Nieuws Actueel

Aandeelhouders eisen ingreep bestuur TMG

Peter de Waard 1 februari 2016

Tmgmismanagement1065

Bij mediabedrijf TMG is sprake van structureel mismanagement, belangenconflicten en gebrek aan transparantie. Dit stelt een groep van kleine aandeelhouders van TMG, onder meer uitgever van De Telegraaf, in een brief aan president-commissaris Michael Boersma. Dat schrijft De Volkskrant.

Tot de aandeelhouders behoort onder meer Max Paarlberg, die 3,4 procent van de aandelen heeft. Zij beschuldigen het bestuur ervan samen met de twee grootaandeelhouders (de familie Van Puijenbroek en Frank Botman) de koers van het bedrijf naar beneden te drukken. Doel daarvan, zo wordt gesuggereerd, kan zijn het bedrijf zo goedkoop mogelijk van de beurs te halen en daarna op te knippen en te verkopen.

De brief, in het bezit van de Volkskrant, is ondertekend door J.A. de Bruin van Cantor Holding in Maarssen. Via holdings op Curaçao en Liechtenstein is die in handen van Max Paarlberg.

De Bruin eist namens Cantor en andere kleine aandeelhouders dat de commissarissen binnen vier weken passende maatregelen nemen tegen het bestuur. Anders wordt gedreigd met eventuele juridische stappen. In de brief wordt geklaagd over de hoge ontslagvergoedingen, terwijl er geen ruimte is voor dividenduitkeringen. Belangrijkste doorn in het oog is de transactie met Talpa van John de Mol, waarbij TMG '27 miljoen in cash overmaakt voor een belang van 5 procent in het verlieslijdende SBS'. TMG zou daarvoor twee televisiezenders mogen opstarten, maar Cantor noemt dat plan megalomaan. Daarbij worden de goed draaiende radiostations zoals Sky in een bedrijf met De Mol gestopt. Ook het winstgevende Keesing zou op de nominatie staan te worden verkocht.