van deze merken over (het produceren van) plantaardige voeding, wordt aangevuld met expertise op het gebied van strategie, expansie en marketing.

Kruythoff wordt omringd door een team van ervaren experts uit de voedingsindustrie; Roger Lienhard (Blue Horizon Corporation), Mick van Ettinger (Unilever) en Aldo Uva (Nestlé, Firmenich, Ferrero). Inmiddels zijn LikeMeat en Oumph! verkrijgbaar in de Jumbo.

''Kruythoff wordt omringd door een team van ervaren experts uit de voedingsindustrie; Roger Lienhard (Blue Horizon Corporation), Mick van Ettinger (Unilever) en Aldo Uva (Nestlé, Firmenich, Ferrero)''

Foto boven: Kees Kruythoff, de ondernemer achter the LIVEKINDLY co.

Uitbreiden van merkportfolio en distributie

Naast de acquisitie van merken, investeert the LIVEKINDLY co. in het vergroten van de capaciteit van de plantaardige voedselindustrie. Bestaande productiecentra worden daarom aangepast om plantaardige productie mogelijk te maken, en door samen te werken met zaadtelers, producenten, distributeurs en voegt de organisatie waarde toe aan de hele productieketen. Ten slotte is er een joint venture met Puris, een producent van eiwit gemaakt van erwten. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de productie van de ingrediënten voor plantaardig voedsel niet stil komt te liggen.

Het doel is om de gewenste impact van the LIVEKINDLY co. zo snel mogelijk te realiseren. Het komende jaar staat dan ook in het teken van het uitbreiden van het merkportfolio en distributie, het verhogen van het bewustzijn, en het vergroten van het aantal duurzame investeringen. Zo streeft men naar een versnelde boost van de plantaardige voedingsindustrie en een verdubbeling van de wereldwijze omzet. Aan ambitie geen gebrek.

Lees ook: CrickMeUp: hoe deze ondernemers de krekelshake aan de man (of vrouw) brengen

Nederlandse Innovatie Prijs 2020

Voor het accelereren van de vegan movement, heeft the LIVEKINDLY co. een plek bemachtigd in de voorselectie van de Nederlandse Innovatie Prijs 2020. Het is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Amsterdam Business school, Universiteit van Amsterdam. Ieder jaar worden op basis van de Nederlandse Innovatie Monitor organisaties geselecteerd die excelleren op het gebied van duurzame innovatie.