Nieuws Horeca

Dit restaurant houdt de deuren in januari dicht: ‘Ze hebben in Den Haag niet door wat ze veroorzaken’

Liever doet hij het niet, maar een simpele rekensom leert Mark Fox dat hij de deuren van zijn Restaurant Fox in Denekamp (Twente) in de maand januari beter gesloten kan houden. Door de torenhoge energieprijzen is het verlies groter wanneer hij wél opent, dan wanneer hij dat niet doet.

Gijs Groeneveld (AD) 6 januari 2023

Horeca restaurant januari dicht energie kosten

Mark Fox heeft vanwege de hoge energieprijzen besloten zijn Restaurant Fox in Denekamp in januari gesloten te houden. Foto: Annina Romita.

De Ondernemer Vandaag

Als eerste op de hoogte zijn (en blijven) van ontwikkelingen in - ook - de horeca in 2023? Meld je aan voor De Ondernemer Vandaag, de nieuwsbrief die op doordeweekse dagen rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden kan hier, via deze link: nieuwsbrief.

Lees ook: Directeur Horecava voorspelt: ‘We gaan dit jaar meer faillissementen zien’

De omgekeerde wereld, zo noemt Fox de situatie terwijl hij een kop koffie zet is in zijn gesloten restaurant. De lampen gaan voor de foto even aan, maar daarna weer uit. De kachel brandt niet en dat blijft deze maand zo. Alles om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Al 23 jaar zit Fox met zijn onderneming aan de Johanninksweg, net buiten Noord Deurningen. De ervaring leert hem dat januari de rustigste maand van het jaar is. „Wij doen niet aan carnaval en liggen met ons bedrijf in het buitengebied”, schetst Fox de situatie in het AD. „De energiekosten liggen bij ons momenteel tussen de 12.000 en 15.000 euro per maand. Met die prijzen heeft het geen zin open te gaan. Als ik dat wel doe, moet ik 1000 vierkante meter verwarmen.”

"Ondernemers zijn nog aan het herstellen van de coronacrisis en krijgen nu een energiecrisis op hun dak. Het komt de overheid nog goed uit ook, want zo wordt energie bespaard"

Dat een dergelijke situatie eraan zat te komen, merkte Fox vorig jaar al. In juli trok hij, als voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Dinkelland, al aan de bel. „Toen gaven we al aan: dit gaat de verkeerde kant op. Ondernemers zijn nog aan het herstellen van de coronacrisis en krijgen nu een energiecrisis op hun dak. En het komt de overheid nog goed uit ook, want op deze manier wordt energie bespaard. Dat is wat ze willen.”

Luister of kijk dinsdag 10 januari, met onder meer KHN-directeur Dirk Beljaarts: Het 'jaar van de horeca' centraal in De Ondernemer Live

Energiebelasting en TEK-regeling

Een oplossing? Fox hoeft er niet lang over na te denken. „We betalen op dit moment 69 procent energiebelasting. De overheid is bezig met een Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK-regeling, red), maar die komt pas in april. En niemand weet vooralsnog hoe deze regeling in elkaar steekt. Daar kunnen we toch niet op ondernemen?

Ze hebben in Den Haag helemaal niet door wat ze op dit moment veroorzaken. Als ze zo doorgaan, is het voor veel ondernemers aan het einde van dit jaar klaar. Dan gaan ze kopje onder.”

Er moet wat gebeuren en snel. Niet praten over ingewikkelde rekenmodellen, maar ‘de energiebelasting omlaag gooien’.

Vertrouwen in overheid naar nul

Niet alleen de branche, ook op persoonlijk vlak worden mensen hard geraakt. „Je hoort verhalen van mensen die veertig, vijftig jaar hard hebben gewerkt en nu bij vijftien graden thuis op de bank zitten met een dekentje over zich heen. Die durven de verwarming niet meer aan te zetten. Dat kan toch niet? Het vertrouwen in de overheid heeft het nulpunt bereikt.”

Er moet wat gebeuren en snel. Dat is de boodschap van Fox. Niet praten over ingewikkelde rekenmodellen, maar ‘de energiebelasting omlaag gooien’. Toch wil hij zijn verhaal niet te negatief insteken. In de periode waarin zijn restaurant de deuren gesloten houdt, gaat hij op zoek naar nieuwe ideeën en concepten. „We gaan een ronde maken door Nederland om te kijken hoe andere horecagelegenheden het doen. Van Groningen tot Breda, het hele land door.”

Eten voor een knaak

In februari begint Fox weer met de jaarlijkse kinderactie. Dan mogen kinderen in het restaurant ‘eten voor een knaak’. Fox: „Op die manier willen we mensen de mogelijkheid bieden uit eten te gaan, ondanks de hoge prijzen. Dan verdienen we minder, maar daar gaat het in dit geval niet om. En vanaf april komt het trouwseizoen weer op gang. Er zit genoeg aan te komen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws