Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

4000 weken: trap op de rem en ga als ondernemer slimmer met je tijd om

De boog van de ondernemer kan niet altijd gespannen staan. Dat vinden ook Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink. Dus weekend, een vrije dag of alvast vooruitblikken op de komende zomervakantie? Dan is het boek 4000 weken met de ondertitel: Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan van auteur van Oliver Burkeman wellicht de ultieme leestip. Je hoort over het waarom in deze podcast. ,,Voor mij een heerlijk boek om te lezen en over na te denken.''

Van onze redactie 28 april 2022

,,Het boek geeft me veel rust en maakt me bewust van de dingen die ik doe, en die ik écht wil doen. Stoïcisme helpt me iedere dag, en dit boek brengt me nog een niveau dieper. Vooral het inzicht dat ik nauwelijks impact zal hebben in de tijd en me daarom beter druk kan maken over enkele dingen die ik echt wil doen, werkte verhelderend', vertelt Boekencaster Erno Hannink in deze podcast.

Het boek is opgedeeld in twee delen:

 • Kiezen voor kiezen
 • De macht over de tijd voorbij

Hannink heeft het over een wonderlijk inzicht van Burkeman dat hem het gevoel gaf op de goede weg te zitten, vanuit het stoïcisme. ,,Meer rust in het leven, bewust zijn dat het leven eindig is en het beperkte resultaat dat je kunt bereiken in een leven, en dan ontspannen met dat inzicht.''

'Door de dagen vol te proppen met dingen doen, hebben we geen ruimte om na te denken'

'Tijdmanagement schuift de meest lastige keuzes voor ons uit'

,,Wanneer de uitdaging is om telkens meer tijd uit de dag te halen, dan is de tijd uiteindelijk jouw baas. Tijdmanagement schuift de meest lastige keuzes voor ons uit. Als je niet hoeft te kiezen wat je echt wilt doen, iets dat echt impact heeft, kun je in de marge werken. Dingen doen die belangrijk lijken, maar niet belangrijk zijn. Door de dagen vol te proppen met dingen doen, hebben we geen ruimte om na te denken.''

Hierbij denkt de Boekencaster onder andere aan het boek Brieven aan Lucilius (brieven die de Romeinse filosoof Lucius Annaeus Seneca aan het eind van zijn leven schreef aan zijn vriend Lucilius, red.). ,,Dat je ruimte neemt uit je dag om je gedachten op papier te zetten die een ander leest en daar weer een terugkoppeling op geeft. Ruimte maken om echt na te denken. We doen het (bijna) niet meer.''

Lees ook: Workation: vijf tips om te werken vanuit het buitenland

'Vrijheid vind je niet door meer grip te krijgen op je werkschema'

Ondernemers die Hannink ontmoet houden ook graag verschillende opties open. ,,En doen veel dingen, veel producten, verschillende soorten klanten, omdat ze alles interessant en leuk vinden. Door alle opties open te houden bereik je nooit echt iets.''

'Vrijheid vind je niet door meer grip te krijgen op je werkschema, maar door je te laten leiden door het ritme van de gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Je neemt deel aan vormen van sociaal leven waarbij je niet helemaal zelf kunt bepalen wat je gaat doen en wanneer je dat doet', zo leer je in de podcast.

'Je hebt een beperkte tijd in het leven, het is beter om dan ergens voor te kiezen en vol voor te gaan. Ook als het uiteindelijk niet lukt'

Opvallende lessen uit het boek 4000 weken

 • Hoe harder je werkt, des te meer werk komt er op je af.
 • Wanneer je steeds efficiënter wordt en meer gedaan krijgt, weten mensen je beter te vinden voor meer werk.
 • De kans dat je in je leven iets realiseert dat voor lange tijd door de mensheid wordt herinnerd, is niet groot.
 • Je hebt een beperkte tijd in het leven, het is beter om dan ergens voor te kiezen en vol voor te gaan ook als het uiteindelijk niet lukt.
 • Bewust kiezen waar je de tijd aan wil besteden is waardevoller dan proberen zoveel mogelijk te doen.
 • Nee zeggen tegen de dingen die we leuk vinden is het lastigste.
 • Vermijd social media, en het nieuws. Wees niet het brandhout voor de techbedrijven in Silicon Valley.
 • Leef in het nu. Je hebt geen enkele zekerheid wat de toekomst je gaat brengen.
 • Synchroniseer je tijd en werk met anderen uit je omgeving. Dat maakt gelukkiger zoals samen zingen, sporten of op vakantie gaan.
 • Kies een hobby die je niets oplevert om je volledig te ontspannen.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: België zet in op vierdaagse werkweek, Nederland straks ook?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details