ActueelRetail

Zelfstandige bakkers zijn een uitstervende soort: zo blijven deze bakkers wél winstgevend

Dido van Klinken van Stadsbakkerij Broodt: ,,Ik vraag me bij alles wat ik extra wil doen af of het echt zin heeft.” Dido van Klinken van Stadsbakkerij Broodt: ,,Ik vraag me bij alles wat ik extra wil doen af of het echt zin heeft.”  Foto: Charlotte Verhagen/DCI Media
Dido van Klinken van Stadsbakkerij Broodt: ,,Ik vraag me bij alles wat ik extra wil doen af of het echt zin heeft.” Foto: Charlotte Verhagen/DCI Media
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Het aantal bakkers steeg vorig jaar met bijna 5 procent, aldus het CBS. Dit werd echter vooral veroorzaakt door de groei van grote bakkerijen én een toename van het aantal eenpitters. Bedrijven zoals die van Moeskops namen juist in aantal af, schrijft het ED. Toch is het voor hem en een aantal collega bakkers een bewuste keus om zelfstandig te blijven. Bakkerij Renders uit Eindhoven verbouwde onlangs de zaak zelfs helemaal. Een rondje langs een paar zelfstandige bakkers in Noord-Brabant. Hoe zorgen zij voor een gezond bedrijf?

Elize der Kinderen, met haar bakkerij in de Heistraat in Helmond, is de derde generatie bakkers van haar familie. ,,Ik wil inspelen op de vraag van de klant en dat kan niet als je te groot bent. Ik ken mijn klanten.” Ze staat echt bekend om het brood. Al maakt ze ook wel gebak én het Helmonds Rondje. ,,Dat zit tussen brood en cake in. Ik heb het zelf ontwikkeld.”

Waar Der Kinderen haar specialiteit naar haar stad heeft vernoemd, is ‘Woeste Willy’ van Moeskops een knipoog naar de naam van zijn zoon. ,,Die zit tegenwoordig ook in de zaak. Ik ben 55 en bak zelf mee als het moet, maar in principe ben ik degene die de lijnen uitzet. Ik maak bijvoorbeeld elke avond de lijsten, zodat de bakkers weten wat ze moeten bakken.”

Lees verder onder de advertentie

Niet te heet en geen regen

De bestellijsten van de winkels zijn hiervoor de basis, maar daarnaast houdt Moeskops ook veel andere zaken in het oog. Zoals het weer. ,,Als het gaat sneeuwen, weet je dat je minder klandizie krijgt.” Der Kinderen: ,,Niet te heet en geen regen; dat is ideaal bakkersweer. Je leert inschatten hoeveel je moet maken.” Want weggooien doen ze liever niet.

Lees ook: Met 30 procent groei op jaarbasis groeit marktleider The Meatlovers stevig door

,,Ik gooi sowieso niets weg”, vertelt Moeskops. ,,Wat ik niet op de dag zelf verkoop, gaat de vriezer in voor de voedselbank. Zo garanderen wij ook de versheid van onze producten waarvoor klanten naar ons komen.”

Lees verder onder de advertentie

Ook Dido van Klinken gooit niets weg. Dat hoeft ook niet, want rond 14.00 uur zijn de schappen van Stadsbakkerij Broodt in Eindhoven leeg. Achter zijn zaak bakt hij biologische zuurdesembroden. Dat doet hij intussen alweer elf jaar, terwijl hij helemaal geen achtergrond als bakker heeft.

Je moet niet willen concurreren met de supermarkt of de grotere bakkers

Dido van Klinken Stadsbakkerij Broodt

De fijne kneepjes leerde hij van een ervaren bakker en nu kan hij alles zelf. Al hoeft hij het niet allemaal zelf te doen, want hij heeft twee jonge baksters in dienst. Van Klinken: ,,We kunnen ervan leven. Je moet niet willen concurreren met de supermarkt of de grotere bakkers. Ik vraag me bij alles wat ik extra wil doen af of het echt zin heeft. Zo maak je heel gericht keuzes.”

,,Soms moet je ook gewoon tevreden zijn”, zegt Moeskops. En: zorgen dat je je mensen tevreden houdt. ,,Iedereen die hier werkt, is hier al lang. Dat is niet voor niets.” En als je dan toch een keer een nieuwe bakker nodig hebt? Moeskops: ,,Die zoek ik al als ik die nog niet nodig heb. Dan komt het altijd goed. Of, zoals mijn vrouw zegt: er komt altijd wel een oplossing.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Steeds minder slagerijen, maar Tim (30) en Tjalle (27) doen het net even anders: ‘Moet met de tijd meegaan’