Nieuws E-commerce

Pieter Pot na faillissement: dit is het plan naar winstgevendheid

Nu de redding van verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot definitief is, vertelt de nieuwe mede-eigenaar Dominique Rommers hoe het bedrijf de stappen naar winstgevendheid gaat zetten.

Tijmen de Groen 22 februari 2023

Pieter Pot teams

Pieter Pot-oprichters Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt op archiefbeeld in het distributiecentrum van de verpakkingsvrije supermarkt.

De stappen van haast failliet naar een doorstart en nieuwe plannen gaan snel bij de verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot. Vorige week woensdag werd bekend dat het geesteskind van ondernemers Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt in financieel zwaar weer verkeerde.

Pieter Pot geraakt door veranderend ondernemersklimaat

Geen complete verrassing, eind vorig jaar had Jouri al uit de doeken gedaan dat een veranderende investeringmarkt het bedrijf raakte. In plaats van de oorspronkelijke focus op snelle groei was het bedrijf nu bezig om snel naar winstgevendheid te gaan. Vorige week werd duidelijk dat die stappen niet snel genoeg gingen.

  • Direct na het nieuws gaf Jouri Schoemaker dit interview aan De Ondernemer. Hij kijkt in het artikel naar de transitie van groei naar winstgevendheid en legt uit wat er intern gebeurde.

Om het bedrijf te redden stapten de ervaren ondernemers Dominique Rommers en Jordan Koppelle aan boord. Zij hebben de aandelen overgenomen en doen in dit interview de plannen uit de doeken om het bedrijf snel zwarte cijfers te laten draaien, waarbij ze blijven focussen op de kernwaarde van het bedrijf: afvalverspilling tegengaan. Dominique verwacht dat die stappen snel resultaat gaan opleveren, over drie maanden verwacht hij break even te draaien.

Jouri Schoemaker blijft bij Pieter Pot

Bij de werving van de nieuwe klanten blijft er een rol weggelegd voor oprichter Jouri Schoemaker. Hij blijft in een nog te concretiseren functie binnen Pieter Pot, wel is zeker dat hij zich als ‘uithangbord van de missie’ met marketing bezig gaat houden. Martijn Bijmolt is op eigen initiatief vertrokken.

Dominique en Jordan ondernemen al tien jaar samen, met onder meer hun bedrijf de Delicatessenfabriek. Daarmee werken ze al anderhalf jaar samen met Pieter Pot, onder meer het wasproces van de kenmerkende glazen potten van het bedrijf nam de Delicatessenfabriek al voor hun rekening. Dominique: ,,Wij kennen het bedrijf daarom ook veel beter dan iemand die er blanco in zou gaan. Dat gecombineerd met ons geloof in de missie van Pieter Pot was onze motivatie voor de overname.”

''Wij kennen het bedrijf veel beter dan iemand die er blanco in zou gaan. Dat gecombineerd met ons geloof in de missie van Pieter Pot was onze motivatie voor de overname''

Dominique Rommers

Nieuwe plannen Pieter Pot

Om van die overname een succes te maken focussen de nieuwe eigenaren op vijf onderdelen.

Door een uitbreiding van het assortiment moet het voor de klant makkelijker worden om de klassieke grootgrutter links te laten liggen en al hun producten bij Pieter Pot te bestellen. Dat moet resulteren in een verhoging van het gemiddelde aankoopbedrag per keer. Welke producten er daarvoor bijkomen kan Dominique nog niet vertellen, wel dat het gaat om ‘alledaagse producten’. Verschillende leveranciers hebben zich al gemeld om Pieter Pot door de huidige situatie heen te helpen, namen kan de nieuwbakken eigenaar nog niet noemen.

Verhoging omzet per klant

Los van een hogere waarde per check-out ziet Dominique kansen om de hoeveelheid aankopen per klant te verhogen. ,,Binnen een maand willen we dat klanten tot 9 uur ‘s avonds producten kunnen bestellen die ze de volgende dag in huis krijgen. Dat wordt wel een aanvullende optie, dus klanten zullen er extra voor moeten betalen.” Een concreet bedrag kan hij daarvoor nog niet noemen, dat wordt uit onderhandeld met de bezorgpartner.

Tegelijk wil het bedrijf met een kleinere voorraad verder kunnen. Als ervaren man in de logistiek ziet Dominique dat volledig voor zich. Dit door middel van het implementeren van nieuwe systemen. Grootste uitdaging daarbij is dat de producten na levering in het distributiecentrum eerst nog overgezet moeten worden naar de glazen potten.

Geen reorganisatie

Door optimalisaties tussen Pieter Pot en de Delicatessenfabriek moeten de overhead-kosten verder omlaag worden gebracht. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet bekend, maar van een nieuwe reorganisatie bij Pieter Pot zou geen sprake zijn.

Laatste stap naar winstgevendheid is een focus op gestage groei, in plaats van de hockeystick-model-groei waar startups normaliter op voorsorteren.

Een stap waar door Jouri en Martijn eind vorig jaar al op is voorgesorteerd, toen bleek dat winstgevendheid op de korte termijn een doel werd. ,,Wij geloven in geleidelijke groei. We zetten nu eerst de stappen om aan de achterkant alles op orde te hebben, zodat we een groei ook echt aan kunnen. Daarna gaan we actiever in op de werving van nieuwe klanten.”

Lees ook: De Picnic-potentie van Pieter Pot

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws