Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

4000 weken: trap op de rem en ga als ondernemer slimmer met je tijd om

De boog van de ondernemer kan niet altijd gespannen staan. Dat vinden ook Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink. Dus weekend, een vrije dag of alvast vooruitblikken op de komende zomervakantie? Dan is het boek 4000 weken met de ondertitel: Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan van auteur van Oliver Burkeman wellicht de ultieme leestip. Je hoort over het waarom in deze podcast. ,,Voor mij een heerlijk boek om te lezen en over na te denken.''

Van onze redactie 28 april 2022

,,Het boek geeft me veel rust en maakt me bewust van de dingen die ik doe, en die ik écht wil doen. Stoïcisme helpt me iedere dag, en dit boek brengt me nog een niveau dieper. Vooral het inzicht dat ik nauwelijks impact zal hebben in de tijd en me daarom beter druk kan maken over enkele dingen die ik echt wil doen, werkte verhelderend', vertelt Boekencaster Erno Hannink in deze podcast.

Het boek is opgedeeld in twee delen:

 • Kiezen voor kiezen
 • De macht over de tijd voorbij

Hannink heeft het over een wonderlijk inzicht van Burkeman dat hem het gevoel gaf op de goede weg te zitten, vanuit het stoïcisme. ,,Meer rust in het leven, bewust zijn dat het leven eindig is en het beperkte resultaat dat je kunt bereiken in een leven, en dan ontspannen met dat inzicht.''

'Door de dagen vol te proppen met dingen doen, hebben we geen ruimte om na te denken'

'Tijdmanagement schuift de meest lastige keuzes voor ons uit'

,,Wanneer de uitdaging is om telkens meer tijd uit de dag te halen, dan is de tijd uiteindelijk jouw baas. Tijdmanagement schuift de meest lastige keuzes voor ons uit. Als je niet hoeft te kiezen wat je echt wilt doen, iets dat echt impact heeft, kun je in de marge werken. Dingen doen die belangrijk lijken, maar niet belangrijk zijn. Door de dagen vol te proppen met dingen doen, hebben we geen ruimte om na te denken.''

Hierbij denkt de Boekencaster onder andere aan het boek Brieven aan Lucilius (brieven die de Romeinse filosoof Lucius Annaeus Seneca aan het eind van zijn leven schreef aan zijn vriend Lucilius, red.). ,,Dat je ruimte neemt uit je dag om je gedachten op papier te zetten die een ander leest en daar weer een terugkoppeling op geeft. Ruimte maken om echt na te denken. We doen het (bijna) niet meer.''

Lees ook: Workation: vijf tips om te werken vanuit het buitenland

'Vrijheid vind je niet door meer grip te krijgen op je werkschema'

Ondernemers die Hannink ontmoet houden ook graag verschillende opties open. ,,En doen veel dingen, veel producten, verschillende soorten klanten, omdat ze alles interessant en leuk vinden. Door alle opties open te houden bereik je nooit echt iets.''

'Vrijheid vind je niet door meer grip te krijgen op je werkschema, maar door je te laten leiden door het ritme van de gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Je neemt deel aan vormen van sociaal leven waarbij je niet helemaal zelf kunt bepalen wat je gaat doen en wanneer je dat doet', zo leer je in de podcast.

'Je hebt een beperkte tijd in het leven, het is beter om dan ergens voor te kiezen en vol voor te gaan. Ook als het uiteindelijk niet lukt'

Opvallende lessen uit het boek 4000 weken

 • Hoe harder je werkt, des te meer werk komt er op je af.
 • Wanneer je steeds efficiënter wordt en meer gedaan krijgt, weten mensen je beter te vinden voor meer werk.
 • De kans dat je in je leven iets realiseert dat voor lange tijd door de mensheid wordt herinnerd, is niet groot.
 • Je hebt een beperkte tijd in het leven, het is beter om dan ergens voor te kiezen en vol voor te gaan ook als het uiteindelijk niet lukt.
 • Bewust kiezen waar je de tijd aan wil besteden is waardevoller dan proberen zoveel mogelijk te doen.
 • Nee zeggen tegen de dingen die we leuk vinden is het lastigste.
 • Vermijd social media, en het nieuws. Wees niet het brandhout voor de techbedrijven in Silicon Valley.
 • Leef in het nu. Je hebt geen enkele zekerheid wat de toekomst je gaat brengen.
 • Synchroniseer je tijd en werk met anderen uit je omgeving. Dat maakt gelukkiger zoals samen zingen, sporten of op vakantie gaan.
 • Kies een hobby die je niets oplevert om je volledig te ontspannen.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: België zet in op vierdaagse werkweek, Nederland straks ook?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details