Aangeboden door Essent

Branded Content Regio

‘Bakjes vullen gaat niet zonder stroom’

Dat er elektriciteit nodig is om jaarlijks miljoenen bakjes te vullen met ambachtelijke schepsalades, begrijpen de gebroeders Looman heel goed. Om die reden vertrouwen ze graag op iemand met verstand van energie, die alles voor ze regelt. Daarom zijn ze zo blij met Sjoerd van Essent.

DE ONDERNEMER I.S.M. ESSENT 22 december 2017

Looman

Jaarlijks worden er miljoenen bakjes gevuld in het pand van Looman Salades. Dat zijn er een hoop, al ligt de nadruk niet op kwantiteit, maar op kwaliteit, zo benadrukken Hans en Anton Looman. De broers zijn de trotse eigenaars van het bedrijf. “We maken ambachtelijke schepsalades, rijkelijk gevuld met verse ingrediënten”, zegt Hans Looman, de jongste broer. “Zo zijn onze kipsalades gevuld met puur kipfilet. En we gebruiken geen gepureerde zalm, maar verse moten. Die ontdoen we handmatig van huid en graten, voor we ze verwerken.”

De focus op kwaliteit kregen de broers van hun vader mee, die het bedrijf in 1982 vanuit zijn eigen woning in Oss begon. “Ik zie hem nog zo staan, samen met mijn moeder, in de keuken die niet groter was dan twee bij twee”, zegt Hans met plezier. “Alle salades werden bereid in afwasbakken, waarin ze vijftien kilo konden maken. Met de hand werd alles doorgeroerd. Over grote aantallen wilde mijn vader toen nog niet eens nadenken.”

Lees ook: Bepaal zélf het moment om energie in te kopen

Dat gaat nu wel anders. In de jaren negentig namen de broers het bedrijf van hun vader over. Ze lieten een modern pand bouwen, waarin een groot deel van het proces helemaal werd geautomatiseerd. Zo wordt het mengen, afvullen, sealen, dekselen en etiketteren van de bakjes volledig door machines gedaan.

https://www.youtube.com/watch?v=MH2SmNK5KFY&index=5&list=PL6CPlYdVAeKQ-q0YhW92W_xRgVzQCJqo_

Om al die machines te laten draaien, hebben de Looman-broers een vijfjarig contract bij Essent afgesloten voor een vast bedrag. “Dat heeft tot nu toe goed uitgepakt, want de prijzen liggen nu hoger”, zegt Hans. “Maar eerlijk gezegd weet ik verder vrij weinig van energie. Daarvoor hebben we Sjoerd van Essent. Als we Essent nodig hebben, krijg ik hem negen van de tien keer aan de lijn. Of ik stuur een mailtje, en dan belt hij altijd terug. Dat is heel prettig. Laatst had ik een paar gegevens nodig voor de milieucontrole. Die kon ik zelf niet zo snel vinden, maar Sjoerd zei: ‘Geen probleem’. Hij maakte een uitdraai, stuurde ons een mail en klaar.”

Hans Looman houdt zich wel bezig het duurzamer maken van zijn pand. “Dat is goed voor het milieu en de portemonnee. We hebben nu een deel van de lampen vervangen door led. Nou, dat levert veel op, heb ik al gemerkt. De energierekening is meteen naar beneden gegaan. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als we álle tl-balken vervangen. We hebben ook net een nieuwe ketel hangen. Dit zijn investeringen voor de toekomst. Maar het belangrijkste is, dat die machines blijven draaien. Want bakjes vullen, dat gaat niet zonder stroom.”

Ook zorgeloos uw energiezaken regelen? Regel het zelf 24/7 online of via uw vaste aanspreekpunt. Uw regiomanager maakt graag kennis met u. Plan een afspraak