Aangeboden door Sement Overheid

Branded Content Actueel

Detacheren met carrièreboost

Als young professional kom je met een eerste baan in een nieuwe wereld terecht. Eentje die niet altijd overeenkomt met het beeld dat ontstaat tijdens de opleiding en daardoor onverwachte kansen en valkuilen oplevert. Detacheerder Sement Overheid speelt daar op bijzondere wijze op in. 'Succesvol detacheren met uitzicht op een vaste baan vraagt om extra scholing en begeleiding'.

Mark Litjens | Foto: Mark Litjens 8 juni 2020

Sement robin teeuwen arnt vermeer

Robin Teeuwen (links) en Arnt Vermeer (rechts).

Wie in contact wil komen met Sement Overheid, kan terecht op www.sement.nl. Arnt Vermeer is te vinden via www.arntvermeer.nl.

Werving- en selectiebureau en detacheerder Sement in Gouda werd tien jaar geleden opgericht door ervaren detacheerders Taco de Jonge en Martijn Eerden. Vanaf dag één bedienen zij de bouw- en de civiele sector. Vijf jaar geleden haalden beide mannen een bekende van hen binnen, Dick van Dongen. ,,Dick is als detacheerder altijd in de overheidssector werkzaam geweest, een sector die goed aansluit bij de andere activiteiten van Sement. Waarmee Sement Overheid was geboren", zegt Robin Teeuwen, commercieel adviseur werving en selectie bij Sement Overheid.

In de afgelopen vijf jaar heeft het Goudse bedrijf naam gemaakt bij gemeentes, provincies en omgevingsdiensten. Vooral door hun bijzondere werkwijze. ,,Wij bemiddelen veel young professionals. Jonge, ambitieuze mensen die net aan hun carrière beginnen, maar eigenlijk niet zo goed weten wat hen te wachten staat. Zeker niet bij een overheid. De meeste opleidingen richten zich op een baan in het bedrijfsleven en dat is anders dan werken voor een overheid waar het vaak wat anders verloopt. Onze taak is echter om te laten zien dat het juist heel mooi werk is. Je kunt meedenken en meebeslissen over onderwerpen die veel mensen raken. Dat is heel bijzonder", weet Teeuwen.

Scholingsbudget

Sement Overheid biedt young professionals een baan op detacheringsbasis met de intentie om daar een vaste baan van te maken. Het eerste jaar blijven ze in dienst bij Sement Overheid, daarna neemt de opdrachtgever het over. In dat eerste jaar doet de Goudse detacheerder er alles aan om de jonge carrières een boost te geven om een glansrijke carrière mogelijk te maken en neemt daarmee veel werk uit handen van de opdrachtgever.,,De meeste mensen die wij bemiddelen hebben tussen de nul en drie jaar werkervaring. Dat betekent dat ze hun weg op de werkvloer nog moeten vinden, inclusief alle valkuilen die daarbij horen. Om zich hiertegen te wapenen, krijgen ze allemaal een scholingsbudget mee om zich verder te verdiepen in hun functie", zegt Teeuwen.

'Je kunt meedenken en meebeslissen over onderwerpen die veel mensen raken'

Robin Teeuwen

De detacheerder is bovendien van mening dat iemand niet per se aan het volledige functieprofiel hoeft te voldoen. ,,Natuurlijk, de basis moet er zijn. Maar het gaat in onze optiek vooral om de juiste competenties en de wil om te leren. Iemand die durf te vragen en over sterke communicatieve vaardigheden beschikt, komt echt heel ver. Oh ja, omgaan met weerstand is ook zo'n punt. Als starter heb je immers regelmatig te maken met situaties die net even anders lopen dan je zelf misschien bedenkt. Bovendien krijg je te maken met collega's die eigen ideeën en meningen hebben, die tegengas geven. Je moet leren dat weerstand erbij hoort en je daardoor niet uit het veld laten slaan", weet Teeuwen.

Gerichte coaching

Om hier mee om te leren gaan, kan elke kandidaat kiezen voor gerichte coaching tijdens die eerste stappen op de werkvloer. Daarvoor werkt Sement Overheid samen met coach Arnt Vermeer van ARNT, iemand die na een lange carrière voor overheids- en omgevingsdiensten exact weet hoe het is om te werken in deze sector. ,,Als leidinggevende viel het mij vooral op hoe young professionals vol enthousiasme binnenkomen bij een overheidsorganisatie en toch gedesillusioneerd afhaken op termijn. Dat heeft naar mijn mening te maken met het verschil tussen verwachting en werkelijkheid. Veel overheden hebben een hele hippe manier om mensen te werven. Ben je eenmaal binnen, dan is de ambtelijke wereld weliswaar interessant, maar misschien toch iets minder hip dan verwacht. En toch: juist starters hebben een organisatie veel te brengen, vandaar dat ik er alles aan deed om mijn mensen te boeien en te binden. En heel moeilijk is dat eigenlijk niet, want bijdragen op gebieden zoals ruimtelijke ordening of het sociale domein iets wat veel voldoening oplevert", is de ervaring van Vermeer.

Wat Vermeer als manager erbij deed, heeft hij nu tot zijn werk gemaakt: het coachen van young professionals. Een toevallige ontmoeting tussen Teeuwen en Vermeer bleek vervolgens een gouden ontmoeting. ,,Arnt vertelde mij over zijn werk en ervaring en voor ons was het de missing link in ons aanbod. Samen kunnen we young professionals een goede start geven op de arbeidsmarkt en hen vervolgens naar een mooie toekomst leiden. Dit natuurlijk altijd in samenspraak met de opdrachtgever, maar wel met als doel om zoveel mogelijk werk uit handen te nemen van die opdrachtgever, zodat deze kan genieten van de volle waarde van een young professional", zegt Teeuwen tot slot.

Wie in contact wil komen met Sement Overheid, kan terecht op www.sement.nl. Arnt Vermeer is te vinden via www.arntvermeer.nl.