Nieuws Personeel

Tony's Chocolonely geeft personeel allang vrij op dag afschaffing slavernij

Op donderdag 1 juli is het Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse kolonies wordt gevierd en herdacht. De discussie of dit een nationale vrije dag moet worden laaide onlangs weer op. Hoewel veel bedrijven er niets in zien om hun personeel hiervoor vrij te geven, maakt Tony’s Chocolonely het onderscheidt. De chocolademaker pakt op deze dag zelfs extra uit.

Ruben van Lent (NU.nl) 30 juni 2021

Keti koti landelijke vrije dag tonys chocolonely

Een parade in traditionele Surinaamse kleding hoort bij de Keti Koti-viering. Foto: Shutterstock

Keti Koti is de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland. In die landen is het dan ook een landelijke feestdag waarop iedereen thuis mag blijven. De afgelopen jaren klinkt er een steeds luidere roep om die ook in Nederland in te voeren.

Cacao-industrie heeft nog altijd veel te maken met slavernij

,,We vinden dat er meer aandacht moet gaan naar het Nederlandse slavernijverleden en daar willen we aan bijdragen door ons personeel op deze dag vrij te geven", vertelt een woordvoerder van Tony’s Chocolonely aan NU.nl. ,,We vinden dat het net als 5 mei een herdenkingsdag zou moeten zijn. Ook de cacao-industrie, waarin wij actief zijn, heeft nog veel te maken met slavernij en daar willen we onze stem tegen laten horen."

De chocolademaker heeft zijn personeel een leeslijst met boeken over slavernij meegegeven voor donderdag. Ook zal het bedrijf die dag het traditionele Surinaamse gerecht heri heri gratis uitdelen in Amsterdam op het Damrak.

Lees ook: Henk Jan Beltman (Tony’s Chocolonely): 'Meer chocola, meer geld, heeft meer impact'

De vier grote steden stuurden vorige week al een brief naar het demissionaire kabinet met het verzoek om van Keti Koti een nationale feestdag te maken. Radiozender FunX startte er een petitie voor, die door meer dan 40.000 mensen werd ondertekend. Het radiostation geeft zijn eigen personeel donderdag alvast een dag vrij.

ING, Unilever en Shell zijn minder enthousiast

Bij andere Nederlandse bedrijven is het enthousiasme echter minder groot. Zo hebben ze bij ING geen vaste vrije dag op 1 juli, maar een woordvoerder wijst erop dat in de cao is opgenomen dat elke werknemer anderhalve dag kan inzetten op ‘dagen die voor hem of haar belangrijk zijn’.

Lees ook: Tony’s Chocolonely zet met (online) petitie druk op de ketel in Brussel

Ook bij Unilever is 1 juli geen vaste vrije dag, maar hebben personeelsleden wel de mogelijkheid om wettelijke vrije dagen in te ruilen voor feestdagen die ze zelf willen vieren, zoals Keti Koti. Oliemaatschappij Shell houdt eveneens gewoon vast aan de traditionele feestdagen. ,,Maar onze personeelsleden hebben 36 tot 40 verlofdagen per jaar, dus ze kunnen altijd één van die dagen inzetten als ze willen", klinkt het.

Werkgeversvereniging AWVN: 'Werknemers zitten hier niet op te wachten'

Volgens werkgeversvereniging AWVN is het niet vreemd dat bedrijven 1 juli niet vrij geven. ,,Er zijn al veel vrije dagen in ons land. Het wordt wat veel als daar nog een dag bij komt", zegt een woordvoerder. ,,Bovendien zitten werknemers ook niet te wachten op nog een vaste vrije dag. Als er nog een vrije dag bij komt, willen ze die liever vrij kiezen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws