Nieuws Actueel

Economie groeide in vierde kwartaal met 0,6 procent ondanks hoge inflatie

Nederland is niet in een recessie terechtgekomen. De economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,6 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Consumenten gaven meer uit dan in het derde kwartaal. Toen was de economie nog gekrompen. Ook groeide de export.

ANP 14 februari 2023

ANP140223076 1

Veel onderdelen van de economie droegen bij aan de economische groei, stelt het statistiekbureau. In de laatste drie maanden gaven consumenten 0,9 procent meer uit dan in het voorgaande kwartaal. Vooral aan diensten zoals cultuur, horeca, vervoer en communicatie besteedden huishoudens meer, zelfs gecorrigeerd voor hogere prijzen. De overheid besteedde 0,4 procent meer en er werd meer geïnvesteerd in woningen, gebouwen en infrastructuur. Ook groeiden de uitvoer en invoer, maar de export iets harder.

Nederland deed het bovendien beter dan omringende landen. Zo kromp de Duitse economie en gingen die in Frankrijk en België veel minder sterk vooruit. In de hele Europese Unie bleef de economie even groot als in het derde kwartaal.

Over heel het afgelopen jaar groeide de economie met 4,5 procent. Vooral de consumptie van huishoudens en de groei van de export ten opzichte van de import droegen daaraan bij. In 2021 groeide de economie iets harder, met 4,9 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws