How-to #nlstartop

Chantal Janzen over ondernemen, merken en authenticiteit

We kennen haar van tv of het theater. Maar ook achter de schermen speelt Chantal Janzen een hoofdrol. Als producent van tv-programma’s, als uitgever van een magazine, eigenaar van een winkel en organisator van events. Hoe onderneemt Chantal Janzen? Consumentenpsycholoog Patrick Wessels ontdekte bij haar vijf richtlijnen die voor veel ondernemers van belang kunnen zijn.

Patrick Wessels 16 juli 2020

De unieke songfestivaleditie van Chantal Janzens magazine &C lag klaar om gedrukt te worden. Interviews met Edsilia Rombley, Jan Smit, Nikkie de Jager, Jeangu Macrooy en natuurlijk Duncan Laurence vormden de kern van wat een geweldig nummer had moeten worden. Aangevuld met online programma’s waarin Chantal kijkers op de dag zelf zou meenemen om het Eurovisie Songfestival van heel dichtbij te beleven.

,,En toen kwam daar iets tussen,” vertelt ze erop terugkijkend. ,,De redactie is ziek geweest van teleurstelling. En daarna nog eens van de enorme werkdruk die erop volgde, omdat er last-minute een totaal nieuw nummer moest komen. Gelukkig hoorde ik het net iets eerder dan de rest, waardoor we snel konden schakelen.” Ze raceten naar de drukkerij om de persen stop te zetten en moesten razendsnel schakelen om samen het ondoenlijke te doen: een heel nieuwe editie maken met een onmogelijke deadline.

,,We gingen van Douze Points naar ‘laat je niet gek maken’. Iets waar je alleen mee wegkomt omdat het zo’n enorme overmacht was, Covid-19 en gelukkig geen rare grill van de baas.”

Vijf richtlijnen voor ondernemen

Het tekent haar ondernemerskarakter waarin ze zich heel bewust is van wat ze doet, hoe dat overkomt op anderen en wie ze moet betrekken voor waar ze zelf niet goed in is. Ook in tijden van crisis, waarin Chantal haar tv-carrière, eigen magazine en merk, de &C-winkel in Amsterdam, events in de Ziggo Dome en commerciële samenwerkingen onbewust volgens vijf duidelijke richtlijnen managet:

  1. Blijf kijken als je eigen klant
  2. Behoud je authenticiteit
  3. Zit stil om je niet te stoten
  4. Doe niet zelf wat een ander beter kan
  5. Denk aan de overdracht

1. Blijf kijken als je eigen klant

Via de diverse sociale kanalen blijft Chantal graag in contact met haar volgers. ,,Er zijn avonden dat ik alle personal messages op Instagram doorspit. Bijvoorbeeld als we nadenken over een nieuw programma en daarvoor een oproep willen doen. Een bericht in m’n stories dat 24 uur beschikbaar is levert dan in een paar uur zomaar 741 aanmeldingen op, terwijl een redactie daar een week voor nodig heeft.”

Ze gebruikt die input om als kijker naar haar eigen programma-idee te kijken. ,,Het helpt me voorkomen te veel als tv-maker of presentator naar een programma te kijken. Ik wil er niet vanuit m’n eigen mooie wereld naar kijken, maar als kijker, consument of bezoeker. En zo kijk ik heel uitgebreid naar kijkcijferanalyses en naar wat het publiek doet en hoe het reageert.”

Maak je perfecte ijkpersoon

Bij het benaderen van je klant helpt het om een ijkpersoon te creëren. Iemand die symbool staat voor de doelgroep van jouw bedrijf, merk of winkel. Daarmee haal je optimaal rendement uit je communicatie en marketing. Meer weten? Download hier de whitepaper van DPG Media over hoe je de perfecte ijkpersoon bepaalt.

Verantwoordelijkheid als ondernemer en werkgever

Daarnaast houdt die aanpak haar ook als ondernemer met beide benen op de grond. ,,Het kerstdiner met het bedrijf vorig jaar was een behoorlijke realitycheck. Ik sprak er met stagiairs die met vertelden dat ze na de avond terug zouden reizen naar Enschede, Utrecht, Tilburg of nog verder. Met de fiets naar het station en dan de nacht in met de trein. Dan word je je even heel bewust van je verantwoordelijkheid als ondernemer en werkgever.”

2. Behoud je authenticiteit

Vorig jaar november organiseerde ze Chantal’s Pyjama Party in de Ziggo Dome (foto). Een evenement voor 17.000 enthousiaste bezoekers, dat volgens haar ‘een beetje uit de hand is gelopen’. ,,We begonnen met te denken aan het De La Mar met 800 bezoekers, groeiden in gedachten naar het Circustheater met 2000 stoelen en trokken toen de stoute schoenen aan met de plek die het geworden is: de Ziggo Dome voor 17.000 bezoekers. Met optredens van Lil’ Kleine en Famke Louise tot Peter Jan Rens, Corry Konings en alles er tussenin, waardoor zelfs de organisatie van de Ziggo echt niet wist wat ze ervan moesten verwachten.”

Begin op microniveau

Hoe slaagt ze erin zoiets op een manier neer te zetten die werkt? ,,Het is belangrijk om op microniveau te beginnen: wat zou ik doen? Waar zou ik gelukkig van worden om te maken? Daar vraag ik bewust naar, omdat het een issue is waar ik persoonlijk mee worstel.” Ze stelt zich die vragen om authentiek te blijven. En met het evenement precies de snaar te raken die ook het succesvolle tv-format al die jaren raakte. Waarin anderen misschien een allegaartje zien van van alles en nog wat, maar waarvan zij weet dat het authentiek is en dus zal werken.

Persoonlijk op haar social kanalen

En dat is ook de reden dat ze op haar sociale kanalen goed nadenkt over wat ze waar plaatst. Als ze op haar persoonlijke account (1,5 miljoen volgers) vraagt of vrouwen die veel werken zich schuldig voelen tegenover de kinderen, krijgt ze authentieke antwoorden. ,,Dat vraag ik bewust daar en niet via het &C-account dat een veel zakelijker karakter heeft. Bovendien zul je mij niet zien op allerlei jachten of in privéjets. Zolang ik mezelf blijf en dus authentiek, krijg ik die authenticiteit ook terug van wie mij volgt.”

Gebruik statistieken van social media

Optimaal rendement uit je communicatie en marketing? De statistieken van je social-mediakanalen geven je een schat aan informatie over je doelgroep. Ze helpen je bij het bepalen van de ijkpersoon die symbool staat voor je klant. Meer weten? Download hier de whitepaper van DPG Media over hoe je de perfecte ijkpersoon bepaalt.

Lancering van &C magazine en het merk, voorjaar 2017.

3. Zit stil om je niet te stoten

Een belangrijke les die ze als ondernemer leerde is om af en toe even stil te zitten. ,,Veel ondernemers waarschuwen je dat je de kaas van je brood laat eten als je niet meteen in actie komt. Toch heb ik geleerd dat je soms heel even stil moet zitten, om goed te kijken wat er om je heen gebeurt. Het is niet altijd verstandig om meteen een T-shirt te drukken of zonder na te denken een nieuw product te lanceren. In plaats daarvan zit ik liever even stil, om het daarna in ieder geval goed te doen.”

Voorkom dat je het maar half goed doet

Zo nam ze met haar creative strategy director bij &C BrandStudio even de tijd om de nieuwe richting te bepalen. ,,Er is nog veel ellende voor veel bedrijven en als de coronacrisis er niet was geweest, hadden ook wij er leuker voorgestaan. Door even stil te staan en het daarna te durven, kun je de koers wijzigen. Daarmee voorkom je dat je het maar half goed doet.” Ze bouwt daarom nu aan sterke relaties met de merken waarvoor ze werken. En ze kiest niet voor de reflex om op korte termijn voor wat extra omzet te kiezen door de belangrijke authentieke waarden voor haarzelf en haar merk los te laten.

Lees ook: Nicolette van Dam over ondernemen, gasten en slimme marketing

4. Doe niet zelf wat een ander beter kan

,,Ik vind ondernemen niet per se leuk, maar krijg wel heel veel energie van het creatieve proces. Ik ben niet bezig met omzet of een verdienmodel, dus zorg ik ervoor dat ik daarvoor de juiste anderen om me heen verzamel.” Uiteindelijk is ze wel degene die de beslissing neemt, bijvoorbeeld toen haar team adviseerde om haar persoonlijke social-kanalen om te zetten naar die voor &C. ,,Ik had toen 750.000 volgers, wat een geweldige start voor het merk zou betekenen. Toch besloot ik anders, omdat ik zelf niet ‘het merk wilde zijn’.”

Artikelen uit magazine in de winkel

Hetzelfde geldt voor &C BrandStudio en de &C-winkel. ,,Het ontstond eigenlijk op een heel natuurlijke manier. We maakten online video’s en deden shoots met bekende Nederlanders voor campagnes. Bedrijven werden enthousiast van onze stijl en vroegen of we dat niet ook voor hen konden doen.” Ook de &C-winkel in de Van Woustraat in Amsterdam was geen vooraf uitgedacht plan. ,,We hadden ruimte over in ons kantoor, dus besloten we de artikelen uit het magazine daar te verkopen.” Ze beperkt zich tot de keuze voor de producten die ze echt fijn vindt en gebruikt, waardoor ze zelf niet hoeft na te denken over het assortiment en andere bedrijfskundige onderdelen daarvan.

Lees ook: Jos Burgers: zo maak je fans van bestaande én nieuwe klanten

5. Denk aan de overdracht

Over haar merk &C en de toekomst daarvan is ze heel stellig: ,,Ik wilde een vrouwenmerk starten. Zelf ben ik door mijn tv-carrière al genoeg zichtbaar. Uiteindelijk moet ook iemand anders het gezicht kunnen zijn. Zo kan het merk bij de huidige leeftijdsgroep blijven hangen en hoeft dat niet met mij mee te groeien.”

Stokje overdragen

Een televisieprogramma zoals Chantal’s Pyjama Party (eerder Chantal Blijft Slapen) benadert ze op dezelfde manier. ,,Daar past ook een andere naam voor, terwijl het format hetzelfde blijft. Zodra ik op begin te kijken tegen een draaidag voor het slaapprogramma, kan ik het stokje overdragen. Dus zodra er iemand is die het frisser aanpakt dan ik, zal ik de eerste zijn die daar ruimte voor maakt. En dan geef ik er nog wat tips bij ook.”

Authentiek zijn voor je doelgroep

Chantal Janzen verkoopt in haar &C winkel producten die zij echt fijn vindt en gebruikt. Ze blijft dicht bij zichzelf, is daarmee authentiek voor haar doelgroep en als het ware haar eigen ijkpersoon. Meer weten over het bepalen van de perfecte ijkpersoon? Download hier de whitepaper van DPG Media.

Media-adviseurs van DPG Media helpen je graag verder

Met een uitgebreid portfolio heeft DPG Media alles in huis om een boodschap succesvol over te brengen. De media-adviseurs van DPG Media helpen ondernemers graag verder met een plan op maat. Laat hieronder je gegevens achter en we nemen snel contact met je op.