Nieuws Arbeidsmarkt

Verplichte aov voor zelfstandigen: minister wil één jaar wachttijd, VZN twee jaar

Binnen de plannen van minister Van Gennip over de verplichte aov voor zelfstandigen wil zij een wachttijd van één jaar, en publieke uitvoering door het UWV. Zelfstandigenorganisaties hebben in gesprekken met het ministerie juist aangedrongen op een wachttijd van twee jaar. Dat past binnen het reguliere ondernemersrisico.

Van onze redactie 3 april 2023

Laatste update: 4 april 2023 11:12

AOV zelfstamndigen verzekering

De Ondernemer Vandaag

Meer weten over de veranderende arbeidsmarkt en de nieuwe wetgeving? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die op doordeweekse dagen op je digitale deurmat ploft. En dat kan eenvoudig, via deze link.

Lees ook: Nieuwe wetgeving arbeidsmarkt: na drie tijdelijke contracten vaste dienst en verplichte AOV voor zelfstandigen

Er zijn bovendien al prima oplossingen op de markt voor het verzekeren van de eerste twee jaar van ziekte, zoals broodfondsen en schenkkringen. Daar maken al veel zelfstandigen gebruik van. En 95 procent van alle zieke zelfstandigen is na twee jaar weer aan het werk. VZN-voorzitter Cristel van de Ven: ,,Dat de minister nu toch kiest voor een wachttijd van één jaar vinden wij uiterst teleurstellend. In de brief lezen we bovendien niet waarom ze hiervoor kiest. Dit maakt de toch al verplichte verzekering onnodig duur”.

"De minister blijft sleutelen aan een systeem dat piept en kraakt. Ze gaat daarbij voorbij aan signalen vanuit de maatschappij en markt”

Cristel van de Ven, VZN

Zorgen over uitvoerbaarheid aov door UWV

VZN maakt zich daarnaast grote zorgen over de uitvoerbaarheid van de publieke verzekering door het UWV. Die organisatie kan het regelen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor werknemers nu al niet aan. Van de Ven: ,,Naast een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is er dus ook sprake van verplichte winkelnering bij een organisatie met overduidelijke uitvoeringsproblemen. Je begrijpt dat zelfstandigen daar verre van warm voor lopen”.

De opt out mogelijkheid is en blijft van cruciaal belang. Dit biedt zelfstandigen de mogelijkheid om hun arbeidsongeschiktheidsrisico op eigen, passende wijze af te dekken. Dat doet recht aan hun ondernemerschap en aan de grote diversiteit in deze groep werkenden. Het onderzoek van de minister moet zich daarom niet richten op de vraag óf een opt out mogelijk is, maar hoe die opt out er in de praktijk uit gaat zien.

Lees ook: Hervorming arbeidsmarkt: 'Meer meters nodig op zzp-dossier, bal bij kabinet'

Ruim 80 procent wil geen verplichte aov

Frank Alfrink, voorzitter Stichting ZZP Nederland, de sluit zich aan bij de zorgen zoals geschetst door Van de Ven: ,,Uit ons achterbanonderzoek blijkt dat meer dan 80 procent geen verplichte aov wil, maar dat 88 procent wel voorstander is van een collectieve basisvoorziening voor alle werkenden met een wachttijd van twee jaar. Met de voorgelegde generieke aov-plicht met alleen de dga en resultaatgenieters als uitzondering krijgen we weer een generieke oplossing voor een specifiek probleem.”

VZN blijft eveneens hameren op een collectieve basisvoorziening voor alle werkenden met een wachttijd van twee jaar. Van de Ven: ,,Met de huidige plannen zien we die optie echter eerder verder uit beeld verdwijnen dan dichterbij komen. De minister blijft sleutelen aan een systeem dat piept en kraakt. Ze gaat daarbij voorbij aan signalen vanuit de maatschappij en markt."

Cristel van de Ven (VZN) in De Ondernemer Live

VZN-voorzitter Cristel van de Ven is een van de gasten tijdens de kijkradio-uitzending De Ondernemer Live, op dinsdag 4 april. Even na twaalven komt zij aan het woord over de aangekondigde maatregelen.

De Ondernemer Live is van 11.00 tot 13.00 uur te beluisteren op New Business Radio en te zien op YouTube en de homepage van De Ondernemer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws