Nieuws Personeel

Jack (59) kan geen personeel meer vinden en trekt na 37 jaar deur dicht van zijn Restaria

Restaria in het Geldropse Winkelcentrum Coevering moet het na ruim 37 jaar zonder Jack Willems (59) zien te rooien. Hij houdt ermee op vanwege personeelstekort. De zaak blijft wel bestaan. Per 1 juli krijgt die een nieuwe exploitant.

Olga Maria Berger (ED) 15 juni 2023

Jack willems personeelstekort restaria bedrijfsoverdracht geldrop

Uitbater Jack Willems stopt na 37 jaar gasten te hebben ontvangen in zijn zaak Restaria De Coevering. Hij heeft de zaak verkocht aan een opvolger. Foto: Juan Vrijdag / DCI Media

Vanwege het tekort aan werknemers is Restaria tegenwoordig op dinsdag gesloten. ,,Dat zint me niet”, zegt Willems in het ED. ,,Zeven dagen per week open, dat zit in mijn DNA. Maar dat lukt echt niet meer. En we sluiten ’s avonds al om 21.00 uur. Het is niet rendabel om langer open te blijven met de hoge energieprijzen.”

Zelf meer uren draaien dan hij nu al doet, is geen oplossing. ,,Dat valt me langzamerhand te zwaar”, geeft hij aan. ,,Ik word echt een dagje ouder. Na Koningsdag was ik zo moe dat ik voor mezelf nauwelijks iets te drinken kon inschenken.”

Lees ook: KHN's nieuwe voorzitter Marijke Vuik: ‘Horeca biedt zoveel carrièrekansen’

In de hele horeca een probleem

Dat zou door betrouwbaar personeel best op te vangen zijn. ,,Dat is niet te vinden”, vertelt hij. ,,In de hele horeca is het een probleem.” Dat hij moeilijk aan werknemers kan komen, heeft hij in die 37 jaar nog niet eerder meegemaakt. ,,Er zijn er die hier twintig en zelfs dertig jaar hebben gewerkt”, zegt hij trots.

,,Er zijn in de loop van de jaren vier stelletjes ontstaan van personeelsleden die elkaar hier ontmoet hebben. Die zijn nog bij elkaar.” Voor zijn mensen heeft hij dan ook gezorgd toen hij de zaak overdroeg. ,,Dat was een van de eisen, het personeel dat wil blijven, moet aangehouden worden.”

"Zeven dagen per week open, dat zit in mijn DNA. Maar dat lukt echt niet meer"

Jack Willems

Nieuwe exploitanten Jan en Ling

Dat heeft de nieuwe exploitant toegezegd. ,,Het is een Chinees echtpaar, Jan en Ling, dat met een andere formule gaat draaien: Bakhuus.” Per 1 juli stopt Willems. ,,Ik ga eerst Jan en Ling een beetje wegwijs maken en dan twee maanden helemaal niets doen.”

Daarna wil hij weer aan het werk. ,,Van altijd thuiszitten zou ik gek worden”, zegt hij. ,,Weekenden en avonden wil ik niet meer, een dag of vier in de week zou ideaal zijn.” Willems heeft een dochter die net is afgestudeerd. ,,Ze wil niet in de zaak, anders was ik nog wel even doorgegaan.”

Lees ook: Personeelstekort? Dit kan de oplossing zijn

Willems begon op de locatie waar hij nu zit, op 22-jarige leeftijd een cafetaria. ,,Het was toen nog een klein zaakje, 70 vierkante meter. Na vijf jaar heb ik het uitgebreid en in 2008, tijdens de renovatie van winkelcentrum Coevering, is de voormalige kapperszaak Sanders bij erbij getrokken.”

Frikadellen al in het vet als klant binnenkomt

De zaak met terras heeft veel vaste klanten die uit heel Geldrop, Mierlo en Heeze komen. Sommige komen wekelijks. ,,Die hoeven niet eens meer hun bestelling op te geven, we weten al wat ze willen. Als ze binnenkomen gooien we de loempia’s en frikadellen al in het vet.”

Hij vervolgt: ,,Er zijn ook mensen die dagelijks iets komen drinken. Die hebben behoefte aan een praatje; lief en leed delen ze met mij en het personeel.” Doorzakken lukt niet bij Restaria. ,,We zijn geen kroeg. Na twee of drie pilsjes is het afgelopen. Dronken worden ze maar ergens anders.” Dat is altijd een van zijn huisregels geweest. De andere is: normaal doen. ,,Op het terras gaan zitten en zelf meegebracht eten en drinken nuttigen, is bijvoorbeeld niet normaal. Ik ben liever amicaal, maar je kunt niet alles pikken.”

"Van altijd thuiszitten zou ik gek worden"

Jack Willems

Klanten en personeel gaat hij missen

Problemen heeft hij weinig gehad. ,,De jeugd heeft zich hier altijd goed gedragen. Er is een keer een bal door de ruit gegaan. Die jongen heeft zich netjes gemeld en de schade is vergoed.”

De klanten en het personeel gaat hij missen. ,,We hebben veel plezier met elkaar gehad.”

Lees ook: Op zoek naar een opvolger: wie wil het populaire grand café van Paul en Maike runnen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws