Nieuws Actueel

Jahoo Ballonvaarten zweeft boven Zeeuwse wateren

Zwevend boven Zeeuwse wateren en polders, of juist over besneeuwde Alpentoppen. Ballonvaarder Jan Hoogstrate (29) uit Clinge ziet de wereld van een bijzondere kant. Hij is eigenaar van het bedrijfje Jahoo Ballonvaarten en is net terug uit Oostenrijk, waar hij meevloog tijdens een groot ballonevenement, schrijft PZC.

Gertie de Boey | Foto: Jan Hoogstrate 14 februari 2017

Ballongoed

De liefde voor luchtballonnen zat er al vroeg in.,,Ik ging altijd met mijn ouders en broer naar de ballonfeesten in Sint-Niklaas. Toen ik mijn rijbewijs had, reed ik naar elk evenement in de buurt om foto's en video's te maken. Als het mooi weer was en ik zag een ballon, pakte ik mijn fototoestel en reed ik er achteraan om bij de landing te zijn."

Harde wind

Het leidde uiteindelijk tot een eigen bedrijfje, waarmee hij anderhalf jaar geleden begon. Hij is één van de weinige aanbieders van ballonvluchten in Zeeland. ,,Veel bedrijven durven het niet aan, omdat het hier vaak hard waait. Ik maak het voor mensen wél mogelijk om in Zeeland een vaart te maken. Natuurlijk heb je dan wel meer kans dat de afspraak verzet moet worden vanwege harde wind. Maar ik vind het belangrijker dat mensen een vaart krijgen naar hun eigen wensen."

Naast privévaarten biedt Jahoo Ballonvaarten ook extraatjes aan. Zo kunnen mensen kunnen hun geliefde ten huwelijk vragen in het mandje. Zo'n gebeurtenis valt mooi te combineren met Jans andere passie: fotograferen. Hij maakt tijdens vluchten ook foto's van de omgeving, wat vaak adembenemende plaatjes oplevert.

Zwerm bijen

De 'ballonmeetings' in het buitenland ervaart Jan als hoogtepunten. Hij trekt daarvoor onder meer naar evenementen in Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland. ,,De meeting in Frankrijk kan ik echt niet missen. Als je daar staat, tussen zo'n 400 tot 500 ballonnen, lijkt het of je je in een zwerm bijen bevindt. Dat is onbeschrijfelijk. In Zeeland voel ik me groot in een ballon, in het buitenland ben je echt klein."

Jan maakt met zijn eigen bedrijf zo'n dertig vluchten per jaar. Hij kan er van niet leven. Zijn ballon deelt hij met iemand anders. ,,Ik hoop ooit mijn eigen ballon te hebben en hier mijn beroep van te maken. Al vraag ik me af of ik er dan nog zo van kan genieten. Nu is het nog vrijheid en ontspanning."