Nieuws Technologie

Luchtreinigers van broers Jamie en Michael wereldhit in coronacrisis

Toen hij begon met de ontwikkeling van de AirExchange, kon Jamie Blankert niet bevroeden dat de belangstelling voor luchtreinigers een vlucht zou nemen door een virus. Maar kort nadat hij het bedrijf was gestart, ging de wereld op slot vanwege corona en dat legde hem en zijn familie geen windeieren.

Richard Avontuur (AD) 6 december 2021

Air Exchange luchtreiniger

Ed, Jamie en Michael Blankert begonnen een jaar geleden met de verkoop van de AirExchanger dat ook coronavirusdeeltjes uit de lucht kan zuiveren. Foto: Pim Mul

De fascinatie voor lucht leeft bij Jamie Blankert al langer. Voordat hij op de luchtreiniger kwam, bedacht hij een systeem om mensen in nood van extra lucht te voorzien.

,,Een kleine luchtfles, waarmee mensen zich bijvoorbeeld alsnog uit een auto te water kunnen redden doordat ze wat extra lucht bij zich hebben. Dat idee ontstond eigenlijk spontaan tijdens een gesprek met iemand. De ontwikkeling duurde uiteindelijk 3,5 jaar en zo is mijn passie voor lucht ontstaan”, vertelt Jamie Blankert tegen het AD.

Lees ook: 'Onbegrijpelijke versoepeling van ventilatienorm horeca in coronatijd'

'We hopen hiermee de cirkel van lockdowns uiteindelijk te kunnen doorbreken'

Met de luchtreiniger redden ze weliswaar geen mensen in nood, maar het apparaat sluit wel aan bij hun passie voor lucht. ,,We willen mensen voorzien van schone lucht”, zegt Jamie daarover. ,,Met dit systeem dragen we ook iets bij aan de samenleving. We hopen hiermee de cirkel van lockdowns uiteindelijk te kunnen doorbreken.”

Uitgangspunt is dat vervuilde lucht wordt uitgeblazen en vervangen door schone lucht. ,,Als je ventileert door ramen open te zetten of lucht af te zuigen, is niet bekend of alle vervuilde lucht wordt ververst. Ventilatieroosters of mechanische systeem zitten vaak hoog en zuigen dus niet de vervuilde, zwaardere lucht vlak boven de vloer aan. Ons systeem zuigt lucht van onder aan en blaast dat naar boven uit. Zo ontstaat een luchtcirculatie zodat alle lucht wordt gezuiverd”, zo legde Jamie een jaar geleden uit aan AD Groene Hart.

Elimineren van virussen

Bij de ontwikkeling van het systeem dacht hij in eerste instantie aan het verwijderen van fijnstof of pollen uit de lucht. ,,Bijvoorbeeld in klaslokalen van scholen die zijn gevestigd langs drukke wegen.”

Maar de toenemende vraag naar het systeem is te danken aan de wens om virussen te elimineren. Dat gebeurt door middel van vijf filters die in het systeem zijn verwerkt, waaronder het HEPA-filter dat bekend is uit de vliegtuigindustrie, en een UV-C lamp die micro-organismen zoals het coronavirus doodt. ,,In die zin is het een gelukkige timing geweest, al hadden ook wij natuurlijk liever een wereld zonder corona gezien.”

Lees ook: Tim Coronel gelooft dat zijn sportschool weer open kan dankzij deze luchtreiniger

Van Duitsland, Scandinavië tot Verenigde Arabische Emiraten

Inmiddels doen de luchtreinigende zuilen van AirExchange hun werk in binnen- en buitenland. ,,We hebben een groot marktaandeel in de Scandinavische landen en Duitsland. Sinds kort leveren we ook in de Verenigde Arabische Emiraten”, vertelt Jamie. In België kreeg het systeem een goedkeuring van de Federale Overheid voor Volksgezondheid.

Zijn broer Michael haakt in: ,,In sommige landen is het zuiveren van de lucht opgenomen in de wet- en regelgeving. Dat werd eerst verplicht in New York, daarna volgden Duitsland en Noorwegen. In Duitsland krijgen scholen zelfs een subsidie van 100 procent voor de aanschaf van luchtreinigers. Ze zijn daar een stap verder dan Nederland. Natuurlijk hopen wij dat dat hier ook volgt, want onze techniek is voor het budget veel vriendelijker dan het verbeteren van bestaande ventilatiesystemen.”

''We hebben een groot marktaan­deel in de Scandinavi­sche landen en Duitsland. Sinds kort leveren we ook in de Verenigde Arabische Emiraten''

Jamie Blankert, AirExchange

Deskundigen benadrukken ook de noodzaak van ventilatie

Een jaar geleden keken op verzoek van deze krant enkele deskundigen naar de techniek van de Blankert-broers. Zij erkenden dat met deze techniek virusdeeltjes konden worden uitgeschakeld, maar benadrukten daarnaast de noodzaak van ventilatie.

Jamie: ,,Dat is ook altijd aan de orde, om de CO2 af te voeren en verse zuurstof binnen te laten. In Duitsland is bijvoorbeeld de regel dat scholen in de pauze de ramen openen, om zo frisse lucht binnen te laten. Zodra de lessen beginnen, gaan de ramen dicht, zodat de leerlingen niet in de kou zitten. Maar de lucht die dan in het leslokaal aanwezig is, wil je dan zoveel mogelijk gereinigd hebben en daar komt onze techniek van pas.”

"Het actuele probleem is de wereld nog niet uit en wij willen graag een bijdrage leveren aan de oplossing"

Michael Blankert, AirExchange

Uitbreiden van de productlijn

Broeden productdesigner Jamie en zijn broer Michael ondertussen al op een volgend product? ,,Om je werk goed te doen, moet je focus hebben. Bovendien komen we nu soms al tijd tekort.”

,,Voorlopig zijn we hier nog niet klaar mee. Het actuele probleem is de wereld nog niet uit en wij willen graag een bijdrage leveren aan de oplossing”, vertelt Michael. ,,We willen de productlijn verder uitbreiden. Afgelopen jaar is er een vierde model aan toegevoegd en we werken ook aan features zoals verrijdbare steunen. Want de apparaten wegen zo'n 17 kilo, dus is het wel makkelijk als je 'm weg kan rijden in plaats van tillen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws