Verder gaat Shell strenger kijken naar de investeringen en dus worden de uitgaven de komende twee jaar lager. Ook moeten er door middel van kostenbesparingen per 2025 structureel tussen de 2 miljard en 3 miljard dollar worden gevonden. En ook daarvan profiteren de aandeelhouders, want Shell gaat een groter deel van de binnenkomende geldstroom aan hen uitkeren.
De plannen passen in het streven van Shells nieuwe topman Wael Sawan om de beurskoers van het olie- en gasconcern op te krikken. Die is verhoudingsgewijs lager dan die van concurrenten uit de Verenigde Staten als ExxonMobil en Chevron.
Critici zijn bang dat die ambitie ten koste gaat van de vergroening van Shell. Het concern herhaalt zijn zelfopgelegde klimaatdoelen te willen halen. Die zijn echter ook niet onomstreden. Volgens milieu-organisaties zijn de doelen niet voldoende om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Sawan stelt dat Shell "winstgevende bedrijfsmodellen moet ontwikkelen die snel kunnen worden opgeschaald". Daarmee zou de energietransitie het meest geholpen kunnen worden.