Nieuws Marketing

Wat doen de Grand Prix Zandvoort en Max Verstappen met onze economie?

Honderdduizenden racefans bezoeken Zandvoort dit weekend. Het zorgt voor miljoenen euro's extra in de badplaats. Onze economie levert het nauwelijks iets op, maar op de lange termijn kan het wel een positief effect hebben, zegt sporteconoom Willem de Boer.

NU.nl 4 september 2022

F1 zandvoort fans max verstappen

Zandvoort, september 2022. In vier dagen tijd honderdduizenden racefans in de badplaats. Foto: ANP.

In totaal 44 miljoen euro werd er vorig jaar extra uitgegeven in de regio Amsterdam door bezoekers van het Formule 1-weekend. Dat berekende de hogeschool van Breda, die onderzoek deed naar de economische effecten van de terugkeer van de Formule 1 in Zandvoort.

Het dorp Zandvoort leverde de Grand Prix 22 miljoen euro extra op, voor de Metropoolregio Amsterdam kwam daar nog eens hetzelfde bedrag bovenop. Het gaat dan om zogeheten additionele bestedingen. Dat is extra geld dat wordt uitgegeven, dat anders niet in dat gebied was uitgegeven.

Overigens loopt Zandvoort wel geld mis dat anders misschien wel was uitgegeven. Strandgangers zullen de Noord-Hollandse badplaats dit weekend vermoedelijk mijden. Die verdringing, zoals dat heet, is niet meegenomen in het Bredase onderzoek, weet NU.nl te melden.

Lees ook: Zo maakt CM.com van de Dutch Grand Prix de ultieme fan-beleving

Economische impact voor Nederland beperkt

,,Maar de economische impact voor Nederland is heel beperkt", zegt Willem de Boer, sporteconoom van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Dat komt vooral doordat de meeste bezoekers van de Grand Prix uit Nederland komen. Het geld dat zij in de omgeving van Zandvoort uitgeven, hadden ze zonder Formule 1-weekend ergens anders in Nederland uitgegeven.

Lees ook: Max Verstappen-cap 60 euro: de psychologie achter Formule 1-merchandise

Grand Prix Zandvoort is 'mooi visitekaartje'

Toch kan de Grand Prix in Zandvoort ook lange termijn effecten hebben voor Nederland, weet De Boer. ,,Het is misschien goed voor de uitstraling van Nederland. Maar dan vooral Nederland als land dat evenementen organiseert. Het kan ook zo zijn dat meer mensen naar Zandvoort trekken. Maar er zullen weinig mensen naar Zandvoort op vakantie gaan in plaats van naar bijvoorbeeld Italië."

De Boer noemt de Grand Prix 'een mooi visitekaartje voor Nederland, maar over het algemeen moet je dat niet overdrijven'. De sporteconoom vertelt dat uit onderzoeken blijkt dat grote sportevenementen zoals een wereldkampioenschap voetbal en Olympische Spelen op de lange termijn vrijwel geen positieve economische effecten genereren.

Hij noemt Barcelona als uitzondering. Die stad organiseerde in 1992 de Olympische Spelen en profiteerde daar flink van op de lange termijn. "Maar dat was een stad in ontwikkeling en dan zijn die Spelen een soort visitekaartje dat een ontwikkeling die al veel langer speelde versnelde.

En niet alles hoeft ook in geld uit te drukken te zijn, besluit De Boer. ,,Mensen worden er bijvoorbeeld trots en blij van en dat is ook wat waard. Die waarde is misschien wel veel groter dan de economische impact van zo'n evenement."

Waarom CM.com, Oracle en Jumbo-Visma aan sportsponsoring doen

Kijk mee naar De Ondernemer Live, waarin Mark Appel (CM.com), Wilfred Scholman (Oracle) en Merijn Zeeman (Team Jumbo-Visma) uitleggen hoe en waarom bedrijven investeren in sportsponsoring, en wat zij daar van verwachten. Ook in deze speciale uitzending vanuit het Louwman Museum: Jan Lammers en Rick Winkelman. Kijk en luister via deze YouTube-link.

&t=5484s

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws